Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τελικός Eurobasket 2017: Σλοβενία – Σερβία για το ευρωπαϊκό “στέμμα”

Σλοβενία - Σερβία
fiba.basketball/eurobasket/2017

Η ομάδα έκπληξη κόντρα σε μια παραδοσιακή “σχολή” στον τελικό του Eurobasket 2017. Σλοβενία και Σερβία θα δώσουν “μάχη” στο “Σινάν Ερντέμ” για την κατάκτηση του 40ού Ευρωμπάσκετ (21:30, NewsIt.gr, ΕΡΤ).

Πέρασαν 18 μέρες γεμάτες “δυνατούς” αγώνες για να φτάσουμε στον τελικό του Eurobasket 2017, εκεί όπου Σλοβενία και Σερβία θα.. παλέψουν για να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι δυο ομάδες θα διεκδικήσουν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους σε Ευρωμπάσκετ ως ανεξάρτητες χώρες, μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Η Γιουγκοσλαβία είχε κατακτήσει τελευταία φορά το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ το 2001, στην Κωνσταντινούπολη (Αμπντί Ιπεκτσί) νικώντας στον τελικό την οικοδέσποινα Τουρκία.

https://twitter.com/FIBA/status/908963706788368385

Την… κορυφή θέλουν οι Σέρβοι

Τελευταία φορά που ανέβηκαν στο βάθρο οι Σέρβοι σε Ευρωμπάσκετ ήταν το 2009 στην Πολωνία, όταν κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο (ηττήθηκαν στον τελικό από την Ισπανία) κι ενώ είχαν αποκλείσει στον ημιτελικό τη Σλοβενία.

Με Ομοσπονδιακό τεχνικό τον Σάσα Τζόρτζεβιτς κατέκτησαν, πάντως το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2014).

Στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στη Λιλ, η Σερβία συμβιβάστηκε με την 4η θέση, μετά την ήττα στον “μικρό” τελικό, από την οικοδέσποινα της τελικής φάσης, Γαλλία.

Πρώτο μετάλλιο για Σλοβενία! θα είναι χρυσό;

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα σε μεγάλη διοργάνωση στην ιστορία της διεκδικεί η Σλοβενία!

Η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ έφτασε αήττητη στον τελικό του Eurobasket 2017, νικώντας στη διαδρομή ομάδες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Λετονία και φυσικά το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, Ισπανία.

Η Σλοβενία εξασφάλισε το πρώτο της μετάλλιο σε Eurobasket, αφού μέχρι πρότινος είχε για καλύτερη θέση στη διοργάνωση την 4η το 2009, όταν ηττήθηκαν στον “μικρό” τελικό από την εθνικής Ελλάδας!

Γκόραν Ντράγκιτς εναντίον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Ο τελικός θα είναι και μια μεγάλη “μονομαχία” μεταξύ Ντράγκιτς (Σλοβενία) και Μπογκντάνοβιτς (Σερβία).

Σε 8 αγώνες, ο σταρ των Μαϊάμι Χιτ Γκόραν Ντράγκιτς πετυχαίνει 21 πόντους μ.ο., με 37,5% στα τρίποντα, 83,6 στις βολές, 47% εντός πεδιάς.

Απ’ την άλλη, ο γκαρντ των Σακραμέντο Κινγκς- από αυτό το καλοκαίρι- Μογκντάνοβιτς, μετρά 20,3 πόντους μ.ο. με 31,1% στα τρίποντα, 81,6% στις βολές, 48,3% εντός πεδιάς σε 8 αγώνες.

Να αναφέρουμε πως περισσότεροι από 6.000 Σλοβένοι φίλαθλοι αναμένεται να βρίσκονται στο πλευρό των παικτών του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, στο “Σινάν Ερντέμ”, ενώ οι σέρβοι θα είναι λιγότεροι από 1000.

Μικρός” τελικός με Ισπανία – Ρωσία

Λίγες ώρες νωρίτερα (17:00) και στον μικρό τελικό του Eurobasket 2017, Ισπανία και Ρωσία διεκδικούν το χάλκινο μετάλλιο.

Οι Ίβηρες δίνουν συνεχώς το παρών στην 4άδα από το 1999 και θέλουν τη νίκη για να συνεχίσουν το εκπληκτικό σερί που έχουν, να μην μένουν εκτός βάθρου από το 2005.

Η δε ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ψάχνει το πρώτο της μετάλλιο μετά το 2011 και τρίτο της χάλκινο, αφού πριν από αυτό στο Κάουνας είχε προηγηθεί αυτό του 1997 στη Βαρκελώνη, όταν είχε νικήσει με 97-77 την Ελλάδα.

Άξιο αναφοράς πως η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι και η τελευταία του Χουάν Κάρλος Ναβάρο με την Ισπανία.

Ο Ναβάρο βρίσκεται 17 χρόνια στους “φούριας ρόχας” έχοντας κατακτήσει εννιά μετάλλια σε Eurobasket, Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και έχοντας το ρεκόρ συμμετοχών με το εθνόσημο.

Άξιο αναφοράς, πως η απονομή του χάλκινου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα!

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις