weather-icon °C AΘΗΝΑ

“Βόμβες” από Βασιλακόπουλο! “Προσβάλλουν την ιστορία του συλλόγου με το Ολυμπιακός Β”

“Βόμβες” από Βασιλακόπουλο! “Προσβάλλουν την ιστορία του συλλόγου με το Ολυμπιακός Β”
ΦΩΤΟ intime

Στο προσκήνιο βρίσκεται ξανά ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μετά το νέο νομοσχέδιο που φαίνεται να τον “τελειώνει” από τη θέση του το 2020.

Ο ίδιος έδωσε μεγάλη συνέντευξη στο gazzetta.gr και απάντησε σε όλα τα “καυτά” θέματα, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη γίνει πρόταση για την ανάληψη Προολυμπιακού τουρνουά από την Ελλάδα.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Βασιλακόπουλου

Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη;

«Το νομοσχέδιο του Αυγενάκη περιλαμβάνει μόνο μία τροποποίηση, ένα μικρό κομμάτι που αφορά στον πραγματικό αθλητισμό. Όλα τα άλλα είναι περί βίας κλπ. Βρήκε μία ευκαιρία και “κόλλησε” ένα άρθρο το οποίο δεν στέκεται πουθενά. Πουθενά δεν στέκεται. Ούτε στην ελληνική νομική τάξη, δηλαδή στο Σύνταγμα. Είναι αντισυνταγματικό πρώτον και αυτό έχει κριθεί και στο παρελθόν. Δεύτερον είναι αντίθετο με την Ολυμπιακή καταστατική χάρτα της ΔΟΕ.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια βίαιης ανατροπής των Ομοσπονδιών οι οποίες εκλέγονται από την λαϊκή τους βάση. Ποιο είναι αυτοί που θα καθορίσουν και θα βάλουν περιορισμούς. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε από τον λαό. Εμείς από τη βάση εκλεγόμαστε, δεν διοριζόμαστε.

Επί Ασλανίδη αυτά…

Ο Μπάουμαν (σ.σ.: πρώην γ.γ. της FIBA) είχε στείλει ένα έγγραφο όταν είχε κάνει την ίδια απόπειρα κι ο Κοντονής».

Ναι αλλά και ο Κοντονής και ο Ανδριανός και ο Βασιλειάδης και ο Αυγενάκης τώρα…. Θεωρείται πως σας «φωτογραφίζει» αυτό το νομοσχέδιο;

«Δεν μιλάω για φωτογραφική διάταξη. Είναι απαράδεκτο και παράνομο. Δεν ξέρω αν στοχεύουν σε μένα ή σε άλλον. Είναι αντισυνταγματικό, απαράδεκτό και ανήθικο. Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται, σε ένα πάκο σελίδων υπάρχει μόνο αυτό το άρθρο.

Νομίζω είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Όλοι είναι άσχετοι με τον Αθλητισμό. Εκτός από τον Γιώργο Ορφανό. Ο Ορφανός ήταν αυτός που συνέτριψε αυτούς που ήθελαν να παρέμβουν στο αθλητικό κίνημα και το τονίζω. Όλοι οι άλλοι προσπάθησαν να ελέγξουν βιαίως το αθλητικό κίνημα. Δεν μπορούν αν το ελέγξουν, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που προστατεύουν το αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία. Αυτό είναι το κόμπλεξ των Υφυπουργών αυτών.»

Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό με τόσους Υφυπουργούς;

«Γιατί θέλουν να γίνουν εντολοδιεκπεραιωτές. Εντολοπαραλήπτες και εντολοδιεκπεραιωτές. Ε, δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε γίνεται αυτό. Το αθλητικό κίνημα έχει ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο. Εμείς δεν αμειβόμαστε. Εγώ και ο Γενικός Γραμματέας εδώ μέσα, δεν παίρνουμε λεφτά. Παρά την πονηρή διάταξη που πέρασε ο κ. Βασιλειάδης η οποία αναφέρει πως το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να καθορίζει τον μισθό του Προέδρου. Εμείς δεν το δεχτήκαμε αυτό. Δεν το εφαρμόσαμε. Η διάταξη αυτή είναι επαίσχυντη. Στο αθλητικό κίνημα όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα. Έτσι λέει η αθλητική κοινωνία.»

Που πιστεύετε ότι οφείλεται η απουσία επιτυχίας τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Ελλάδας;

«Δεν έχουμε κάποια υποχρέωση να κερδίζουμε πάντα. Βρισκόμαστε πάντα ψηλά και είμαστε η 7η καλύτερη ομάδα στην Παγκόσμια κατάταξη. Ανεβήκαμε μία θέση. Αυτό γιατί δεν το γράφουν. Ο κύριος αυτός, ο Αυγενάκης είπε πως το μπάσκετ έφτασε στον πάτο. Ποιος είναι ο πάτος; Η έβδομη θέση στον κόσμο; Πάνω από Λιθουανία, Ρωσία, Βραζιλία, Ιταλία, Κροατία, Τουρκία. Σε ποιο άθλημα η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση; Ούτε να πλησιάσουν δεν μπορούν. Και βγαίνει και λέει πως είμαστε στον πάτο.»

Εσείς δηλαδή είστε ικανοποιημένος από την πορεία της Εθνικής;

«Είπα ότι ήταν μία από τις αποτυχίες μας. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά όχι φτάσαμε στον πάτο ή ότι ήταν καταστροφή κι όποια άλλα επίθετα χρησιμοποιήθηκαν. Απαράδεκτα. Χάσαμε έναν πόντο από την Βραζιλία και αυτό ήταν όλο. Και μετά περίμεναν όλοι με το όπλο στο χέρι, δε γίνεται έτσι. Το μπάσκετ παραμένει το πρώτο άθλημα της χώρας, είναι πολύ καλά θεμελιωμένο, έχει ικανούς Έλληνες παίκτες, αλλά όσα γίνονται τελευταία το οδηγούν… Όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά φοβάμαι και το ευρωπαϊκό γενικότερα, που πέφτει συνέχεια. Η ανεξέλεγκτη είσοδος φταίει! Ό,τι περισσεύει από την αμερικάνικη αγορά ή γενικά από το εξωτερικό το παίρνουν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, εις βάρος των Ελλήνων παικτών. Τώρα έχουμε 6 ξένους στις ομάδες. Αν δεις αγώνες εννιά στους 10 είναι αλλοδαποί. Πώς θα αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ; μας λέτε για τις ΚΑΕ… Πέρυσι ήθελαν να αυξήσουν τους 6 ξένους και να τους κάνουν 7. Με πονηρό τρόπο μάλιστα. Να έχουν 7, αλλά να χρησιμοποιούν τους έξι. Και μετά θα μας έλεγαν πως… αφού πληρώνουμε 7 να παίζουν κι οι εφτά. Με πίεση και άρνηση δική μας στην Πολιτεία.»

Ξέρω πόσο αγαπάτε τον Καλάθη. Θα προσπαθήσετε να τον μεταπείσετε που αποφάσισε να σταματήσει του χρόνου από την Εθνική;

«Ναι, ναι. Βεβαίως. Το έχω υπόψη μου κι είναι προγραμματισμένο.»

Με το Προολυμπιακό τι θα γίνει; Θα καταθέσετε αίτημα στην FIBA;

«Κάναμε ήδη αίτηση. Αν μας δώσουν τα χρήματα γιατί είναι και πολλά τα λεφτά. Αυτό είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε την κίνηση και να φιλοξενήσουμε το Προολυμπιακό τουρνουά. Πλέον είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτά που ζητάει η FIBA για να το αναθέσει. Το οικονομικό σκέλος δεν μπορεί να το καλύψει η Ομοσπονδία.»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έρθει πιστεύετε;

«Θα έρθει. Το έχει δηλώσει και το έχουμε συζητήσει και μαζί. Θα είναι παρών. Και ο Κουφός και ο Ντόρσεϊ θα έρθουν. Όποιος πάει στο ΝΒΑ πράγματι τα πράγματα γίνονται δύσκολα για να τους φέρεις πίσω. Αν κι αυτοί πλέον σιγά σιγά καταλαβαίνουν πως κάνουν ζημιά στην παγκοσμιοποίηση του μπάσκετ.»

Υπάρχει στο μυαλό σας στο Προολυμπιακό τουρνουά να βάλετε μαζί με τον Σκουρτόπουλο και κάποιον άλλον προπονητή;

Αυτή τη στιγμή προπονητής είναι ο Σκουρτόπουλος και τον στηρίζουμε. Αυτός θα έχει την ομάδα στα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου. Θα μείνει ο Σκουρτόπουλος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα προπονητή για την εθνική ομάδα.»

Ασχολείστε με την ελληνική διαιτησία;

«Καθόλου. Καθόλου. Ας βρεθεί ένας που να πει πως τον πήρα τηλέφωνο. Ποτέ. Η διαιτησία από τη φύση της δεν είναι καθαρή. Και ποιος τη βρωμίζει; Οι ίδιοι οι παράγοντες. Αυτοί που διαμαρτύρονται, αυτοί τη βρωμίζουν. Προσπαθούν να επηρεάσουν τον διαιτητή.

Γιατί λοιπόν να μην γίνει επαγγελματική και να πάει στον ΕΣΑΚΕ; Έτσι ώστε να μην μπλέκεστε κι εσείς…

«Γιατί εμένα με ενδιαφέρει το άθλημα. Στον ΕΣΑΚΕ δε μπορούν να χωρίσουν δύο ψύλλων τα άχυρα, θα βρουν άκρη με τη διαιτησία. Εκεί θα γίνεται χαμός.»

Δεν θα σας εξυπηρετούσε να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ;

«Αν γίνει αυτό θα διαλυθεί το αθλητικό κίνημα. Θα διαλυθεί το μπάσκετ στην Ελλάδα.

Θα διαλυθεί το μπάσκετ αν γίνει επαγγελματική η διαιτησία;

«Βεβαίως. Δεν υπάρχει επαγγελματική διαιτησία πουθενά στην Ευρώπη. Αυτά είναι μπούρδες που λένε διάφοροι. ‘Όταν αναλάβει τη διαιτησία ο ΕΣΑΚΕ, η ομάδα που θα ελέγχει την πλειοψηφία, τις 8 από τις 14, θα επηρεάζει τους διαιτητές. Θα κάνει ό,τι θέλει. Θα διαλυθεί το πρωτάθλημα κι όταν διαλυθεί το πρωτάθλημα θα διαλυθεί και το μπάσκετ. Για αυτό στέκομαι απέναντι, διότι είναι εναντίον των Αρχών του αθλητισμού και του ελληνικού μπάσκετ. Πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε το ελληνικό μπάσκετ κι όχι το μπάσκετ στην Ελλάδα. Εδώ δυστυχώς έχουμε μπάσκετ στην Ελλάδα., όχι ελληνικό μπάσκετ.»

Ο Ολυμπιακός θεωρείτε πως έχει δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος από την διαιτησία;

«Όχι. Κανένας δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Αυτά είναι λόγια… Όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα γιατί δεν μιλούσε για αδικία; Με τους ίδιους διαιτητές τα έπαιρνε. Αυτά είναι μετάθεση ευθύνης. Δεν φταίω εγώ, φταίει ο διαιτητής. Και στο ποδόσφαιρο το ίδιο συμβαίνει, όποιος χάνει βγαίνει και φωνάζει.»

Πως κρίνεται τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τις αποφάσεις τους το τελευταίο εξάμηνο;

«Δεν κρίνω τους Αγγελόπουλους. Η παρουσία τους δεν ήταν αρνητική. Από εκεί και πέρα το τι κάνει ο καθένας και πως χειρίζονται τα θέματα των ομάδων τους, ας κριθούν από τη συνέλευση και από αυτούς που υπηρετούν την ΚΑΕ. Για παράδειγμα αυτό το Ολυμπιακός Development με το σήμα του Ολυμπιακού και το 1925, προσβάλλουν την ιστορία του συλλόγου. Είναι μέρες ευθύνης και όλοι οφείλουν να τις αναλάβουν. Δεν χρειάζεται να γίνουν διασπαστικές κινήσεις στο ελληνικό μπάσκετ, πρέπει να το στηρίζουμε. Το τονίζω αυτό.»

Έχετε αναφέρει κιόλας πως θέλετε τον Ολυμπιακό στην Basket League…

«Φυσικά. Ιστορικό σωματείο. Εγώ έπαιζα μπάσκετ ήμουν φίλος με τους Σπανουδάκηδες. Είμαι Πειραιώτης. Ειλικρινά και συναισθηματικά μιλώντας, είμαι ενάντια σε όλο αυτό που γίνεται. Απομειώνει τη σημασία και την αξία του Ολυμπιακού και φυσικά τραυματίζει και συνολικά το χώρο. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο σωματείο με πολύ μεγάλη απήχηση κοινωνική και λαϊκή. Δεν μπορεί να μένει εκτός ελληνικού πρωταθλήματος. Ας βρουν την άκρη μόνοι τους.»

Πηγή: www.gazzetta.gr

#TAGS MM