Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

ΔΟΕ: «Η απαγόρευση στη Ρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση του Ισραήλ»

ΔΟΕ: «Η απαγόρευση στη Ρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση του Ισραήλ»

Η προσπάθεια της Ρωσίας να συγκρίνει την τιμωρία της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας με την κατάσταση των Ισραηλινών αθλητών μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν άτοπη, ανέφερε σήμερα (3/11) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες (2/11) ότι η ΔΟΕ ευθυγραμμίζεται με τις δυτικές πολιτικές αποφάσεις, αφού η προηγουμένως η ΔΟΕ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος αθλητών στους Αγώνες θα αντιμετωπιστεί γρήγορα επειδή δεν ευθύνονται για τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους.

Η ΔΟΕ είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τους Ισραηλινούς αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους και την πιθανή άρνηση αθλητών άλλων εθνών να αγωνιστούν εναντίον τους λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη δήλωση της ΔΟΕ «ντροπιαστική», λέγοντας ότι «αποδεικνύει την πολιτική της προκατάληψη».

«Αυτή (τη Ρωσίας), είναι μια μοναδική κατάσταση και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον πόλεμο ή σύγκρουση στον κόσμο, επειδή τα μέτρα που ελήφθησαν και οι συστάσεις της ΔΟΕ είναι συνέπεια της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων «Πεκίνο 2022», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ τιμώρησε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) τον περασμένο μήνα, αφού αναγνώρισε περιφερειακούς οργανισμούς από τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από την Ουκρανία.

Η ΔΟΕ τόνισε στις 12 Οκτωβρίου ότι η ROC θα τιμωρηθεί με άμεση ισχύ αφού αναγνώρισε τα Ολυμπιακά Συμβούλια από τις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

«Αυτό συνιστά παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη επειδή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, όπως αναγνωρίζεται από τη ΔΟΕ σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

Ο Λαβρόφ είπε την Πέμπτη ότι η ΔΟΕ απλώς υποκλίνεται στις δυτικές δυνάμεις όταν είπε ότι η μεροληπτική συμπεριφορά θα τιμωρηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αυτό, φυσικά, είναι εξωφρενικό», είπε ο Λαβρόφ. «Για άλλη μια φορά βλέπουμε ένα παράδειγμα μεροληψίας και αποτυχίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία κάθε φορά αποδεικνύει την πολιτική της προκατάληψη».

«Ό,τι είναι υπεύθυνα συμφέροντα των δυτικών χωρών, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ενεργά και προσπαθεί να βρει διατυπώσεις που θα εγκρίνουν γενικά αυτή τη γραμμή», είπε. «Ντροπή και φυσικά, η ΔΟΕ απαξίωσε πολύ τον εαυτό της».

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν θα επιτραπεί σε Ρώσους αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως ουδέτεροι χωρίς σημαία ή ύμνο, αλλά η ΔΟΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα τιμωρεί τους αθλητές για κυβερνητικές αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις