Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Εφιαλτικές βραδιές! Τα πέντε… Βατερλώ του γαλλικού ποδοσφαίρου

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Η συντριβή της Παρί Σεν Ζερμέν με 6-1 από τη Μπαρτσελόνα έδωσε την αφορμή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) να… γυρίσει το χρόνο τέσσερις δεκαετίες πίσω και να επιλέξει τις πέντε πιο εφιαλτικές στιγμές στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά…

12 Μαϊου 1976: Η Σεντ Ετιέν φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ξεσηκώνοντας θύελλα ενθουσιασμού όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φρέσκια ομάδα που παίζει μοντέρνο ποδόσφαιρο, κέρδισε χιλιάδες οπαδούς την περίοδο εκείνη. Στο “Χάμπντεν Παρκ” της Γλασκόβης εναντίον της Μπάγερν ο Μπατενέ (34΄) και ο Σαντινί (39΄) έχουν βάλει στόχο τα… δοκάρια και στο 59΄ ο Ροτ σκοράρει και χαρίζει το τρόπαιο τους Βαυαρούς (1-0). Τα δοκάρια που υπερασπιζόταν ο Ζεπ Μάγερ στο α΄ ημίχρονο του τελικού, βρίσκονται από το 2013 στο μουσείο των “Στεφανουά”.

17 Νοεμβρίου 1993: Η Γαλλία υποδέχεται τη Βουλγαρία στο “Παρκ ντε Πρενς” και προκρίνεται στο Μουντιάλ των ΗΠΑ (1994) ακόμα και με ισοπαλία. Ο Ερίκ Καντονά ανοίγει το σκορ στο 32΄, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Εμίλ Κονσταντίνοφ ισοφαρίζει. Στο 90΄ οι Γάλλοι περιμένουν το σφύριγμα της λήξης, αλλά ξανά ο Κονσταντίνοφ βυθίζει στο σκοτάδι την Πόλη του Φωτός. Τελικό σκορ 1-2 και η παρέα του Χρίστο Στόιτσκοφ πάει… Αμερική, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων και την Ελλάδα. Εμπνευσμένο πρωτοσέλιδο της Equipe την επομένη, έγραφε: «Συγχαρητήρια για την πρόκριση στο Μουντιάλ… 1998!» Ηταν η διοργάνωση που είχε αναλάβει η Γαλλία και συνεπώς θα συμμετείχε χωρίς προκριματικούς. Εφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, αποζημιώνοντας τους φίλους της για όσα έζησαν το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1993.

9 Ιουλίου 2006: Μετά τους θριάμβους του 1998 (Μουντιάλ) και του 2000 (EURO) οι τρομεροί «τρικολόρ» αναζητούσαν ακόμα έναν τίτλο για να κλείσει ο κύκλος της ασυναγώνιστης ομάδας του Ζιντάν, του Ανρί, του Βιεϊρά, του Μπαρτέζ. Λίγοι τούς έδιναν πιθανότητες, όμως το 2006 στη Γερμανία οι «Μπλε» του Ραϊμόν Ντομενέκ έφτασαν στον τελικό. Αντίπαλος η Ιταλία, ο Ζιντάν ανοίγει το σκορ στο 9΄ με πέναλτι, ο Ματεράτσι ισοφαρίζει για τους «Ατζούρι» στο 19΄. Με το σκορ στο 1-1 το ματς βρισκόταν στο 17ο λεπτό της παράτασης (107΄) όταν ο Ζιντάν ξάπλωσε με κεφαλιά τον Ματεράτσι στο χορτάρι του «Ολυμπιστάντιον». Ο “Ζιζού” αποβλήθηκε, οι Ιταλοί νίκησαν 5-3 στα πέναλτι και λίγα χρόνια μετά (2012) ο Γάλλος καλλιτέχνης Αντέλ Αμντεσεμέντ φιλοτέχνησε το έργο «Κεφαλιά» (Coup de t?te) που κοσμεί την είσοδο του κέντρου Μπομπούρ (Georges Pompidou) στο Παρίσι.

20 Ιουνίου 2010: Η νέα γενιά της Γαλλίας είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά τον χαμένο τελικό του Βερολίνου, οι «τρικολόρ» επιστρέφουν για εκδίκηση στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, αλλά φεύγουν για την πατρίδα τους σε χρόνο ρεκόρ! Στο ημίχρονο του αγώνα με το Μεξικό ο Νικολά Ανελκά επιτίθεται φραστικά στον Ντομενέκ, δύο ημέρες αργότερα (20 Ιουνίου) οι παίκτες πραγματοποιούν ανταρσία υπέρ του Ανελκά και κατά του προπονητή. Στις 22 Ιουνίου χάνουν από τη Νότια Αφρική και παίρνουν το αεροπλάνο της επιστροφής με δύο ήττες και μία ισοπαλία. Ολοκληρωτικό φιάσκο!

8 Μαρτίου 2017: Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ήδη φορέσει τα… καλά της για να γιορτάσει την πιο εντυπωσιακή, την πιο εκκωφαντική πρόκριση γαλλικής ομάδας στα κύπελλα Ευρώπης. Εχει ήδη διαλύσει 4-0 τη Μπαρτσελόνα στο Παρίσι και η ρεβάνς του “Καμπ Νου” αναμένεται να εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία. Ομως, οι παίκτες του Ουνάι Έμερι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γράψουν ιστορία από την… ανάποδη! Δέχονται αστείο γκολ στο 3΄, πετυχαίνουν αυτογκόλ στο 40΄, υποπίπτουν σε ανόητο πέναλτι στο 50΄ και το σκορ φτάνει πολύ γρήγορα στο 3-0. Ο Καβάνι μειώνει 3-1 στο 62΄ και η Παρί βρίσκεται ξανά αγκαλιά με την πρόκριση. Ομως, η βαριά φανέλα της Μπαρτσελόνα (κι ένα πέναλτι-εφεύρεση του διαιτητή και “θέατρο” του Σουάρες) κατορθώνουν το απίστευτο: 6-1 με γκολ στο 88΄, το 90΄ και το 90+5΄. Το Παρίσι βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι, η Παρί έχει υποστεί την ταπείνωση…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε