Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή Super League: Τα ιδρυτικά μέλη, το σχέδιο της διοργάνωσης και τα τεράστια έσοδα

Ευρωπαϊκή Super League: Τα ιδρυτικά μέλη, το σχέδιο της διοργάνωσης και τα τεράστια έσοδα
Reuters

Η FIFA –σε συνεννόηση με τις συνομοσπονδίες- εξέφρασε αρνητική στάση, στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής Super League. Οι «ισχυρές» ομάδες της Ευρώπης όμως κάνουν σχέδια που μπορούν να προκαλέσουν τριγμούς στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή του πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Super League που φέρονται να σχεδιάζουν οι «μεγάλες» ομάδες της Ευρώπης αποκαλύφθηκαν από τους Times.

Η εφημερίδα του Λονδίνου υποδεικνύει τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν και Λίβερπουλ ως «κινητήριες δυνάμεις» πίσω από το σχέδιο δημιουργίας μιας ετήσιας διοργάνωσης 20 ομάδων, που θα περιλαμβάνει 15 κορυφαία σωματεία ως μόνιμα μέλη (τα έξι από την Αγγλία), ενώ οι άλλες πέντε συμμετέχουσες ομάδες θα ποικίλλουν κάθε σεζόν, ακόμη και αν οι διαδικασίες των προκριματικών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Click4more: Η FIFA το ξεκόβει: «Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα»

Η… πιθανή μελλοντική διοργάνωση θα ξεκινήσει με δύο ομίλους των 10 ομάδων, με τις τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο να προχωρούν στα προημιτελικά. Αυτή η φόρμουλα θα εγγυάται σε κάθε ομάδα μεταξύ 18 και 23 ετήσιων αγώνων στη Super League (θα διεξάγονται πάντα στα μέσα της εβδομάδας), σε σύγκριση με τους τουλάχιστον έξι αγώνες που επί του παρόντος εγγυάται το Champions League, στη φάση των ομίλων.

Σε καθένα από τα 15 ιδρυτικά μέλη θα προσφερθεί μερίδιο τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ για να συμμετάσχει στη διοργάνωση, ενώ στη συνέχεια τα χρήματα θα μοιραστούν μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, με τους έξι πρώτους να λαμβάνουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

Επίσης σύμφωνα με τους Times, με αυτή την κίνηση η ευρωπαϊκή Super League στοχεύει στην είσπραξη εσόδων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά σεζόν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Για τη σύγκριση, η UEFA ανέφερε πρόσφατα ότι κέρδισε 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση δικαιωμάτων στο Champions League, στο Europa League και στο Ευρωπαϊκό Super Cup.

Υπενθυμίζεται ότι οι FIFA και UEFA υποστήριξαν ότι θα αποκλείσουν από τις διοργανώσεις τους όσους παίκτες συμμετάσχουν σε αυτό το τουρνουά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις