Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Formula 1: Έφυγε νικητής και από την Suzuka o Vettel

Formula 1: Έφυγε νικητής και από την Suzuka o Vettel

Κέρδισε και το Grand Prix Ιαπωνίας ο Sebastian Vettel αλλά δεν κατοχύρωσε τον τίτλο. Ο Fernando Alonso τερμάτισε τέταρτος και μαθηματικά τουλάχιστον, έχει ακόμα ελπίδες για τον τίτλο.

Αυτή ήταν η 5η συνεχόμενη νίκη για τον Γερμανό οδηγό της Red Bull, που εκμεταλλεύτηκε την στρατηγική της ομάδας του για να τερματίσει εμπρός από τον team mate του, Mark Webber, και τον εκπληκτικό σήμερα, Romain Grosjean, της Lotus οι οποίοι συμπλήρωσαν τις άλλες δυο θέσεις του βάθρου στο Grand Prix Ιαπωνίας.

Ο Fernando Alonso από την πλευρά του έφερε το μονοθέσιο της Ferrari στην τέταρτη θέση, μη επιτρέποντας στον Vettel να πανηγυρίσει από σήμερα την κατάκτηση του φετινού τίτλου και να περιμένει μέχρι το επόμενο Grand Prix στην Ινδία. Μετά τα σημερινά αποτελέσματα ο Vettel έφτασε στους 297 βαθμούς στο πρωτάθλημα, με τον Ισπανό της Ferrari να ακολουθεί στην δεύτερη θέση, 90 βαθμούς πιο πίσω.

Όσον αφορά τον αγώνα, την παράσταση έκλεψε ο Grosjean, που ξεκινώντας από την τρίτη θέση εκμεταλλεύτηκε την κακή εκκίνηση των δυο οδηγών της Red Bull, που ήταν στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, και πέρασε μπροστά. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και ο Lewis Hamilton, αλλά στριμώχθηκε ανάμεσα στα δυο μονοθέσια της των «κόκκινων» ταύρων και ακούμπησε με τον Vettel. Το αποτέλεσμα ήταν να σχιστεί το πίσω δεξί ελαστικό του και να πάθει ζημιά το πάτωμα του μονοθεσίου του. Ο Βρετανός της Mercedes εγκατέλειψε τελικά τον αγώνα μετά από εννέα γύρους.

Μέχρι τα μισά του αγώνα ο Grosjean κρατιόταν εμπρός από τους Webber και Vettel, με τους τρεις τους να βρίσκονται σε δικό τους αγώνα και να έχουν απομακρυνθεί από   τους Nico Rosberg και τις Ferrari των Felipe Massa και Fernando Alonso.

Ο αγώνας τους Rosberg καταστράφηκε μετά το πρώτο pit stop όταν η ομάδα του τον άφησε να ξεκινήσει στο pit lane ενώ περνούσε το μονοθέσιο του Sergio Perez. Τα δύο μονοθέσια ήρθαν δίπλα-δίπλα. Οι οδηγοί απέφυγαν τη σύγκρουση αλλά οι αγωνοδίκες έδωσαν ποινή διέλευσης στον Γερμανό της Mercedes γιατί δεν επέστρεψε με ασφάλεια στην πίστα.

Καθοριστικός στην εξέλιξη του αγώνα ήταν και ο Daniel Ricciardo. Χρησιμοποιώντας τη σκληρή γόμα ελαστικών καθυστέρησε αρκετά για το πρώτο του pit stop και βρέθηκε για πολύ ώρα στην τέταρτη θέση, μη επιτρέποντας στους οδηγούς της Ferrari και τον Nico Hulkenberg που είχε περάσει πέμπτος να πλησιάσουν και να απειλήσουν τους τρεις πρώτους οδηγούς που απομακρυνόντουσαν μπροστά.

Ο Grosjean παρέμενε πρώτος με τις δυο Red Bull να ελέγχουν τη διαφορά μέχρι να ξεκινήσουν τα δεύτερα pit stop. Πρώτος από τους τρεις μπήκε ο Webber, με τον Grosjean να ακολουθεί τρεις γύρους αργότερα και τον Vettel να περνά στην πρώτη θέση μέχρι να μπει και αυτός στα pit. Στη συνέχεια ο Γερμανός είχε την ευχέρεια να πιέσει περισσότερο τα ελαστικά του, πίεσε τον Grosjean και τον πέρασε για να φτάσει άνετα στη νίκη, ενώ το ίδιο έκανε στον προτελευταίο γύρο και ο Webber, που ακολούθησε στρατηγική τριών pit stop, και ήταν με πιο «φρέσκα» στους τελευταίους γύρους απ’ ότι ο Grosjean, που κατάφερε πάντως να διατηρήσει την Τρίτη θέση και να ανέβει στο βάθρο.

Στην 4η θέση ακολούθησε όπως προείπαμε ο Alonso, με τον Kimi Raikkonen να προσπερνάει στον προτελευταίο γύρο τον Hulkenberg και να τερματίζει πέμπτος. Πίσω από τον Φινλανδό ακολούθησαν τα δύο μονοθέσια της Sauber με τον Hulkenberg στην 6η και τον Esteban Gutierrez στην 7η θέση, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Nico Rosberg, Jenson Button και Felipe Massa.

Επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος είναι το Grand Prix της Ινδίας που θα διεξαχθεί στις 25-27 Οκτωβρίου.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

VIDEO: H μεγάλη κόντρα και το περιστατικό στη Suzuka που σημάδεψε την Formula 1

Formula 1: Θα πανηγυρίσει τίτλο ο Vettel στην Ιαπωνία; (VIDEO)

Video: Ο καμεραμάν είχε άγιο και γλίτωσε από τις Porsche!

3 θεατές τραυματίστηκαν σε τρομακτικό ατύχημα στα IndyCar (VIDEO)

Formula 1: Η Ferrari δίνει από τώρα συγχαρητήρια στον Vettel για τον τίτλο

Formula 1: Τέταρτη συνεχής νίκη για τον Vettel στο GP Κορέας

Τα 50 χρόνια της McLaren στην F1 (VIDEO)

Ηλεκτρικό μονοθέσιο φτιαγμένο από φοιτητές κάνει 0-100 σε 2,15”

Formula 1: Τέσσερα νέα Grand Prix το 2014, 22 στο σύνολο

Υπογράφτηκε επιτέλους η συμφωνία-πλαίσιο για τη διοίκηση της Formula 1

Formula 1: Με κινητήρες Renault η Caterham για άλλα τρία χρόνια

Ποινή 10 θέσεων στον Webber και επίπληξη στον Alonso γιατί έκανε τον… ταξιτζή! (Video)

Video: Παπαγάλος προβλέπει τους νικητές του Grand Prix της Σιγκαπούρης

Raikkonen: Έφυγα από τη Lotus γιατί ήμουν απλήρωτος

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε