Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γαλλία – Μαρόκο: «Απόψε αγαπιόμαστε, αλλά την Τετάρτη θα χωρίσουμε» δήλωσαν οι οπαδοί ενόψει του ημιτελικού του Μουντιάλ 2022

Γαλλία – Μαρόκο: «Απόψε αγαπιόμαστε, αλλά την Τετάρτη θα χωρίσουμε» δήλωσαν οι οπαδοί ενόψει του ημιτελικού του Μουντιάλ 2022

Χιλιάδες φίλαθλοι της Γαλλίας και του Μαρόκου, γιόρτασαν μαζί στα Ηλύσια Πεδία, την πρόκριση των εθνικών ομάδων τους, στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022, όπου θα… συναντηθούν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, με «έπαθλο» μία θέση στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Η Γαλλία επικράτησε της Αγγλίας με 2-1, το Μαρόκο έκανε νέο “μπαμ” στο Μουντιάλ 2022, νικώντας την Πορτογαλία (1-0) και οι δυο ομάδες θα… συναντηθούν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Οι οπαδοί των δυο ομάδων πανηγύρισαν μαζί στα Ηλύσια Πεδία, το βράδυ του Σαββάτου (10.12)- αλλά σε λίγα 24ωρα θα είναι αντίπαλοι.

Μόλις έληξε ο προημιτελικός, που βρήκε τους «τρικολόρ» νικητές επί της Αγγλίας με 2-1, χιλιάδες άτομα με γαλλικές ή/και μαροκινές σημαίες στην πλάτη, βρέθηκαν στην διάσημη λεωφόρο των δύο χιλιομέτρων, όπου κυριαρχούσαν οι κόρνες των αυτοκινήτων και οι επευφημίες του πλήθους.

«Αυτό το ματς, θα είναι σαν να έπαιζε ο πατέρας μου με την μητέρα μου», αστειεύεται η Λίλια, μία 36χρονη Γαλλομαροκινή, η οποία βγήκε στους δρόμους, για να γιορτάσει για τις «δύο ομάδες» της.

«Και ένα, και δύο, και τρία αστέρια», τραγουδούσαν, κάτω από τα πυροτεχνήματα και τον καπνό, μια ομάδα νεαρών ανδρών, με γαλλικές σημαίες ζωγραφισμένες στα μάγουλα τους.

«Δεν περιμέναμε αυτήν την νίκη. Ολοι είναι υπερήφανοι γι’ αυτό. Είδα αλγερινές και αιγυπτιακές σημαίες. Είναι φυσιολογικό, είναι η πρώτη φορά» αναφωνεί ο 28χρονος Μαροκινός, Αμέλ Αμπντελχαλίλ, σηκώνοντας το μπουφάν του, για να δείξει τη φανέλα του.

Οι «Λέοντες του Ατλαντα», έγινε η πρώτη αφρικανική εθνική ομάδα, που έφθασε στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του Καμερούν το 1990, της Σενεγάλης το 2002 και της Γκάνας το 2010.

«Θα στεναχωρηθώ λίγο εάν αποκλεισθεί το Μαρόκο, αλλά θα χαρώ για την Γαλλία. Την Τετάρτη, η κατάσταση θα είναι «win win», λέει χαμογελαστός, ο 23χρονος Ναουέλ Χουμάνε, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο των πανηγυρισμών με φίλους.

Δίπλα τους, τρεις νεαροί τραγουδούν, χαμογελαστοί και με τα χέρια προς τον ουρανό, το όνομα του Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος «έστειλε» την Γαλλία στον ημιτελικό: «Απόψε αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Την Τετάρτη, όμως, θα… χωρίσουμε», λέει γελώντας ο Μπαστιάν Καρόν, ένας 27χρονος Γάλλος φίλαθλος.

Συγκρούσεις και συλλήψεις

Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας των Παρισίων (PP), περίπου 20.000 άνθρωποι ήταν παρόντες το βράδυ στα Ηλύσια Πεδία.

«Στο τέλος της βραδιάς, γύρω στις 22:30 (23:30 ώρα Ελλάδας), ομάδες ατόμων, επεδίωξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που τους διέλυε συστηματικά», ανέφερε το αρχηγείο της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, γύρω στα μεσάνυχτα, είχαν γίνει 74 συλλήψεις, κυρίως για εκτόξευση πυροτεχνημάτων και ρίψη βλημάτων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις