Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια και το ποδόσφαιρο ένα βήμα πριν την κατάκτηση του μπασκετικού Έβερεστ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια και το ποδόσφαιρο ένα βήμα πριν την κατάκτηση του μπασκετικού Έβερεστ
ΦΩΤΟ Reuters

Στο πάνθεον της ιστορίας είναι έτοιμος να μπει απόψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που ζει το δικό του «παραμύθι» αφού από τα Σεπόλια και τον Φιλαθλητικό βρίσκεται πλέον μία… ανάσα από τον τίτλο του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, αν αυτός και οι Μιλγουόκι Μπακς πάρουν τη νίκη στο Game 6 κόντρα στους Φοίνιξ Σανς (21/7, 04.00).

Η αντίστροφη μέτρηση για το Game 6 των Τελικών του ΝΒΑ έχει αρχίσει, με το Μιλγουόκι να υποδέχεται το Φοίνιξ στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/7), με στόχο τη νίκη που θα του δώσει το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του και πρώτο μετά το 1971.

Οι Μπακς έχασαν τα πρώτα δύο ματς της σειράς, αλλά στη συνέχεια ανέλαβαν τα ηνία των τελικών και με τρεις διαδοχικές νίκες έχουν φτάσει «μια ανάσα» από την κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος. Η ομάδα της Αριζόνα καλείται να κερδίσει στο Μιλγουόκι (όπου οι Μπακς έχουν ρεκόρ 9-1 στα playoffs) προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας της.

Όλα αυτά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πιθανότατα ο MVP των τελικών σε περίπτωση που τα καταφέρουν, αφού μπορεί οι Χολιντέι και Μίντλετον να έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με το… παραπάνω, παρά την κριτική που έχουν δεχθεί, αλλά ο «Greek Freak» ήταν που μίλησε στα κρίσιμα κάθε ματς μέχρι να έρθει η ανατροπή του 2-0.

Όπως στο μεγαλειώδες μπλοκ στον Έιτον στο Game 4 που «σφράγισε» την ισοφάριση και φυσικά το τρομερό alley hoop κάρφωμα στο Game 5 που έφερε το μπρέικ και το 3-2 υπέρ των Μπακς. 

Τα νούμερα του Γιάννη στη σειρά των τελικών είναι κάτι που το ΝΒΑ δεν έχει ξαναδεί στην ιστορία του σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της σεζόν. Ο Αντετοκούνμπο σε αυτά τα πέντε παιχνίδια απέναντι στους Σανς έχει μέσο όρο 32,3 πόντους, 13 ριμπάουντ, 5,6 ασίστ, 1,4 κλεψίματα, 1,2 μπλοκ, σουτάροντας με 61,2% στα σουτ εντός παιδιάς. Κανένας άλλος δεν είχε ανά παιχνίδι 30 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 60% στα σουτ, μέχρι να εμφανιστεί ο Greek Freak, κι όλα αυτά ενώ ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του στους τελικούς, αφού ήταν τραυματίας στο ξεκίνημα.

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε όνειρο για το ΝΒΑ

Μέχρι όμως να γίνει 2 φορές MVP του ΝΒΑ (2020, 2021)  και 5 φορές All-star -πέρυσι ως αρχηγός της ομάδας του μάλιστα κόντρα σε αυτή του Λεμπρόν Τζέιμς- η πορεία ήταν δύσκολη και παραλίγο ο Greek Freak να πάρει… άλλο δρόμο. Όπως εξάλλου έχει δηλώσει παλαιότερα ο ίδιος, ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής λόγω του πατέρα του. 

Τελικά ευτυχώς για το ελληνικό και παγκόσμιο μπάσκετ, αποφάσισε να ακολουθήσει τοναδελφό του Θανάση, που εξ’ αρχής ήθελε μπάσκετ και πλέον διεκδικούν μαζί το τρόπαιο του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, στο οποίο είχε εξομολογηθεί λίγο αργότερα ότι ήταν όνειρό του να παίξει, κόντρα σε παίκτες όπως ο Ντουράντ, ο Λεμπρόν Τζέιμς και άλλοι.

Το τυχερό Νο.15 των Μιλγουόκι Μπακς

Η εκτόξευση ξεκίνησε με την παρουσία του από το… πουθενά στο ελληνικό All-Star game του 2012, μαζί με τον αδελφό του Θανάση και τελικά το… άλμα στο ΝΒΑ το 2013, με τους Μιλγουόκι Μπακς να τον επιλέγουν στο Νο. 15 απευθείας από τη ελληνική Α2 (!) αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένο, με το νερό πλέον να έχει μπει στο αυλάκι και εκτός από «κεφάλαιο» του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ να «φλερτάρει» με μία θέση στην ιστορία αφού βλέπει το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται ή και να ξεπερνάει κορυφαίους του αθλήματος..

Σταρ του ΝΒΑ και «Έλληνας φιλόσοφος» 

Το σπουδαιότερο όμως ατομικό του επίτευγμα είναι ο καθολικός σεβασμός που έχει κερδίσει, όχι μόνο για όσα κάνει εκτός γηπέδου, αλλά και για την νοοτροπία του και το πως αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό εκτός αυτού. Ο «Greek Freak» που έχει δείξει πολλάκις ότι δεν ξέχασε από που ξεκίνησε, ανάγκασε τα διεθνή ΜΜΕ να υποκλιθούν με τις δηλώσεις του μετά τη νίκη στην έδρα των Σανς που φέρνει απόψε τον ίδιο και την ομάδα του αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πρόκληση.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Μπακς στο πρωτάθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του France24 που συνόδευσε τις δηλώσεις του Greek Freak», ο οποίος αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει από τις κράμπες μετά το ματς, αλλά επέστρεψε στη συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κομμάτι του εγωϊσμό τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο; » ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον Αντετοκούνμπο να απαντά:

«Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής. Συνήθως όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι “ναι έκανα αυτό”, ξέρεις, “είμαι τόσο σπουδαίος”, “έβαλα 30 ποντους, έβαλα 25-10-10”, ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, “κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο”, λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ..α. Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωϊσμός σου που μιλάει. “Έκανα αυτό”, ξέρεις… “Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0″… “Έκανα αυτό στο παρελθόν”… “Κέρδισα αυτό στο παρελθόν”. Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, “ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ’ άλλο”. Ξέρεις, τύπου “θα κυριαρχήσω”. Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω».

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις