Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Γιούργκεν Κλοπ, ο «μεσσίας» της Λίβερπουλ: Την ξαναέκανε πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης

Γιούργκεν Κλοπ, ο «μεσσίας» της Λίβερπουλ: Την ξαναέκανε πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης

Ο Γιούργκεν Κλοπ έριξε βόμβα μεγατόνων την Παρασκευή (26/1), ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από τον πάγκο της Λίβερπουλ στο φινάλε της σεζόν. Οι ημέρες και τα έργα του αναμορφωτή των “κόκκινων” που έφερε την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ και πάλι στην κορυφή της Premier League αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Λίβερπουλ στο φινάλε της σεζόν, ύστερα από 9 χρόνια. Ο Γερμανός προπονητής αποφάσισε να εγκαταλείψει τους πάγκους, παρά το γεγονός ότι είχε συμβόλαιο με τους “κόκκινους” μέχρι το 2026.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα στους φίλους της Λίβερπουλ, οι οποίοι δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση τέτοια εξέλιξη. Ο Γιούργκεν Κλοπ, όμως, ένιωσε την ανάγκη να αφήσει τους πάγκους και φρόντισε να το ανακοινώσει αρκετούς μήνες πριν το φινάλε της χρονιάς.

Ο Γερμανός προπονητής μπήκε στην καρδιά των οπαδών της Λίβερπουλ και πως να μην το κάνει, αφού αποτέλεσε τον σύγχρονο αναμορφωτή των reds. Τον άνθρωπο που κατάφερε μέσα από τη σκληρή δουλειά του να χτίσει μία ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην Premier League όσο και στο Champions League. Κι όλα αυτά ύστερα από 30 χρόνια ανομβρίας και μουρμούρας…

Η αρχή του ταξιδιού

 

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ στις 8 Οκτωβρίου του 2015. Στόχος του ήταν να επαναφέρει τη Λίβερπουλ στην κορυφή της Premier League μετά το μακρινό 1990.

Οι άνθρωποι των reds πίστεψαν στον Γερμανό προπονητή, ο οποίος είχε κάνει τεράστιο έργο στον πάγκο της Ντόρτμουντ, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία.

Η δουλειά του Κλοπ δεν άργησε να φανεί στον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Γερμανός προπονητής κατάφερε να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στον τελικό του Europa League και του Champions League, χωρίς όμως να μπορέσει να σηκώσει ευρωπαϊκές κούπες, αφού πρώτα η Σεβίλλη (3-1) και στη συνέχεια η Ρεάλ Μαδρίτης (3-1) του έβαλαν… φρένο.

Η μεγάλη απογοήτευση και η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης

Tη σεζόν 2018-19, η Λίβερπουλ έφτασε παρά πολύ κοντά στη κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς μέχρι την τελευταία αγωνιστική είχε ελπίδες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ πόντων. Στο τέλος, οι 97 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί, καθώς η τρομερή Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα μάζεψε έναν παραπάνω και πήρε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η καταξίωση, παρ’όλα αυτά, ήρθε στην Ευρώπη. Επικράτηση 2-0 επί της Τότεναμ στον βρετανικό εμφύλιο στον τελικό του Champions League και επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά τον επικό τελικό της Κωνσταντινούπολης (2004/05), εκεί που η Λίβερπουλ έχανε με 3-0 από τη Μίλαν στο ημίχρονο και κατέληξε να κατακτά τον τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) μετά από μια ανατροπή που έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος.

Η επιστροφή στην κορυφή της Premier League

Η σεζόν 2019/2020 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στους φίλους της Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κλοπ ξεκίνησε με ιστορικό σερί στην Premier League, παραμένοντας αήττητη για 27 αγωνιστικές, μέχρι το 3-0 από τη Γουότφορντ στις 29 Φεβρουαρίου.

Ο κορονοϊός λίγο έλειψε να στερήσει από τη Λίβερπουλ την επιστροφή στην κορυφή της Premier League μετά το 1990. Η σεζόν απειλήθηκε με διακοπή λόγω της πανδημίας, ωστόσο ολοκληρώθηκε με τη Λίβερπουλ τελικά να κατακτά μετά από 30 χρόνια το σημαντικότερο τρόπαιο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, “πιάνοντας” στην κορυφή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 20 τίτλους.

Οι τίτλοι συνεχίστηκαν για τον Γερμανό προπονητή, ο οποίος σήκωσε ακόμα εκείνη τη χρονιά το UEFA Super Cup και το FIFA World Cup.

 

Τρία τρόπαια κατάφερε να πανηγυρίσει η Λίβερπουλ του Κλοπ και τη σεζόν 2021/22 (FA Cup, Carabao Cup και Community Shield).

Ο τέταρτος τίτλος, αυτός του Champions League, χάθηκε για ακόμα μια φορά από τη Ρέαλ Μαδρίτης, με τους μερένγκες να κερδίζουν με 1-0 χάρη στο γκολ του Βινίσιους και να σηκώνουν το 13ο τρόπαιό τους, αφήνοντας τη Λίβερπουλ στα έξι.

Πέρα από τους τίτλους, ο Γιούργκεν Κλοπ κατέκτησε δύο φορές το βραβείο του καλύτερου προπονητή στον κόσμο για τις σεζόν 2018-19 και 2019-20.

Συνολικά, ο Γερμανός τεχνικός έχει καθίσει στον πάγκο της Λίβερπουλ σε 464 παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 288 νίκες, 96 ισοπαλίες και 80 ήττες, την ώρα που τα γκολ που έχει πετύχει η ομάδα (1025) είναι σχεδόν διπλάσια (516) από αυτά που έχει δεχθεί.

Φέτος η αγγλική ομάδα βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους της, καθώς διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο σε Premier League, Fa Cup, Carabao Cup και Europa League.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις