Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Ελλάδα ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του Cheerleading – Αθλητές και αθλήτριες μιλούν για τις μεγάλες διακρίσεις

Η Ελλάδα ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του Cheerleading – Αθλητές και αθλήτριες μιλούν για τις μεγάλες διακρίσεις

Σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του Cheerleading που αποτελεί νέο ολυμπιακό άθλημα και έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο διάστημα, με τις διακρίσεις τους σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, να τοποθετήσουν τη χώρα μας, στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. 

Οι αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, συμμετείχαν διαδικτυακά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία ICU, το περασμένο μήνα και κατάφεραν να κατακτήσουν την 5η, τρείς 7ες θέσεις και την 9η, 10η και 11η θέση στον κόσμο.

Πολύωρες προπονήσεις και αγάπη για το άθλημα

«To Cheer jazz είναι ένα άθλημα που συνδυάζει το χορό, τη γυμναστική και το ομαδικό πνεύμα» επισημαίνει η Ελίνα Τσιουπρά, αθλήτρια της ομάδας Jazz (5η θέση) και εξηγεί πως «μετά από πολύωρες προπονήσεις καταφέραμε να φτάσουμε τους στόχους και να κατακτήσουμε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό ένωσε ακόμη περισσότερο την ομάδα μας, θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους για το Παγκόσμιο του 2022. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα σε κάθε παιδί, αγόρι και κορίτσι, ν ασχοληθεί μ αυτό το άθλημα, γιατί πραγματικά είναι πολλά τα οφέλη που έχει να αποκομίσει». 

Η Στέλλα Γκάλη, αθλήτρια της ομάδας Jazz. φανερά ενθουσιασμένη από τη διάκριση που πέτυχε η ομάδα της, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το cheerleading αποτελούσε κομμάτι του αμερικάνικου μπάσκετ, ώσπου εξελίχθηκε σε ένα αυτόνομο αγωνιστικό άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακό! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθε και στην Ελλάδα και την έκανε να ξεχωρίσει με την κατάκτηση τόσο μεγάλων διακρίσεων».

«Είμαστε πολύ χαρούμενες για τις θέσεις που κατακτήσαμε. Με το Cheerleading πρωτοασχοληθήκαμε το 2019, στην κατηγορία Freestyle Pom Double και είμαστε αθλήτριες του Ελληνικού Αστεριού, στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πρωταθλήτριες Ελλάδος 2019 και 2020, έχουμε κατακτήσει την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Λίγκα 2019 ανάμεσα σε 59 ζευγάρια, και την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2019», αναφέρει η αθλήτρια Ιωάννα Συμεωνίδου και η συναθλήτρια της Μαρία- Ραφαέλα Καραμυτηλιού, εξηγεί πως: «Οι προπονήσεις μας ήταν τετράωρες, πέντε φορές την εβδομάδα και προετοιμαζόμασταν να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2020. Δυστυχώς όμως η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας των συνεχόμενων lockdown, αλλά κι ενός σοβαρού τραυματισμού, καταφέραμε τελικά να τερματίσουμε φέτος στην 7η θέση ανάμεσα σε 20 χώρες».

«Χτίζουμε σχέσεις σαν άνθρωποι»

Οι αθλήτριες Κωνσταντίνα Φλώρου και Άννα Παπακώστα, της ομάδας ακροβατικού τσιρλίντινγκ, που κατέκτησαν την 7η θέση, υπογραμμίζουν πως το τσιρλίντινγκ, είναι ένα ομαδικό άθλημα και η συνεργασία είναι αναγκαία. Για να μπορούν οι αθλητές και οι αθλήτριες να δουλεύουμε μαζί με τους προπονητές και τους συναθλητές μας, πρέπει πρώτα να τους εμπιστεύονται. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλον, αφού έτσι χτίζονται οι σχέσεις, δένονται σαν άνθρωποι και σαν ομάδα και αποδίδουν καλύτερα. 

«Ένας αθλητής ή μία αθλήτρια του τσιρλίντινγκ, χρειάζεται να διαθέτει τόσο σωματικά χαρακτηριστικά όπως ευλυγισία, μυϊκή δύναμη και αντοχή όσο και πνευματικά γνωρίσματα, όπως αφοσίωση, πειθαρχία, πάθος και εμπιστοσύνη για το άθλημα που κάνει. Η εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη περίπτωση αναπτύσσεται κυρίως μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους αθλητές, αλλά και από την συνεχή προσπάθεια και προπόνηση» τονίζει η Άννα Παπακώστα.

 Στην Αθήνα το  πρώτο δια ζώσης Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

«Με το Τσιρλίντινγκ ασχολούνται παγκοσμίως πάνω από 10 εκατομμύρια αθλητές. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Cheerleading, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στο άθλημα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό το ότι ήταν η μοναδική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ στον κόσμο που κατάφερε και διοργάνωσε διαδικτυακά το Πρωτάθλημα του 2020 εν μέσω πανδημίας, οδήγησε την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία να μας εμπιστευτεί τη διοργάνωση του πρώτου, δια ζώσης, μετά την πανδημία, Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 1-3 Ιουλίου 2022. Παράλληλα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, σε συνεργασία με την FISU (Πανεπιστημιακού Αθλητισμού) αναγνωρίζοντας όλη αυτή την προσπάθεια, μας ανέθεσε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Κυπέλου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης 4-6 Νοεμβρίου 2022», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ελληνικής ομοσπονδίας τσιρλίντινγκ, Μιχάλης Φουντεδάκης.

Ανέφερε, δε, πως θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί όλο αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, εάν δεν ασχολούνταν προσωπικά ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς πρόκειται για δύο τεράστιες διοργανώσεις, οι οποίες πρόκειται να ωφελήσουν πολλαπλά τον αθλητισμό, αλλά και τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα χιλιάδες αθλητές και στις δύο διοργανώσεις. 

Πρωταγωνίστρια στο cheerleading η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, έδωσε το δικό της ξεχωριστό παρόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ. Συγκεκριμένα, τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εθνικές ομάδες, που εκπροσώπησαν την χώρα μας σε αυτή την διοργάνωση, ήταν από τη Θεσσαλονίκη. 

 «Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα η Θεσσαλονίκη συμμετείχε με 2 εθνικές ομάδες, που διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες Performance Cheer Jazz και Cheerleading All Girls Elite, κατακτώντας την 5η και 7η θέση αντίστοιχα» αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός γραμματέας ελληνικής ομοσπονδίας τσιρλίντινγκ & γενικός γραμματέας αθλητικού σωματείου ελληνικού αστεριού, Κώστας Αθανασιάδης και διευκρινίζει πως, «στις κατηγορίες των ζευγαριών, η Ελλάδα συμμετείχε με δύο εθνικές ομάδες, που διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες Double Freestyle Pom και Double Cheer Hip Hop πετυχαίνοντας και εκεί εξαιρετικές επιδόσεις και κατακτώντας την 7η και 11η θέση αντίστοιχα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τόσες πολλές συμμετοχές σε τόσες πολλές κατηγορίες κατηγορίες του αθλήματος».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει όλες οι ομάδες μας, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στη διοργάνωση και μάλιστα σε αρκετές κατηγορίες, πέρασαν βαθμολογικά υπολογίσιμες ομάδες από χώρες που έχουν μακρά παράδοση στο άθλημα.

ΠΗΓΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις