Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Καμίλα Βαλίεβα: Ανατροπή από το CAS – Της επιτρέπει να ξαναγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Καμίλα Βαλίεβα: Ανατροπή από το CAS – Της επιτρέπει να ξαναγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Καμίλα Βαλίεβα, το 15χρονο κορίτσι από τη Ρωσία που έγραψε ιστορία με το τετραπλό άξελ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) τη δικαίωσε για την υπόθεση με την απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη.

Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη, ένα φάρμακο κατά του στρες, λίγες ώρες αφού έγινε η πρώτη γυναίκα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που κατάφερε να κάνει τετραπλό άξελ. Όμως το CAS όπου προσέφυγε η Ρωσία, δικαίωσε τη 15χρονη αθλήτρια και της επιτρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Πεκίνο!

Η 15χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ είχε αποβληθεί την ημέρα που έκανε την τετραπλή περιστροφή, λόγω του θετικού δείγματος, αλλά αμφισβήτησε την απόφαση και η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ πήρε πίσω τον αποκλεισμό της. Η ΔΟΕ άσκησε έφεση αλλά το CAS δικαίωσε την αθλήτρια. 

 

Για την απόφασή του υπέρ της Καμίλα Βαλίεβα, το CAS επικαλέστηκε «εξαιρετικές περιστάσεις», μεταξύ των οποίων και η ιδιότητα του «προστατευμένου ατόμου» την οποία έχει η 15χρονη αθλήτρια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο εντόπισε ακόμη «σοβαρά ζητήματα» στη διαδικασία κοινοποίησης του αποτελέσματος των ελέγχων και το γεγονός ότι μια τιμωρία θα μπορούσε να της προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη». 

Μετά την απόφαση του CAS, η Καμίλα Βαλίεβα είναι ελεύθερη να αγωνιστεί αύριο Τρίτη (15.02.2022) στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις