Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κλάτενμπεργκ: «Να υπάρξει Έλληνας επικεφαλής όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των ομάδων»

Κλάτενμπεργκ: «Να υπάρξει Έλληνας επικεφαλής όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των ομάδων»
Intime.gr

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ μίλησε στην εκπομπή “Monday FC” της NOVA και τον Ντέμη Νικολαϊδη και σχολίασε την κατάσταση που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα με την ελληνική διαιτησία.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ τόνισε πως προσπαθεί να έχουν όλες οι ομάδες ίσες ευκαιρίες και τόνισε ότι θέλει να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι αλλά και να υπάρξει και πάλι Έλληνας αρχιδιαιτητής (όλα αυτά όμως να γίνουν με το σωστό τρόπο).

Παράλληλα, έδωσε την ερμηνεία του για το χέρι-πέναλτι με αφορμή τις φάσεις στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Τι είπε για τις επαφές του με το “Big 4” αλλά και για τις απειλές που είχε δεχθεί και τις αποκάλυψε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τις αρμοδιότητες και τους στόχους του:

Ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση. Είχα τελειώσει την πορεία μου στην Κίνα. Όταν ήρθε η ευκαιρία στην Ελλάδα, ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Παρότι ήξερα ότι θα ήταν ένα τοξικό περιβάλλον, ήθελα να βοηθήσω με την εμπειρία του από την Premier League. Ήταν δύσκολη η επιμόρφωση των διαιτητών λόγω του Covid-19. Ήθελα να κάνω τους διαιτητές επαγγελματίες. Να ελέγχονται έτσι καλύτερα.

Για τις επαφές του με το Big 4:

Έχω μιλήσει με όλους τους προέδρους και όχι μόνο με το Big 4. Κάθε εβδομάδα προσπαθώ να σιγουρέψω ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Φέρνουμε ξένους διαιτητές, αλλά αυτό ήταν μία απόφαση πριν έρθω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ήθελαν τη διαιτησία να είσαι όσο πιο δίκαιη. Θέλω να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι, αλλά με τον σωστό δρόμο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παράπονα. Παντού υπάρχουν. Όλοι κάνουμε λάθη, ειδικά εφόσον τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν έχουν δόλο. Κάνω το καλύτερο δυνατό σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Για τη διαιτησία στην Ελλάδα:

Νομίζω ότι όταν χάνει μία ομάδα υπάρχουν παράπονα. Στην Ελλάδα πάντα ευθύνεται ο διαιτητής, ακόμα και όταν οι ομάδες χάνουν δίκαια. Αν δούμε αυτήν τη σεζόν και τις προηγούμενες δεν βλέπω μεγάλα σκάνδαλα. Στην Ευρώπη κάνουν πιο μεγάλα λάθη. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με προέδρους για παράπονα.

Για την παραμονή του σε σχέση με το Big 4:

Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το Big 4. Εάν η ΕΠΟ, η κυβέρνηση και όλες οι ομάδες πιστεύουν ότι κάνω καλή δουλειά, μπορούν να μου προσφέρουν νέο συμβόλαιο. Δεν πιστεύω ότι το Big 4 έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον μου. Εάν θέλουν να συνεχίσω το πρότζεκτ μου. Δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μία νύχτα. Αντικατέστησα κάποιους διαιτητές την περασμένη περίοδο. Θα το κάνω και φέτος. Εάν συνεχίσετε να αλλάζετε τους επικεφαλής της ΚΕΔ, θα αλλάζετε πλάνα. Θέλω να βάλω VAR στη Super League 2. Για μένα το καλύτερο είναι να συνεχίσει ένας ξένος ειδικός και στα επόμενα χρόνια. Να επανέλθει Έλληνας αρχιδιαιτητής όταν επανέλθει η εμπιστοσύνη των ομάδων.

Για τις επαφές του με την ΕΠΟ και τα σεμινάρια:

Συναντώ συχνά τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μιλάμε. Τα διαδικτυακά σεμινάρια δεν είναι το ίδιο, αλλά εκπαιδεύουμε συνεχώς τους διαιτητές και για τη διαχείριση των αγώνων. Θα ήθελα παραπάνω συναντήσεις, αλλά η πανδημία μάς δημιούργησε προβλήματα.

Για το αν οι Έλληνες διαιτητές είναι υπό πίεση:

Δεν νομίζω ότι οι διαιτητές είναι, πλέον, υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από πέρυσι. Οι κακοί διαιτητές δεν θα διαιτητεύουν στη Super League. Έχουμε έναν πίνακα αξιολόγησης. Οι διαιτητές, που δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε, αντικαταστάθηκαν. Δεν θα ανεχθώ λάθη. Προς τους διαιτητές: Εάν αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο θα παίρνουν παιχνίδια. Αν όχι θα φέρνουμε ξένους. Έχουμε πολύ καλούς Έλληνες διαιτητές και τους στηρίζουμε. Λέω στους προέδρους να μην τηλεφωνούν στους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Λέω στους διαιτητές να μη σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο. Πολλές φορές οι ξένοι παίρνουν την πίεση μακριά από τους Έλληνες διαιτητές σε σημαντικά ματς.

Για τις απειλές που ανέφερε ο κ. Αυγενάκης ότι δέχθηκε:

Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές απειλών. Στα social media μου, μου επιτίθενται κάθε εβδομάδα οπαδοί ομάδων. Όταν ήμουν διαιτητής λάμβανα τέτοια μηνύματα. Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα για την παρουσία μου σε ένα εστιατόριο. Μίλησα για αυτές τις απειλές, για να μειωθούν. Η υπόθεση έκλεισε και προχωράμε.

Για τα reports και γιατί σταμάτησαν, και για το πότε το χέρι είναι πέναλτι:

Όταν έφερα το βίντεο ήταν μία ευκαιρία για διαφάνεια. Να δείξουμε την επικοινωνία και τα ηχητικά των διαιτητών. Να γίνουν πιο επαγγελματίες οι διαιτητές. Ήταν σημαντικό να αλλάξουμε το πρότζεκτ. Το εκπαιδευτικό κομμάτι τώρα δεν ήταν τόσο σημαντικό. Εάν οι ομάδες θέλουν να μου μιλήσουν για αποφάσεις μπορώ να τους μιλήσω. Τα εβδομαδιαία βίντεο νιώθω ότι έχασαν το νόημά τους. Τώρα θέλουμε να κάνουμε αυτό για τη Super League 2.

Το χέρι είναι από τις πιο υποκειμενικές αποφάσεις. Δεν χαροποιεί κανέναν η απόφαση. Ένα από τα κριτήρια είναι εάν μεγαλώνει το σώμα. Επίσης, άλλαξε ο κανονισμός στο χέρι. Εάν το χέρι είναι πάνω από το κεφάλι, είναι πέναλτι. Συνεπώς κοιτάς για διαφορετικά κριτήρια. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο. Εάν κόψω τη μπάλα και κάνω κίνηση με το χέρι είναι παράβαση. Ο VAR έχει όλες τις κινήσεις και μπορεί να πάρει αποφάσεις. Είχαμε περιπτώσεις που δεν θεωρώ ότι ήταν χέρι-παράβαση το τελευταίο διάστημα.

Για το χέρι του Κάργα με τον ΠΑΟΚ μετά από κοντρόλ με το πόδι, για τη φάση του Άρη με τον Ατρόμητο, αλλά και και το πέναλτι στον Βούρο στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ:

Το τρίτο βίντεο είναι λάθος (σ.σ. εννοεί λάθος απόφαση για το ΠΑΟΚ-ΟΦΗ). Είπα στους διαιτητές ότι έκαναν λάθος. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν ξεκάθαρο λάθος του διαιτητή και του το μεταφέραμε αυτό. Για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ήταν σωστή απόφαση (σ.σ. εννοεί τη φάση με το χέρι του Ζαμπά να μη δοθεί πέναλτι).

Για την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα:

Κάποιες ομάδες από πιο χαμηλές θέσεις παλεύουν με τις πιο μεγάλες. Δεν είμαστε τέλειοι. Θέλω και θέλουμε να προωθήσουμε νέους διαιτητές. Θέλω να δώσω την ευκαιρία στους Έλληνες διαιτητές να επιστρέψουν στα γήπεδα. Εάν φέρουμε την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα και φέρουμε κεντρικά τη διαιτησία στην Αθήνα, αυτό θα δώσει χρόνο στους διαιτητές να αφοσιωθούν στη διαιτησία. Δεν μπορώ να τους χαροποιήσω όλους. Εάν ένας διαιτητής κάνει λάθος θα το πω. Είμαι ειλικρινής. Εγώ έκανα πολλά λάθη ως διαιτητής. Όσο είναι ανθρώπινα τα λάθη, τα αποδεχόμαστε. Το χέρι στο ματς του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ (σ.σ. τη φάση αυτή) δεν μπορούμε να τη δεχθούμε. Το VAR δεν μπορεί να κάνει λάθη. Πιστεύω πως τα λάθη των διαιτητών είναι λιγότερα.

Για την απουσία Ελλήνων διαιτητών από μεγάλες διοργανώσεις:

Άλλαξα λίγο τη λίστα με τους διαιτητές για τη FIFA. Μετά τα 45-46 χρόνια δεν μπορεί να διευθύνεις αγώνες. Χρειαζόμαστε χρόνο. Ο Σιδηρόπουλος ήταν μαζί μου στο EURO της Γαλλίας. Ήταν 4ος μαζί μου σε δύο ματς. Είναι θέμα διδακτικής εμπειρίας και μετά είναι θέμα ποιότητας. Πρέπει να βελτιωθούμε. Θα το κάνω και φέτος»

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις