Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορυφαίοι της χρονιάς Πετρούνιας και Κορακάκη! “Έκλεψε” την παράσταση ο Σάντος [pics]

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι Ολυμπιονίκες του Ρίο Ντε Τζανέιρο Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη αναδείχθηκαν από τον ΠΣΑΤ κορυφαίοι αθλητές του 2016. Κορυφαία ομάδα της χρονιάς το ιστιοπλοϊκό δίδυμο των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κορυφαίος προπονητής ο Τάσος Κορακάκης.

Oι Ελληνες Ολυμπιονίκες είχαν την τιμητική τους στην ετήσια γιορτή του ΠΣΑΤ. Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου και άλλων πολιτικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου βράβευσε τους κορυφαίους του 2016 σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Stoiximan.gr.

Τις πιο σημαντικές διακρίσεις έλαβαν οι αθλητές και αθλήτριες που το περασμένο καλοκαίρι στο Ρίο ντε Τζανέιρο έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες με τα μετάλλια που κατάκτησαν στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

Οι “χρυσοί” Ολυμπιονίκες στους κρίκους και στη σκοποβολή, Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη, αναδείχθηκαν από τον ΠΣΑΤ κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς, ενώ το βραβείο της κορυφαίας ομάδας απονεμήθηκε στο ισιτιοπλοϊκό δίδυμο των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε ο Τάσος Κορακάκης, υπό τις οδηγίες του οποίου η Άννα Κορακάκη ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο (χρυσό και χάλκινο μετάλλιο).

Το βραβείο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία παρέλαβε για δεύτερη σερί χρονιά ο Παύλος Μάμαλος, ενώ κορυφαία αθλήτρια ήταν η Δήμητρα Κοροκίδα. Καλύτερη ομάδα αθλητών με αναπηρία η ομάδα μπότσια BC3, η οποία αποτελείται από την Άννα Ντέντα, τον Νίκο Πανανό και τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Την παράσταση έκλεψε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος δέχθηκε το βραβείο διεθνούς αθλητικής προσωπικότητας από τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Κώστα Κατσουράνη, κι έκανε δηλώσεις στα ελληνικά!

“Καλησπέρα σε όλους και σε όλους τους Έλληνες. Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ, σε αυτήν τη χώρα που είναι επίσης στην καρδιά μου. Σας ευχαριστώ που βρίσκομαι εδώ για το βραβείο που μου δίνετε. Θέλω να το μοιραστώ με όλους που πάνω από 11 χρόνια εργάστηκαν μαζί μου. Αυτό το βραβείο είναι και δικό σας. Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Μια μέρα θα επιστρέψω. Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά με ειρήνη και υγεία σε όλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ”, δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι το Euro με την Εθνική Πορτογαλίας.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του ΠΣΑΤ για την τιμή. Θα ήθελα να βρίσκομαι μαζί σας, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της ομάδας μου δεν μου επιτρέπουν. Αντιλαμβάνομαι τη βαρύτητα της βράβευσης. Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια και σθένος για να εκπροσωπούμε τα ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό”, ανέφερε ο Δημήτρης Ιτούδης (προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ο οποίος πήρε το ίδιο βραβείο, έχοντας κατακτήσει τον περασμένο Μάιο την Ευρωλίγκα με τη ρωσική ομάδα.

Οι δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια, της Άννας Κορακάκη και των Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή

“Δεύτερη σερί χρονιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι πολύ όμορφο. Χαίρομαι πάρα πολύ. Το λέγαμε παλιότερα να είστε δίπλα μας και τώρα το βλέπουμε. Συνεχίστε έτσι, να είστε δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, είναι πολύ ωραία. Προετοιμάζομαι για Τόκιο, έχει αρχίσει η δουλειά κι επειδή ο δρόμος είναι δύσκολος και θα συνεχίσω με τη Stoiximan, αυτό είναι σίγουρο, θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της, γιατί είμαστε μαζί συνέχεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Δημήτρη Ράφτη, που έχει γενέθλια σήμερα και είναι για μένα ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου, τον γιατρό Οδυσσέα Παξινό. Όπως βλέπετε η αποστολή μας μεγάλωσε κατά πολύ και ευχαριστώ τον κ. Καπράλο γι’ αυτήν την ιδέα και είμαι σίγουρος ότι στο Τόκιο η αποστολή θα είναι τριψήφια σε αριθμό. Θέλω να φτάσουμε μέχρι το Τόκιο με όλα τα αποτελέσματα όπως τα έχουμε ξεκινήσει μέχρι τώρα. Ευχαριστούμε πολύ”, δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

“Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η χαρά που έδωσα σε όλους όσοι παρακολουθούσαν τους αγώνες μου στους δύο τελικούς. Ήταν οι δικοί μου άνθρωποι, αυτούς σκεφτόμουν. Θέλω να πω ότι είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σε αυτήν τη γιορτή του ΠΣΑΤ και παραλαμβάνω το βραβείο. Έκανα το όνειρό μου να κατακτήσω το μετάλλιο που ήθελα το καλοκαίρι. Χρωστάω τα πάντα στην οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σπύρο Καπράλο για την ιδέα και την υλοποίηση του Υιοθετήστε έναν Αθλητή που βοήθησαν την Ελλάδα.

Ευχαριστώ την εταιρία Stoiximan που με στηρίζει τόσο πριν όσο και μετά από τις επιτυχίες μου. ΜΕ στηρίζουν σε πάρα πολλούς τομείς. Να αναφέρω ότι είναι μεγάλη χαρά που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο γιατί πριν από 6 χρόνια στην ίδια εκδήλωση είχα βραβευτεί ως ανερχόμενο ταλέντο. Μου φέρατε γούρι πέρα από την προσπάθεια. Θέλω να πω τέλος ότι ευχή γι το 2017 και τις επόμενες χρονιές είναι περισσότεροι άνθρωποι και παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό. Είμαι περήφανη που συμμετέχω στα προγράμματα της ΕΘΝΟΑ για τη διάδοση του αθλητισμού”, ανέφερε η Άννα Κορακάκη.

Κοιτάζαμε τις στιγμές. Αξέχαστα όλα αυτά. Ήμασταν όλοι μαζί, εμείς στο σκάφος μας, ο κος Καπράλος σε σκάφος επισκεπτών. Χρωστάω πολλά στον Παύλο, στον προπονητή. Πολύ μεγάλη στιγμή”, δήλωσε ο Παναγιώτης Μάντης.

“Ευχαριστούμε τον ΠΣΑΤ. Πολύ τιμητικό να μας βραβεύουν ως ομάδα, γιατί υπάρχει μια ολοκλήρωση. Η ομάδα μας δεν είναι μόνο δύο, μας στηρίζουν περισσότεροι άνθρωποι και τους ευχαριστούμε όλους, ξέρουν αυτοί ποιοι είναι”, πρόσθεσε ο Παύλος Καγιαλής.

Αναλυτικά τα βραβεία:

• Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς για το 2016 αναδείχθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική) και τον ακολούθησαν στην πρώτη τριάδα οι Σπύρος Γιαννιώτης (μαραθώνια κολύμβηση) και Κώστας Φιλιππίδης (στίβος).

• Κορυφαία αθλήτρια, η Άννα Κορακάκη (σκοποβολή) και ακολούθησαν η Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος) και Βούλα Παπαχρήστου (στίβος).

• Κορυφαία ομάδα, η ομάδα 470 Ανδρών στην Ιστιοπλοϊα με τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή και ακολούθησαν η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών και η ομάδα Tornado στην Ιστιοπλοϊα (Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης).

• Κορυφαίος προπονητής, ο Τάσος Κορακάκης (σκοποβολή) και ακολούθησαν οι Δημήτρης Ράφτης (ενόργανη γυμναστική) και Νίκος Γέμελος (μαραθώνια κολύμβηση).

• Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία αναδείχθηκε ο Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών) και ακολούθησαν οι Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος) και Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος).

• Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία η Δήμητρα Κοροκίδα (στίβος) και ακολούθησαν οι Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση) και Μαρία Τσάκωνα (κολύμβηση).

• Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία τα Ζευγάρια BC3 Μπότσια (Ντέντα /Πανανός /Πολυχρονίδης) και ακολούθησαν το Ομαδικό Σπάθης με τους Ντούνη Βασίλη, Πυλαρινό Γεράσιμο, Τριανταφύλλου Πάνο και το Tandem Γυναικών (Ποδηλασία) με τις Χαλκιαδάκη Αδαμαντία και Μηλάκη Ηρώ.

Ειδική Τιμητική Διάκριση έγινε στους μεταλλιούχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο: Σπύρο Γιαννιώτη (Μαραθώνια Κολύμβηση), Παύλο Καγιαλή (Ιστιοπλοϊα), Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή), Παναγιώτη Μάντη (Ιστιοπλοϊα), Λευτέρη Πετρούνια (Ενόργανη Γυμναστική) και Κατερίνα Στεφανίδη (Στίβος).

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ακόμη με έπαθλα και διακρίσεις:

• “Έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους” στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών για το σύνολο των διακρίσεων των Ολυμπιονικών μας διαχρονικά, το ήθος που επιδεικνύουν στη δύσκολη και επίπονη αυτή διαδρομή, καθώς επίσης και την πολύπλευρη δράση του Συλλόγου τους.

• Έπαθλο “Ευ Αγωνίζεσθαι” (Fair Play) στον αθλητή της μαραθώνιας κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη για την ενέργειά του να αναγνωρίσει την νίκη του Ολλανδού αντιπάλου του, αμέσως μετά τον συγκλονιστικό τερματισμό των 10 χλμ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μη αποδεχόμενος την υποβολή ένστασης.

• Έπαθλο “Κοινωνικής Προσφοράς” από κοινού στην πρώην διεθνή πολίστρια και νυν αθλήτρια τριάθλου, Μάνια Μπικώφ, για την απόφασή της να αφιερωθεί το τελευταίο διάστημα στην περισυλλογή και διάσωση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και στον παλαίμαχο διεθνή πετοσφαιριστή Μάριο Γκιούρδα, ο οποίος ως επικεφαλής μονάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάφερε μετά από τιτάνια προσπάθεια και μάχη με τις φλόγες, να σώσει τη ζωή εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους!

• Φερνάντο Σάντος, προπονητής της Εθνικής Ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

• Δημήτρης Ιτούδης, προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και την εκπροσώπηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ελληνικών χρωμάτων διεθνώς.

• Εμμανουήλ Καραλής, νεαρός αθλητής του Στίβου, με το Έπαθλο Ανερχόμενου Ταλέντου, για την κορυφαία, φέτος, επίδοση στον κόσμο στο αγώνισμα του επί κοντώ, στην κατηγορία Παίδων.

• Στέφανος Τσιτσιπάς, νεαρός αθλητής του Τένις, με το Έπαθλο Ανερχόμενου Ταλέντου, για την ανάδειξή του ως κορυφαίου, φέτος, στην παγκόσμια κατάταξη Εφήβων, καθώς και ως Πρωταθλητή Ευρώπης στην ίδια κατηγορία.

• Απόστολος Χαριτωνίδης, μαχητής της ζωής και του αθλητισμού και πρεσβευτής του Συλλόγου «Ελπίδα Φίλων Παιδιών» με καρκίνο.

• Κατερίνα Ζαφειροπούλου, 13χρονη αθλήτρια του Τένις, με Τιμητική Διάκριση Αθλητικού Ήθους, για την αλτρουιστική της συμπεριφορά στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα, υπερ της αντιπάλου της, που αναγκάστηκε να συνεχίσει την προσπάθειά της στον τελικό, τραυματισμένη.

Ο ΠΣΑΤ τίμησε επίσης, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα», για την πολύπλευρη κοινωνική δράση και προσφορά της.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε