Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κώστας Μπακογιάννης: «100-0 υπέρ του Παναθηναϊκού ο Βοτανικός»

Φώφη Γεννηματά
ΦΩΤΟ Intime

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έδωσε συνέντευξη για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και το πρότζεκτ του Βοτανικού για τον Παναθηναϊκό, το οποίο και ανέφερε ότι είναι “100-0” υπέρ του.

Ο Μπακογιάννης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΠΟΡ ΦΜ και σχολίασε όλες τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, σημειώνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης γα να “προχωρήσει” το έργο.

Οι δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη

«H Διπλή Ανάπλαση είναι μία πολύ μεγάλη χωροταξική παρέμβαση. Δημιουργεί δύο πόλους, έναν στον Βοτανικό κι έναν στην Αλεξάνδρας. Η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα είναι μία περιοχή ξεχασμένη εδώ και δεκαετίας. Είναι όμως μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Ομόνοια. Η πόλη της Αθήνας στην πραγματικότητα επεκτείνεται. Και μπαίνει μπροστά με χρήμα το γήπεδο ολόκληρη αυτή η περιοχή. Ταυτόχρονα στον σχεδιασμό αυτό έχουμε την Αλεξάνδρας, που κερδίζει η Αθήνα έναν πνεύμονα. Γι’ αυτό μιλάνε γι’ αυτό το σχέδιο από το 2003-04. Τώρα όμως θα γίνει πράξη. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Μαλακατέ, με όλο το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη, και δημοσίως τους ευχαριστώ. Προχωράμε συντεταγμένα. Όλοι μαζί προχωράμε βάσει σχεδιασμού μας. Πλέον είναι καθαρά θέμα χρόνου να δείτε τις πρώτες μπουλντόζες». 

Για τη Γ.Σ. Παναθηναϊκού: Η ΓΣ αποτελείται από ανθρώπους που αγαπάνε και νοιάζονται τον Παναθηναϊκό για το χθες και αύριο. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η γενική συνέλευση θα συναινέσει. Μιλάμε για το καλύτερο γήπεδο, το πλέον σύγχρονο. Τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, καινούργιες, υπερσύγχρονες, διεθνών προδιαγραφών. Που θα έχουν μέσα από κολυμβητήριο, μέχρι μία σειρά από χρήσεις για όλα τα αθλήματα του Ερασιτέχνη. Γιατί ένας Παναθηναϊκός ή και ένας Αθηναίος να διαφωνήσει με αυτό. 

Αν υπάρχει κάποιο business plan για τα 300 εκατ. ευρώ: Εγώ μιλάω ως Δήμαρχος, ξέρω πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος και η δουλειά μου. Όμως οφείλω να μιλήσω για τη σημασία και την αξία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την πόλη της Αθήνας και τον Παναθηναϊκό. Είναι συνδεδεμένοι, είναι η ομάδα της Αθήνας εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Αναφερθήκατε σε μία συνέλευση που αναβάλλεται. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι γινόταν μία μεγάλη προσπάθεια εδώ και πολλούς μήνες να συμφωνήσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα στον Βοτανικό όπως στη Λεωφόρο. Αυτό δεν ήταν τόσο προφανές. Χρειάστηκε μεταξύ άλλων να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το καταφέραμε. Ένα τόσο μεγάλο έργο, δεν μπορεί να τελειώσει μέσα σε μερικές ώρες. 

Εμείς σκοπεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να φέρουμε στο Δ.Σ. τις συμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα αποτυπώνεται όλο το πρότζεκτ. 

Έχουμε το μπίζνες πλαν, που λέει ότι το έργο αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να προκαλέσει άμεσες επενδύσεις ιδιωτών των 300 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μελέτη η οποία καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, μιλάμε για την πρώτη φάση. Είναι πολύ λογικό αν το σκεφτείτε. Η περιοχή αυτή έχει τρομερές δυνατότητες. Είναι εντός του αστικού ιστού αλλά είναι ρημαγμένη. Μία περιοχή που είναι ρημαγμένη και μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους μία σειρά από επενδυτές. 

Έχουμε το ίδιο το έργο της Δ.Σ., το οποίο εκτελείται με δημόσια χρηματοδότηση. Είναι αφενός η ίδια η αρένα, δηλαδή το γήπεδο που είναι 115 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και είναι και οι υποδομές (δρόμους, ρέμα κλπ), για το οποίο έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Οι ιδιώτες εμπλέκονται στο ότι οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και του Δήμου Αθηναίων. Εμείς έχουμε κάνει μία μελέτη ότι το ίδιο αυτό το πρότζεκτ θα λειτουργήσει ως ένας επιταχυντής για την ευρύτερη περιοχή. Γιατί και μόνο που γίνονται υποδομές, θα έρθουν εταιρίες να επενδύσουν στην περιοχή για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Ο Δήμος δεν θα δανειστεί χρήματα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι υποδομές από το ταμείο ανάκαμψης, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη από τις τράπεζες. Υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα έχει το σχέδιο που περιγράφει τις υποχρεώσεις του καθενός. Εμείς βασιζόμαστε πάνω σε αυτό. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν, δεν δανείζουν. Έχουν ένα δικό τους ακίνητο στην περιοχή και θέλουν να το δουν να αξιοποιείται. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ξεκολλήσει το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως δεν υπάρχει κανένα δάνειο. 

Τα επόμενα βήματα αν η Γ.Σ. δώσει τη συγκατάθεσή της: Πρώτο βήμα, Διμερής συμβάσεις που εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μνημόνιο συνεργασίας που είναι απλώς η αρχή. Δεύτερο βήμα, η Γ.Σ. του Ερασιτέχνη. Τρίτο βήμα με τις πρόδρομες εργασίες εντός του έτους. Ξεκινάμε επίσης εντός του έτους την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και προχωρούμε με τη δημοπράτηση της ίδιας της Αρένας η οποία θα δουλεύεται. 

Για την Λ.Αλεξάνδρας: Θα γίνει ένα μουσείο του Παναθηναϊκού και θα λειτουργεί κι ένα μικρό καφέ. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει εκεί είναι να κερδίσει η Αθήνα τον χώρο πρασίνου. 

Για τα προσφυγικά: Έχουμε καταθέσει μία πρόταση για την ανάπλαση των προσφυγικών. Μία νέα χρήση θα είναι ξενώνες για τις οικογένειες των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο, αλλά και ένα μουσείο μικρασιατικού πολιτισμού. 

Πότε θα ολοκληρωθεί το πρότζεκτ: Είμαι διατεθειμένος να στοιχηματίσω ότι θα γίνει με πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Αλλά αν γίνει να ανεβείτε εσείς πάνω στην μπουλντόζα, έστω χωρίς σημαία του Παναθηναϊκού. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το 2024 ή το ’25. Τελειώνει πρώτα ο Βοτανικός και μετά μιλάμε για τις εργασίες στην Αλεξάνδρας. 

Υπάρχει το προεδρικό διάταγμα. Είναι ο οδικός χάρτης και είναι δεσμευτικός. Υπάρχουν επίσης οι διμερείς συμβάσεις όπου ο καθένας μας αναλαμβάνει νομικές υποχρεώσεις. Για να φτάσουμε σε αυτές έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές. 

Αν η Γ.Σ. του Ερασιτέχνη πει “όχι”, τι θα γίνει με το πρότζεκτ: Υπήρχε ένα τραγούδι που ακούγαμε μικροί. “Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη του μου για πόλεμο δεν κάνει”. Εγώ είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Γενική Συνέλευση θα το στηρίξει και θα το ψηφίσει. Θα το κάνει με τα δεδομένα που είναι ξεκάθαρα. Μιλάμε για ένα έργο που θα θέσει τα θεμέλια του Παναθηναϊκού του 21ου αιώνα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπορεί κανείς να το καταψηφίσει. Εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια που βρίσκουμε στην Αυτοδιοίκηση να δίνω τις μάχες μου. Πιστεύω απολύτως πως τα δεδομένα θα πείσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη. Όλο αυτό είναι ξεκάθαρα 100-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις