Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κριστιάν Καρεμπέ: Πώς διαμαρτυρήθηκε στο Μουντιάλ του 1998 για τον προπάππου του που εξέθεταν ως «κανίβαλο» σε ζωολογικό κήπο

Κριστιάν Καρεμπέ: Πώς διαμαρτυρήθηκε στο Μουντιάλ του 1998 για τον προπάππου του που εξέθεταν ως «κανίβαλο» σε ζωολογικό κήπο

Η απίστευτη ιστορία του Κριστιάν Καρεμπέ, για τον προπάππου του Γουίλι και την τραγική “φιλοξενία” του σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας. Η διαμαρτυρία του κατά το Μουντιάλ του 1998.

Μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την προηγουμένη βδομάδα, ο Κριστιάν Καρεμπέ προέβη στην αποκάλυψη πως ο προπάππος του, Γουίλι Καρεμπέ, υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, «ζωντανό έκθεμα» σε ζωολογικό κήπου του Αμβούργου, ως «ανθρώπινη ατραξιόν»

Αναφερόμενος στην ιστορία των προγόνων του, ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός και παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998 με τη Γαλλία δήλωσε πως ο προπάππους του μαζί με κάποιους συμπατριώτες του, μεταφέρθηκαν από την Νέα Καληδονία (νησιά τα οποία βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκουν στην Γαλλία), στο Παρίσι το 1931 με με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους: «Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν επίσημους της κυβέρνησης» ανέφερε.

Ωστόσο, όταν έφτασαν στην Γαλλία αγοράστηκαν από τον ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της χώρας και στη συνέχεια στον φημισμένο του Αμβούργου, εκεί όπου παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών».

Μάλιστα, στο Χάγκενμπεκ εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε παραστάσεις σαν ζώα με στόχο τη διασκέδαση των Γερμανών, ενώ είχαν προσκληθεί και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.

«Ένιωθαν σαν σκλάβοι, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς» τονίζει ο Γάλλος παλαίμαχος για τις επαίσχυντες πράξεις που έλαβαν χώρα στον ζωολογικό κήπο τη δεκαετία του ’30.

Ο ζωολογικός κήπος, από τη μεριά του, απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν εκεί ως…ηθοποιοί και πως βρίσκεται σε μία διαδικασία έρευνας.

«Ήταν υποχρεωτικό. Δεν μπορούσαν να πουν «όχι». Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, αν έλεγαν. Ένιωθαν σαν σκλάβοι», πρόσθεσε ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Να αναφέρουμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο Κριστιάν Καρεμπέ παρέμεινε σιωπηλός στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Γαλλίας πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998. Αυτή ήταν η δική του προσωπική στιγμή διαμαρτυρίας…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις