Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ξύλο στα παρκέ! Γκάλης – Πρέλεβιτς, Τόμιτς – Μποντίρογκα και η πιο διάσημη σύρραξη του ΝΒΑ

Ξύλο στα παρκέ! Γκάλης – Πρέλεβιτς, Τόμιτς – Μποντίρογκα και η πιο διάσημη σύρραξη του ΝΒΑ
youtube_grab/Intime

Το ξύλο που έπεσε στο Ρεαλ ΜαδρίτηςΠαρτιζάν έφερε τη διακοπή του game 2 του ζευγαριού για τα playoffs της Euroleague και μας έκανε να θυμηθούμε ανάλογα «άγρια» σκηνικά, στα ελληνικά και διεθνή παρκέ.

Μυθικό ξύλο. Θα μείνει στην ιστορία το Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτιζάν, μετά από όσα όσα έγιναν μεταξύ των παικτών των δυο ομάδων και προκάλεσαν την οριστική διακοπή του αγώνα των playoffs της Euroleague.

Όταν οι… σφυγμοί ανεβαίνουν, δεν αργεί να γίνει το κακό μέσα στο παρκέ. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ευρώπη και στη Euroleague.

Όταν η κατάσταση ξεφεύγει, αντί για μπάσκετ έχουμε… κόλαση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σκηνικά ξύλου σε αγώνα μπάσκετ που έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα, είναι η “μάχη” του Νίκου Γκάλη με τον Μπάνε Πρέλιεβιτς,

Ήταν 8 Μαΐου 1991, ο Άρης επικράτησε του ΠΑΟΚ, έπειτα από αγώνα-θρίλερ με 81-80 και κατέκτησε το έβδομο πρωτάθλημα της ιστορίας του! Ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι έμεινε στην ιστορία, για όσα έγιναν μετά το τέλος του. Τότε που οι δύο σπουδαίοι της εποχής, Νίκος Γκάλης και Μπάνε Πρέλεβιτς, πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν τις μπουνιές!

Λίγα χρόνια πιο πριν (1988) η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα (για το Κύπελλο Κόρατς) και ο Τζον Κόρφας “ξάπλωνε” στο παρκέ τον Ζόραν Ράντονιτς με μια απίστευτη γροθιά!

“Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα έβαλε έναν παίκτη να με σπρώχνει. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν. Απ’ ότι θυμάμαι όμως αυτός δεν ήταν με την ομάδα του, ήρθε από τον στρατό γι’ αυτό το παιχνίδι και δεν περίμενε να παίζει. Ο προπονητής τον έβαλε να παίζει βρώμικα με εμένα. Και εγώ έκανα λάθος που τον άφησα να με τρελάνει. Και έφτασα σε αυτό το σημείο να τον χτυπήσω. Τι να κάνω, ήταν λάθος” είχε δηλώσει ο “Τεν Τεν”.

Αρκετά χρόνια μετά, με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να έχουν έρθει στο προσκήνιο (στη θέση των Άρη και ΠΑΟΚ), τα ντέρμπι των “¨αιωνίων” έκρυβαν τον κ΄λινδνο της σύρραξης και των επεισοδίων εντός παρκέ.

Το 2002 κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικό του πρωταθλήματος, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος πήρε ένα ριμπάουντ και -γυρίζοντας- χτύπησε με τον αγκώνα του τον Ρισασέ με τον Γάλλο να απαντά. Ακολούθησε η γεμάτη γροθιά του Τόμιτς στο πρόσωπο του Μποντιρόγκα και η αντίδραση του δεύτερου που απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Το παρκέ μετατράπηκε για μερικά λεπτά σε ρινγκ

Έξι χρόνια μετά (2008), Ντέγιαν Τομάσεβιτς και Κίντελ Γουντς ήρθαν… πιο κοντά, κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού της Α1 μπάσκετ που είχε γίνει στο ΟΑΚΑ, με τον δεύτερο να δίνει γροθιά στον πρώτο.

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Ολυμπιακός φιλοξένησε στην Γαλατασαράι του Εργκίν Αταμάν για την 7η αγωνιστική της Euroleague. Ένα ματς που όλοι μας θυμόμαστε για τις γροθιές που αντάλαξε ο Μενσά-Μπονσού των Τούρκων με τους Μίρζα Μπέγκιτς και Γιώργο Πρίντεζη, πριν έρθει το τέλος της σύρραξης.

Πολλά είναι τα ματς που έχουμε δει να πέφτουν… ψιλές, όπως αυτό μεταξύ των Σκέιλς και Ζίζιτς σε ένα Ολυμπιακός – Άρης για τα playoffs της Α1 (2007), ή την… κόντρα του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Μάριο Μπατή σε ένα φιλικό Πανιώνιος – Παναθηναϊκός το 2013. Ο “3D” είχε “μπλέξει” το 2015 στην… λαβή του Φακούντο καμπάτσο, σε ένα Ρεάλ – Παναθηναϊκός.

Όταν όμως μιλάμε για ξύλο, όλοι οι Έλληνες θυμούνται το Ελλάδα – Σερβία, που έγινε το 2010 στο τουρνουά Ακρόπολις. Τεόντοσιτς, Φώτσης, Κρίστιτς, Σχορτσανίτης και Μπουρούσης αποτέλεσαν τους… πρωταγωνιστές του απίστευτου “σκηνικού”.

Φυσικά, ανάλογα περιστατικά έχουμε αντικρίσει και στο ΝΒΑ. Τα… νεύρα και οι παρεξηγήσεις υπάρχουν και στο “μαγικό” κόσμο του μπάσκετ, ίσως και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Αν και θα αδικήσουμε τους εαυτούς μας, αφήνοντας κάποια περιστατικά εκτός, το ξύλο μεταξύ του Σακίλ Ο’Νιλ με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ, οι περισσότεροι αγώνες των Σέλτικς με τους Πίστονς στα 90’ς, αλλά και το συγκλονιστικό το Πίστονς – Πέισερς στο Ντιτρόιτ, το 2004, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το τελευταίο έμεινε στην Ιστορία ως “The Malice At The Palace” και μάλιστα έγινε και ντοκιμαντέρ στο Netflix.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις