Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η τραγωδία του Μονάχου και το μήνυμα της Λίβερπουλ (pic)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η τραγωδία του Μονάχου και το μήνυμα της Λίβερπουλ (pic)
@LFC

63 χρόνια συμπληρώθηκαν από το αεροπορικό δυστύχημα που άλλαξε την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το συγκινητικό μήνυμα της Λίβερπουλ.

Πέρασαν 63 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, «ξεκληρίστηκε» σε αεροπορικό δυστύχημα, μια από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με την ισοπαλία (3-3) στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα, η Γιουνάιτεντ είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς είχε νικήσει 2-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Μάντσεστερ.

 

Μετά την επαναληπτική προημιτελική συνάντηση στο Βελιγράδι, η αποστολή της αγγλικής ομάδας είχε προγραμματισμένη πτήση τσάρτερ της British Airways, που επρόκειτο να κάνει μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ανεφοδιασμό.

Ήταν τότε που γράφτηκε η πιο «μαύρη» στιγμή στην ιστορία της ομάδας, αφού έχασαν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών της ομάδας, μελών του προπονητικού επιτελείου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλάθλων και δημοσιογράφων. 

Η ολισθηρότητα του πάγου που κάλυπτε τον διάδρομο δεν επέτρεπε στο αεροσκάφος να απογειωθεί. Έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες και τελικά το αεροπλάνο, μέσα σε χιονοθύελλα, στη νέα του προσπάθεια να σηκωθεί, κατέληξε να συντριβεί σε έναν φράχτη στο αεροδρόμιο και να συντριβεί.

 

Το μοιραίο δυστύχημα συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς επτά ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), επτά δημοσιογράφους, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς, ο πιο σπουδαίος παίκτης της ομάδας, πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Ήταν η ομάδα με το ψευδώνυμο «μπέμπηδες» του θρυλικού Ματ Μπάσμπι, που χαροπάλευε στο νοσοκομείο επί σειρά μηνών και ανάρρωσε για να δημιουργήσει ξανά από το «μηδέν» την μεγάλη Γιουνάιτεντ. Ανάμεσα  στους επιζώντες, ο Μπόμπι Τσάλτον, τότε πολύ νέος, που αργότερα έγινε σύμβολο της αγγλικής ομάδας.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μάζεψε τα κομμάτια της και έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Η νέα ομάδα που έφτιαξε ο Ματ Μπάσμπι, μπόρεσε το 1967 να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1.

Το συγκινητικό μήνυμα της Λίβερπουλ

Μπορεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο να είναι… εχθροί, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις τα οπαδικά μπαίνουν στην άκρη. Έτσι, για μια ακόμα φορά η Λίβερπουλ έστειλε το μήνυμα της για την τραγωδία του Μονάχου και τα… κομμένα “λουλούδια” του Μάντσεστερ.

«Σήμερα οι σκέψεις μας είναι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλους όσοι επηρεάστηκαν από την τραγωδία αυτή. Στην επέτειο της τραγωδίας αυτής, σταματάμε τα πάντα στη θύμισή τους. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» ήταν το μήνυμα της Λίβερπουλ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις