Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μάθαμε γιατί αποκαλούν “κόουτς” τον Ντέμη!

Μάθαμε γιατί αποκαλούν “κόουτς” τον Ντέμη!

Στιγμές της “γαλανόλευκης” θυμήθηκαν ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Τάκης Φύσσας και ο Τραϊανός Δέλλας. Αλλωστε σήμερα είναι μέρα Εθνικής ομάδας. Στην κουβέντα τους μάθαμε και γιατί αποκαλούν κόουτς τον Ντέμη.

Ο “Τράι” και ο Φύσσας ήταν καλεσμένοι του Ντέμη στην εκπομπή του στο ΣΠΟΡ FM και ο δεύτερος διηγήθηκε μια ιστορία με από την Πορτογαλία πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καραγκούνη. Το περιστατικό συνέβη,΄λίγη ώρα μετά την πρώτη νίκη της Εθνικής επί της Πορτογαλίας στο Euro 2004

«Ήταν το πρώτο ματς στο Euro 2004. Πρώτο ματς 12 Ιουνίου κερδίζουμε τους Πορτογάλους και κληρωνόμαστε εγώ με τον Ντέμη αντί-ντόπινγκ κοντρόλ. Ήμασταν σε άλλο κόσμο από αυτή την επιτυχία. Νομίζαμε ότι είχαμε κατακτήσει ήδη το Euro, δεν φανταζόμασταν φυσικά αυτό που θα ακολουθούσε. Λίγη ώρα μετά γυρνάμε στο ξενοδοχείο.

Ήταν μαζεμένα όλα τα παιδιά με μια τούρτα γιατί είχα τα γενέθλια μου. Εκείνη τη στιγμή πετάγεται ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος είναι συνώνυμο της λέξης ποδόσφαιρο και λέει εντάξει με την τούρτα, λίγο παρμεζάνα για τα μακαρόνια να βάλουμε γιατί έχουμε και επόμενο ματς».

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο» και στον αέρα του ΣΠΟΡ FM 94.6:

Για το ότι θα πάνε όλοι οι παίκτες της ομάδας του 2004 μαζί στο γήπεδο, για το ματς της Εθνικής:

Ντέμης: «Τον τελευταίο χρόνο συναντιόμαστε συχνά κα τα λέμε. Μπορεί να αργήσαμε, αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι η εθνική δεν είναι μόδα. Δεν είναι μόνο για τις επιτυχίες».

Δέλλας: «Αυτός που μας ένωσε αρχικά είναι ο Κώστας Κατσουράνης. Έφτιαξε ένα γκρουπ και από εκεί επικοινωνούμε. Στέλνουμε μηνύματα, συναντιόμαστε. Εύκολα μπορούμε να πούμε κάτι και να το μάθουν όλοι. Το βασικό στοιχείο αυτής της παρέας είναι ο σεβασμός. Έχουμε ωριμάσει οι περισσότεροι, έχουμε φύγει από το άγχος και το στρες που είχαμε ως ποδοσφαιριστές. Το μεγαλείο αυτής της ομάδας είναι ότι παρά τον διαφορετικό δρόμο που τράβηξε ο καθένας, η κοινή μας συνισταμένη είναι αυτή η ομάδα. Υπάρχει σεβασμός και αγάπη γι’ αυτή την ομάδα και τη φανέλα που ιδρώσαμε. Η αγάπη του κόσμου παραμένει και αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά»

Φύσσας: «Το γκρουπ που δημιουργήθηκε σίγουρα μας έφερε και πιο κοντά. Είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Ο καθένας ακολούθησε το δρόμο του, όμως δεν γίνεται αυτή η ομάδα να χάσει της επαφή της. Μια τέτοια επιτυχία δεν θα μπορούσε να μη μας ενώσει, αλλά ακόμα και πριν την κατάκτηση του Κυπέλλου, ήμασταν αρκετά δεμένοι γιατί ο ένας αναγνώριζε το ταλέντο του άλλου».

Για το τι συζητούν όταν βγαίνουν ως ομάδα του 2004:

Φύσσας: «Τις περισσότερες φορές είναι συζητήσεις για κάποια παιχνίδια που προγραμματίζουμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μας δίνεται η ευκαιρία να αναπολήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αφορά τι γίνεται σήμερα στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε να ασχοληθούμε, αλλά μας διέπει μια ηρεμία, έχοντας αποχωρήσει πλέον από το προσκήνιο. Δεν θέλουμε να είμαστε στην επικαιρότητα, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε, χωρίς να είμαστε πρωταγωνιστές».

Ντέμης: «Δεν μαζευόμαστε για να ενεργοποιηθούμε στο ποδόσφαιρο. Νιώθουμε μια παραπάνω υποχρέωση προς τη χώρα μας και όταν είμαστε 23 άτομα είμαστε μια δύναμη. Μπορούμε να δώσουμε πίσω κάτι κοινωνικό. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δράσεις».

Για τον Κώστα Κατσουράνη:

Δέλλας: «Ο Κώστας ξεκινάει κάτι καινούριο και του ευχόμαστε να πάει καλά. Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι πια ποδοσφαιριστής, αλλά να συνεχίζεις να κάνεις κάτι που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Ο Κώστας χρειάζεται τύχη για να μπορούν να τον ακολουθούν κι άλλοι τον ίδιο δρόμο. Στο ποδόσφαιρο και η τύχη παίζει τον ρόλο της».

Για το ότι αποκαλούν τον Ντέμη «κόουτς» της ομάδας του 2004:

Ντέμης : «Είμαι 100% επιτυχημένος ως προπονητής. Κάθισα μια φορά στον πάγκο και ήρθε η νίκη. Με έβαλαν επειδή δεν μπορούσα να παίξω και από τότε με λένε κόουτς. Έκανα, μάλιστα, αλλαγή τον Καραγκούνη, για να δούμε αν νευριάσει. Βοηθός μου ήταν ο Καραγκούνης και τελικά τα έκανε όλα αυτός».

Για το ότι αλλάζουν συχνά οι προπονητές στην Ελλάδα:

Δέλλας: «Η δουλειά που γίνεται και η διάρκεια των αποτελεσμάτων της είναι το μόνο κριτήριο. Ρώτησα έναν ξένο προπονητή τι ζητάει από τη διοίκηση, και μου απάντησε πως το πρώτο πράγμα είναι χρόνος, για να αποδείξει αν η δουλειά του μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Χωρίς χρόνο, ούτε ο καλύτερος προπονητής δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η τύχη θα σε βοηθήσει μέχρι ένα σημείο, αλλά η δουλειά θα σε πάει πιο μακριά».

Φύσσας: «Σε όποια θέση κι αν είσαι στο ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές είναι το “Α” και το “Ω”. Εκτός του ότι πρέπει να καθοδηγούνται από τεχνικούς διευθυντές, πρέπει να έχουν και καρύδια. Οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές πρέπει να δείχνουν στο γήπεδο τι θέλουν . εκεί κρινόμαστε όλοι. Εκεί δείχνεις ποιος είσαι και τι αξίζεις».

Ντέμης: «Είναι λογικό να μην αρέσει στους φιλάθλους η πίστωση χρόνου. Δεν γίνεται έντεκα παίκτες να μάθουν να παίζουν όπως θέλει ο προπονητής μέσα σε λίγες μέρες. Αν κερδίσεις δεν υπάρχει γκρίνια και η δουλειά γίνεται πιο εύκολη».

Δέλλας: «Ένας προπονητής δεν είναι καλός όταν κερδίσει και κακός όταν χάσει. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο που θα ακολουθείται. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να το ακούει, αλλά πρέπει να μπαίνουν τέτοια πλάνα και να τηρούνται. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι δεν τηρούνται.

Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε για τον Ατρόμητο. Δεν έχει νόημα. Μια γενικότερη παρατήρηση για το ποδόσφαιρο είναι ότι οι ομάδες δεν είναι Lego, να τις στήσεις μέσα σε πέντε λεπτά. Χρειάζονται δουλειά, υπομονή. Ο κόσμος δεν έχει υπομονή, ίσως επειδή ξεσπάει στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό χρειάζεται στην Ελλάδα σήμερα. Δεν μιλάω για πρωταθλήματα άλλων χωρών. Πρέπει να ζούμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Δεν γίνεται να κοιτάζω έξω και να θέλω να φτάσω εκεί, χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο κοντά μας. Πρέπει να υπάρχουν υποδομές στη χώρα μας, κυρίως σε νοοτροπία και σκεπτικό. Πρέπει να δούμε τι λάθη έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και πώς θα φτάσουμε εκεί. Έχουμε έλλειμμα νοοτροπίας, όχι ποιότητας. Το βίωσα ως ποδοσφαιριστής, παίζοντας στις μικρές Εθνικές, με επιτυχίες. Οι ποδοσφαιριστές ξένων ομάδων είχαν καλύτερη τύχη από αντίστοιχους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το ελληνικό ταλέντο χάνεται στο δρόμο. Εκεί πρέπει να δούμε τι συμβαίνει».

Για την συνάντησή του Τραϊανού Δέλλα με τον Γκουαρντιόλα:

«Δεν ήθελα να του μιλήσω για ποδόσφαιρο, μιλήσαμε περισσότερο για παλιές εμπειρίες, που είχαμε ως συμπαίκτες. Τον ρώτησα πως κατάφερε αυτό που κατάφερε. Μου εξήγησε πως ξεκίνησε από τις ακαδημίες για να δουλέψει την κατοχή μπάλας. Και σκέφτηκε πως αφού μπορεί να το κάνει με μικρά παιδιά, μπορεί πιο εύκολα να το κάνει σε μεγάλους. Πιστεύω πως τον έχει εξελίξει πάρα πολύ αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Μετά το παιχνίδι δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά. Μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση ότι τόσο μεγάλοι παίκτες είναι και τόσο καλά παιδιά. Τρελαίνομαι όταν βλέπω παίκτες που δεν έχουν καταφέρει κάτι σπουδαίο να μην έχουν τέτοια συμπεριφορά».

Για την σημερινή κατάσταση της Εθνικής:

Φύσσας: «Η Εθνική έχει βρει έναν προπονητή που εμπνέει τους παίκτες, γίνεται ξανά οικογένεια. Παρατήρησα πως πανηγύριζαν οι παίκτες τα γκολ στη Αυστραλία. Είχα χρόνια να το δω. Είναι ώρα να φέρουμε θετικά αποτελέσματα, για να συνεχίσουμε έτσι. Δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος τα αποτελέσματα, αλλά να γίνει ξανά έτσι η Εθνική»

Δέλλας: «Φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Η δουλειά του Σκίπμπε είναι πολύ δύσκολη,γιατί είναι εκλέκτορας και όχι προπονητής. Θα πρέπει να έχουν το κεφάλι κάτω, να είναι προσγειωμένοι. Τα δύο επόμενα παιχνίδια είναι κομβικά. Οι νίκες θα μας φέρουν πιο κοντά και θα φέρουν τον κόσμο κοντά στην ομάδα. Μέσα από αυτό θα χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους και καλές σχέσεις. Τα αποτελέσματα δεν βοηθούσαν για το καλό κλίμα, μέχρι χθες. Θα ήταν παράταιρο να χάνουν και να υπάρχει καλό κλίμα. Μετά το 2004 η Εθνική για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μόδα. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Την Εθνική θα πρέπει να την στηρίζουμε όλοι. Ως ομάδα του 2004 δεν θέλουμε να αναδειχτούμε. Θέλουμε να τους στηρίξουμε. Μακάρι να φέρουν μεγαλύτερες επιτυχίες από εμείς. Αν μας ζητηθεί συμβουλή θα το κάνουμε. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους κυρίως στις κακές στιγμές».

Για το παράπονο του Τραϊανού Δέλλα σχετικά με την Εθνική:

Δέλλας: «Το 2014 είχαμε ζητήσει από την ΕΠΟ να κάνουμε ένα φιλικό ως ομάδα του 2004 κόντρα στην Εθνική, πριν αποχωρήσουν για το Μουντιάλ. Αρνήθηκαν να το κάνουν. Αυτό που θέλαμε είναι να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους και πολύ περισσότερο να μαζέψουμε κάποια χρήματα για να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Και όμως το αρνήθηκαν με απίστευτες προφάσεις.

Με στενοχώρησε ότι προβάλαμε ως δικαιολογία τους χορηγούς για να μη γίνει το φιλικό. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να τις πάρουν όλες οι Ομοσπονδίες. Δεν νομίζω πως σε άλλες χώρε, που έχουν κατακτήσει το Euro, θα γίνονταν τέτοιες κινήσεις».

Φύσσας: «Όντως δεν έγινε, όντως έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε τόσο απλά ότι αρνήθηκαν. Δεν έγινε όχι για αγωνιστικούς λόγους. Μπήκαν στη μέση χορηγικά πράγματα και αυτό στοίχισε σε όλους τελικά.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει οι διεθνείς είναι πολύ σημαντικές και δεν έχουν διαφημιστεί. Το κάναμε έτσι όπως το θέλουμε. Είναι περιττό να μιλάμε για πράγματα που δεν έγιναν. Το συζητούσαμε με το Φερνάντο Σάντος, μου έλεγε μάλιστα πως θα έπαιζα για ένα ημίχρονο και πως μετά με ήθελε δίπλα του. Ήταν πολύ ευχάριστο για όλους, αλλά δεν έγινε. Αυτό που προέχει είναι η Εθνική να φέρει αποτελέσματα. Όταν μιλάμε για καλό κλίμα δεν αναφερόμαστε σε γέλια και χαρές. Αλλά μια κοινή νοοτροπία και φιλοσοφία παιχνιδιού. Η ομάδα να μάθει να κερδίζει, αλλά και να μη χάνει. Οι παίκτες δίνουν τα πάντα σε κάθε ματς».

Για το αν υπάρχουν διαφορές σε νεαρούς παίκτες τότε και στο τώρα:

Φύσσας: «Έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα υπάρχουν άλλες προκλήσεις. Ένα χαρακτηριστικό τότε ήταν ότι έπρεπε να παλέψουμε και ότι δεν παραδινόμασταν. Ως τεχνικός διευθυντής, γνωρίζοντας νέα παιδιά, έχω να πω ότι τα παρατάνε εύκολα κάποια ταλαντούχα παιδιά. Μετά από κάθε “σφαλιάρα” πρέπει να σηκώνονται. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε καλύτεροι παίκτες, απλά εκείνη την εποχή έπρεπε να παλεύεις πιο πολύ για να αποκτήσεις κάτι».

Δέλλας: «Τότε δεν είχαμε πολλή καθοδήγηση. Τώρα την έχουν και ίσως την χρειάζονται περισσότερο, γενικά σαν άνθρωποι. Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι η μπάλα. Ζει και εκτός προπονήσεων. Έχουμε την τάση να αφήνουμε στην άκρη τον άνθρωπο. Όλα αυτά τα παιδιά είναι άνθρωποι πάνω από όλα».

Για το γούρι τους πριν τα ματς στο Euro:

Δέλλας: «Το γούρι μας ήταν ότι μετά την θεωρία που έκανε ο Ρεχάγκελ, μετά τον έκανε ο Φύσσας μιλώντας γερμανικά».

Φύσσας: «Εγώ προς το τέλος της καριέρας μου δεν είχα συμμετοχές, χτύπησε ο Σπυρόπουλος και με πήρε στην Φινλανδία. Τότε θυμήθηκα τα παλιά που τα λέγαμε με τον Ότο αλλά επειδή ήταν πανέξυπνος και δεν ξέχναγε τίποτα μου είπε “περάσαμε καταπληκτικά, όμως τώρα φτάνει στο τέλος η καριέρας σου και νομίζω πως δεν θα σε ξανακαλέσω με αυτά που κάνεις”».

Για ένα ματς Μπενφίκα-Πόρτο που είχε αρπαχτεί με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη: «Με τον Γιούρκα ήμασταν κολλητοί. Είχαμε τρομερή αντιπαλότητα σε εκείνο το ματς, είχε πιάσει τους Πορτογάλους και με έβριζαν στα ελληνικά κι εκείνος γέλαγε. Στο τέλος γέλασα κι εγώ όμως γιατί πήραμε το πρωτάθλημα».

Για το βασικό στοιχείο της ομάδας του 2004:

Δέλλας: «Tο βασικό στοιχείο που είχε η ομάδα ήταν το ότι ο ένας ήταν για τον άλλον. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες να ξέρουν ότι ο προπονητής είναι δίκαιος. Δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα με κάποιον παίκτη. Ο Ρεχάγκελ ήταν κάτι άλλο από όλα αυτά που είχαμε ζήσει νωρίτερα. Ακόμη και στην Μάλτα όταν είχαμε βγει για φαγητό, είχε βγει σε ένα κράσπεδο στον δρόμο κι άρχισε να τρέχει μόνος του θέλοντας να μας πει με αυτόν τον τρόπο “έτσι θέλω να τρέχετε αύριο”».

Για το τι είπε ο Ρεχάγκελ στον Ντέμη και επέστρεψε στην Εθνική: «Ήταν κάτι παρόμοιο με μια κουβέντα που είχα κάνει και με τον Σάντος. Τότε είχα πει ότι οι προπονητές με ποδοσφαιριστές τα βρίσκουν. Εγώ τους προπονητές πάντα τους άκουγα. Μου είπε ότι σε έχει ανάγκη η χώρα σου και πρέπει να γυρίσεις. Δεν ήξερα αν θα γινόταν κάτι διαφορετικό, ήξερα όμως ότι αυτό που μου είπε το πίστευε».

Για το 2-2 με την Αγγλία:

Φύσσας: «Μετά το Ελσίνκι νομίζαμε ότι θα ήταν μια απ’τα ίδια και επειδή δεν ξέραμε και τον Ότο νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρει να αλλάξει την ομάδα. Εγώ αυτό που θυμάμαι με τον Ότο ήταν ότι μας ενέπνεε να παίζουμε και για τον ίδιο».

Για τον Μπέκαμ:

Δέλλας: «Πίστευα ότι είναι ένα πράγμα φτιαγμένο για να πουλάει, μέχρι που τον αντιμετώπισα σε ένα Ρεάλ-Ρόμα κι έπαθα πλάκα».

Φύσσας: «Δεν σταματάει καθόλου να τρέχει. Όλοι πιστεύαμε ότι είναι υπερεκτιμημένος αλλά δεν ήταν έτσι στο γήπεδο».

Στα τελευταίο μισάωρο της εκπομπής ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Αλέξης Σπυρόπουλος έπαιξαν μπάλα με τα μηνύματα των ακροατών:

Για το Ιταλία-Ισπανία:«Σε μια φάση λυπήθηκα τους Ιταλούς. Οι Ισπανοί κέρδιζαν την μπάλα μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Ινιέστα έδειχνε πέντε χρόνια νεότερος. Κάποια στιγμή είδα την κατοχή να φτάνει σε ποσοστό 76-24%».

Για το τι έλλειψε από την ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Στα περισσότερα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό εμείς ήμασταν αυτοί που κυριαρχούσαμε στο κομμάτι του πάθους. Όμως φέτος, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήρε τα πάντα»

Η διαφορά του 4-0 πέρσι με το φετινό 3-0: «Στο περσινό ματς η ΑΕΚ στεκόταν καλά, δεν ήταν καλός ο Ολυμπιακός. Ο “Τράι” ρίσκαρε για να πάρει το ματς αλλά δεν του βγήκε».

Για το αν πηγαίνει στο ΟΑΚΑ: «Όχι. Έχω να πάω χρόνια. Θα πάω, ψηλά στην κερκίδα γιατί μου αρέσει επειδή βλέπω καλύτερα την τακτική και τα συστήματα».

Από τους αμυντικούς που αντιμετώπισε ποιος ήταν ο πιο σκληρός: «Έτρωγα ξύλο αλλά δεν έδινα σημασία στους παίκτες παρότι ήμουν γκρινιάρης. Με εκνεύριζε το τράβηγμα στην φανέλα. Ο διαιτητής μπορεί να μην το έβλεπε και ο παίκτης να μην με άφηνε να κουνηθώ σε ολόκληρο το ματς».

Για τον Κετσπάγια και τα όσα ακούστηκαν και το ποστάρισμά του στο Facebook: «Ο Τιμούρ ήταν σπουδαίος παίκτης. Έχω μια αρχή, δεν έχω καταφερθεί ποτέ για κάποιον που έχει φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ παρά τα όσα έχω ακούσει. Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους λοιπόν, όμως αυτό που έγινε ίσως να ξεπέρασε τα όρια. Αν δεν αρέσει σε κάποιους, αν είναι ή όχι καλός προπονητής, καλό θα είναι να μην φτάνουν στα άκρα».

Τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να πάρει το πρωτάθλημα ως προς το έμψυχο δυναμικό: «Η διοίκηση της ΑΕΚ θα πει τι χρειάζεται…»

Σε τι θέση θα έβαζε τον Τάσο Μπακασέτα: «Εγώ σίγουρα δεν θα τον έβαζα να παίξει με πλάτη. Νομίζω ότι θέλει χώρο. Έχει καλά στοιχεία, καλό σουτ, είναι ταλαντούχος και νομίζω θα το αποδείξει»

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε