Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο έγραψε ιστορία για ολόκληρη την Αφρική

Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο έγραψε ιστορία για ολόκληρη την Αφρική
ΦΩΤΟ Reuters

Το Μαρόκο είναι η ομάδα έκπληξη στο Μουντιάλ 2022 και μετά την Ισπανία απέκλεισε και την Πορτογαλία με νίκη 1-0, για να πανηγυρίσει μία ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η επιτυχία αυτή είναι πρωτόγνωρη για το Μαρόκο, αλλά και για την Αφρική γενικότερα, αφού καμία χώρα της εν λόγω ηπείρου δεν είχε δει στο παρελθόν εκπρόσωπό της στην καλύτερη 4άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010 είχαν φθάσει μέχρι τα προημιτελικά σε παλαιότερες διοργανώσεις και μία “ανάσα” από την πρόκριση, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Την αρχή είχαν κάνει οι Καμερουνέζοι του θρύλου Ροζέ Μιλά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, όπου πήραν την πρώτη θέση σε όμιλο με Αργεντινή, Ρουμανία και Σοβιετική Ένωση, αποκλείοντας στη φάση των «16» την Κολομβία. Στα προημιτελικά όμως, η Αγγλία τους απέκλεισε στην παράταση, βάζοντας στοπ στην εκπληκτική τους πορεία.

Ακολούθησε η Σενεγάλη στο Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπου απέκλεισε στους ομίλους τη Γαλλία του Ζιντάν και προκρίθηκε μαζί με τη Δανία στους «16», όπου “λύγισε” και τη Σουηδία με 2-1 στην παράταση. Στα προημιτελικά όμως, βρέθηκε απέναντι στην κορυφαία Τουρκία όλων των εποχών, που επικράτησε στην παράταση, επίσης με σκορ 2-1.

Φοβερή ήταν και η Γκάνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, αλλά μετά την πρόκρισή της από τους ομίλους και τον αποκλεισμό των ΗΠΑ στο πρώτο νοκ άουτ της διοργάνωσης, σταμάτησε στα προημιτελικά πάνω στην Ουρουγουάη, η οποία και πανηγύρισε στα πέναλτι με 4-2.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις