Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο ευρωπαϊκός οδηγός για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη – Τα «εισιτήρια» και οι ημερομηνίες

Ο ευρωπαϊκός οδηγός για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη – Τα «εισιτήρια» και οι ημερομηνίες
Intime.gr

Οι ευρωπαϊκοί προκριματικοί των διοργανώσεων της UEFA που θα συμμετάσχουν, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης και το ανοικτό «μέτωπο» της 3ης θέσης, λόγω του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η Super League της σεζόν 2022-2023 ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση των πλέι οφ, με την ΑΕΚ να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή και τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη -κατά σειρά- να τερματίζουν στις υπόλοιπες θέσεις και να παίρνουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά «εισιτήρια».

Η ΑΕΚ νίκησε με 4-0 τον Βόλο και τερμάτισε στην κορυφή με 83 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 1-1 με τον Άρη και βρέθηκε στο -5, ενώ ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 1-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και βγήκε 3ος, αφήνοντας 4ο το «δικέφαλο του Βορρά». Πέμπτος τερμάτισε ο Άρης.

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα βρεθούν στα προκριματικά του Champions League, ο Άρης στα προκριματικά του Conference League και ο Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Europa League, με την μια από τις δυο ομάδες να ακολουθεί τους «κιτρίνους» στην τρίτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Θυμίζουμε ότι η 15η θέση στην οποία τερμάτισε η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA τη σεζόν 2021-2022 της δίνει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2023-2024. Τα δύο στα προκριματικά του Champions League, το ένα στον προκριματικό γύρο του Europa League και τα δυο εναπομείναντα, στα προκριματικά του Europa Conference League.

Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός έκρινε την 3η θέση στη Super League, αλλά όχι και το «εισιτήριο» που οδηγεί στα προκριματικά του Europa League. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3ος (προκριματικά Europa League) αλλά σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, τότε θα του πάρει την ευρωπαϊκή θέση και θα στείλει τους Πειραιώτες στο Conference League.

Μέσα σε όλα αυτά, να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη 16 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» η αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Προκριματικά Champions League για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (μονοπάτι των πρωταθλητών) κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται δύο προκρίσεις για να φτάσει στους “χρυσοφόρους” ομίλους. Οι «κιτρινόμαυροι» θα μάθουν τον πρώτο τους αντίπαλο στις 24 Ιουλίου.

Αν κάνει μία πρόκριση και αποκλειστεί στα playoffs του Champions League, τότε συνεχίζει στους ομίλους του Europa League. Αν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Champions League, τότε θα αγωνιστεί στα playoffs του Europa League. Αν προκριθεί από εκεί, συνεχίζει στους ομίλους εκείνης της διοργάνωσης, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού, θα “υποβιβαστεί” στους ομίλους του Europa Conference League.

Ο δευτεραθλητής, Παναθηναϊκός, αρχίζει την ευρωπαϊκή πορεία του από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Οι «πράσινοι» θα μάθουν τον πρώτο τους αντίπαλο στις 21 Ιουνίου.

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει και πάρει μια πρόκριση, τότε ισχύουν τα ίδια δεδομένα με τον πρωταθλητή Ελλάδας, αλλά στα αντίστοιχα μονοπάτια μη πρωταθλητών. Αν δεν προχωρήσει στα προκριματικά του Champions League, τότε συνεχίζει στον 3ο προκριματικό του Europa League και από εκεί πάει στα playoffs είτε του Europa League είτε του Conference League.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Champions League:

2ος προκριματικός

Κλήρωση 21 Ιουνίου

Πρώτα παιχνίδια 25 και 26 Ιουλίου

Ρεβάνς 1 και 2 Αυγούστου

3ος προκριματικός

Κλήρωση 24 Ιουλίου

Πρώτα παιχνίδια 8 και 9 Αυγούστου

Ρεβάνς 15 Αυγούστου

Playoffs

Κλήρωση 7 Αυγούστου

Πρώτα παιχνίδια 22 και 23 Αυγούστου

Ρεβάνς 29 και 30 Αυγούστου

Ο μοναδικός εκπρόσωπος στο Europa League

Όπως είπαμε, η 3η θέση και η παρουσία στα προκριματικά του Europa League θα ξεκαθαρίσει με την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα, λοιπόν, που θα περάσει στο Europa League, θα μπει στη δράση στις 10 και 17 Αυγούστου και στον τρίτο προκριματικό γύρο. Αν αποκλειστεί εκεί, θα μεταφερθεί στα playoffs του Conference League, που θα γίνουν 24 και 31 Αυγούστου. Αν αποκλειστεί, όμως, στα playoffs του Europa League, θα πάει απευθείας στους ομίλους του Conference League.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Europa League

3ος προκριματικός

Κλήρωση 24 Ιουλίου

Πρώτα παιχνίδια 10 Αυγούστου

Ρεβάνς 17 Αυγούστου

Playoffs

Κλήρωση 7 Αυγούστου

Πρώτα παιχνίδια 24 Αυγούστου

Ρεβάνς 31 Αυγούστου

Άρης, ο… σίγουρος του Conference League

Τέλος, ο Άρης και ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα μάθουν τον πρώτο τους αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό του Conference στις 21 Ιουνίου. Τα παιχνίδια, δε, θα διεξαχθούν, το μεν πρώτο στις 27 Ιουλίου και η ρεβάνς στις 3 Αυγούστου. Ο αποκλεισμός -φυσικά- στέλνει αυτομάτων την ελληνική ομάδα… σπίτι της.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Conference:

2ος προκριματικός

Κλήρωση 21 Ιουνίου

Πρώτα παιχνίδια 27 Ιουλίου

Ρεβάνς 3 Αυγούστου

3ος προκριματικός

Κλήρωση 24 Ιουλίου

Πρώτα παιχνίδια 10 Αυγούστου

Ρεβάνς 17 Αυγούστου

Playoffs

Κλήρωση 7 Αυγούστου

Πρώτα παιχνίδια 24 Αυγούστου

Ρεβάνς 31 Αυγούστου

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις