Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα!

Ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα!

Το πρώτο πείραμα πέτυχε απόλυτα. Στον τελικό του αγγλικού Λιγκ Καπ ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ το «Γουέμπλεϊ» είχε 8.000 οπαδούς, όλοι ελεγμένοι για COVID-19 χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη συνέχεια.

Με το Euro να πλησιάζει, μεγάλος στόχος της UEFA είναι να έχει και εκεί κόσμο στα γήπεδα. Απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά μπορείτε προς το παρόν να δείτε πού θα γίνουν τα ματς στο αναλυτικό πρόγραμμα Euro 2021

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι θέμα χρόνου και τα επόμενα πειράματα θα γίνουν με περισσότερο κόσμο. Αλλωστε στη μαμά πατρίδα του ποδοσφαίρου ο κόσμος διψάει για μπάλα και είναι ο πρώτος που θα ξαναδώσει δυναμικά το παρών όταν θα έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε νικητές από τη μάχη με την πανδημία.

Οι 8.000 ήταν οι περισσότεροι που παρακολούθησαν ένα live γεγονός από τη μέρα που κλειστήκαμε σπίτια μας με το lockdown και τα γήπεδα έμειναν άδεια, στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο ματς ήταν μάλιστα πιλοτικό όσον αφορά τη σταδιακή επιστροφή του κοινού στις εξέδρες, διότι κακά τα ψέματα ακόμη και από την τηλεόραση το ποδόσφαιρο χωρίς θεατές είναι ό,τι πιο άχρωμο, άοσμο και άνοστο έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια και δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση στον «βασιλιά των σπορ». Να ακούς τους παίκτες και τους πάγκους να πανηγυρίζουν σε ένα ψυχρό γήπεδο που προσπαθούν οι σύλλογοι με εφέ και φωτογραφίες να μεταμορφώσουν σε γεμάτο από κόσμο.

Αλλη αίσθηση με οπαδούς

Το πείραμα με τους 8.000 σε ένα γήπεδο που χωράει 90.000 κόσμο ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο. Οι φωνές που ακούγονταν στο αχανές «Γουέμπλεϊ» έδωσαν αρκετό ηχόχρωμα και οι ποδοσφαιριστές άρχισαν να θυμούνται το πρόσφατο παρελθόν. Τα γήπεδα της Αγγλίας ήταν άδεια για περισσότερο από ένα χρόνο και αυτό οι πρώτοι που δεν μπορούσαν να το αντέξουν ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Βέβαια, σε μια περίοδο που οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης ετοιμάζονταν να δημιουργήσουν τη δική τους Ευρωπαϊκή Λίγκα, οι οπαδοί της Σίτι και της Τότεναμ ένωσαν τις φωνές τους και αντιτάχθηκαν ανοιχτά στο συγκεκριμένο σχέδιο. Αν ο κόσμος ήταν περισσότερος, οι αντιδράσεις θα ήταν ακόμη πιο έντονες, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί – και όχι άδικα – ότι το λαϊκό σπορ ανήκει στο κοινό του.

Σε γενικές γραμμές η προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ήταν να αποδείξουν ότι χωρίς κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει ποδόσφαιρο. Ούτε μπορούμε να μπούμε σε μια virtual πραγματικότητα, παρότι η τεχνολογία τρέχει με απίστευτους ρυθμούς και επιβάλλει την κυριαρχία της σε όλες τις δομές της σύγχρονης ζωής.

Από την άλλη είναι ξεκάθαρη η αίσθηση που υπάρχει σε όλες τις ομάδες, ότι μόλις επιστρέψουμε στους ρυθμούς που κάποτε είχαμε ως συνήθεια, θα ξεχάσουμε την εποχή του κορωνοϊού. Ολα θα είναι μια κακή ανάμνηση και μπροστά μας θα έχουμε υπό έλεγχο, στο μέτρο του δυνατού, όλη τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Η ευχή του Μαχρέζ και το Euro

Στα λόγια του Ριάντ Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι συνοψίζεται η συνολική διάθεση του κόσμου και κυρίως των ποδοσφαιριστών οι οποίοι μετά το ξενέρωμα με το VAR, που δεν ξέρουν αν πρέπει να πανηγυρίσουν όταν πετυχαίνουν ένα γκολ, εδώ και μεγάλο διάστημα λείπει το κοινό που τους κάνει να εκτοξεύονται στον ουρανό όταν σκοράρουν.

«Ηταν μόνο 8.000 και η διαφορά από τα άδεια γήπεδα που παίζαμε μέχρι τώρα, ήταν τεράστια. Ηταν καταπληκτικά και περιμένουμε με ανυπομονησία να παίξουμε ξανά σε γεμάτα γήπεδα. Να είναι όπως παλιά» υποστήριξε ο Μαχρέζ.

Ηδη πάντως τα σχέδια των Άγγλων είναι να δούμε το «Γουέμπλεϊ» με περισσότερο κόσμο στα επόμενα ματς. Για παράδειγμα, στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας θα βρίσκονται στον σύγχρονο ναό του ποδοσφαίρου περίπου 21.000 θεατές. Και στους 8 αγώνες που θα φιλοξενήσει η μαμά πατρίδα για το Euro μέσα στο καλοκαίρι, ανάμεσά τους και ο τελικός της διοργάνωσης, ο στόχος είναι να βρεθούν στις εξέδρες τουλάχιστον 22.500 θεατές και αν τυχόν βελτιωθούν περισσότερο οι συνθήκες, ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις