Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ολυμπιακός: «Εδώ μένω πιστός, δεν θα αλλάξω ποτέ»

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ολυμπιακός: «Εδώ μένω πιστός, δεν θα αλλάξω ποτέ»
youtube

Το ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός ήταν μια από τις αγάπες του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως είχε κάποτε εξομολογηθεί, κόμματα έχει αλλάξει, πολλά πράγματα έχει αλλάξει, αλλά την ομάδα του δεν θα την άλλαζε ποτέ – Η αφιέρωση του 42ου «ερυθρόλευκου» πρωταθλήματος.

Μετά από 97 χρόνια ζωής, ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το… αποτύπωμα του στην Ελλάδα, με τη μουσική του, αλλά και με την πολιτική του δράση.

Μια από τις αγάπες του ήταν το ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός. Την αγάπη αυτή δεν θα την… πρόδιδε ποτέ!

Σε ομιλία του προς βετεράνους ποδοσφαιριστές, στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2003 στο ξενοδοχείο «Χίλτον» και απευθυνόμενος στους δεκάδες ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων που είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης είχε πει: «Δέκα χρονών παιδάκι, το 1935, στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς όπου ζούσα τότε, είδα στην εφημερίδα φωτογραφία του Ολυμπιακού με τους πέντε αδελφούς Ανδριανόπουλους και τους Βάζο, Συμεωνίδη και άλλους, που φορούσαν την κόκκινη φανέλα. Από τότε έγινα Ολυμπιακός”, είχε πει ο μεγάλος Μίκης και συνέχισε: “Σπάνια στη ζωή μου υπήρξα τόσο συγκινημένος και ευτυχής», υπογραμμίζοντας την «αλησμόνητη χαρά που μου χάρισε η γνωριμία και επαφή μου με τους μύθους και τα είδωλα της νιότης μου και όχι μόνο”.

Επίσης, είχε πει: “Αν μου έλεγαν ότι σήμερα έχω ένα γεύμα με τον Μπετόβεν, τον Σούμαν, τον Βάγκνερ και τον Μπερλιόζ, δεν θα χαιρόμουν τόσο πολύ όσο που βρίσκομαι μαζί σας. Στη Μακρόνησο στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι ολυμπιακοί- παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε μαζί για τα ιδανικά μας”.

Για τον Ολυμπιακό είχε πει ακόμα: “Εχω παρατηρήσει ότι όλα μπορείς να τα αλλάξεις. Και κόμματα έχω αλλάξει και πολλά έχω αλλάξει και με κατηγορούν γι΄ αυτό. Αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω. Εδώ μένω πιστός, δεν θα αλλάξω ποτέ”.

Άλλη ατάκα του για το ποδόσφαιρο ήταν η εξής: “Υποτιμούν το ποδόσφαιρο, ενώ είναι βάση σε μια κοινωνία. Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή και κόμμα. Εγώ είχα δύο “κακά, ήμουν και ποδοσφαιρόφιλος και αριστερός»

Κάπου εδώ, να θυμίσουμε ότι η φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 42ου πρωταθλήματος ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις