Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε – «Εμείς εκτίουμε ποινή ισόβιας κάθειρξης» δήλωσε η μητέρα της δολοφονημένης Ρίβα Στίνκαμπ

Ο Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε – «Εμείς εκτίουμε ποινή ισόβιας κάθειρξης» δήλωσε η μητέρα της δολοφονημένης Ρίβα Στίνκαμπ

Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους βγήκε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ.

Ο Πιστόριους είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ και του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών και πέντε μηνών για το φόνο, με αποτέλεσμα να είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους τον Μάρτιο του 2023. Η αποφυλάκισή του υπό όρους εγκρίθηκε τελικά στις 24 Νοεμβρίου, με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου του 2024.

Ο άλλοτε σούπερ σταρ των Παραολυμπιακών Αγώνων, γνωστός και ως «Blade Runner» για τα προσθετικά του πόδια από ανθρακονήματα, θα βρίσκεται πλέον υπό την επίβλεψη του Τμήματος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (DCS) της Νότιας Αφρικής και θα υπόκειται σε όρους αποφυλάκισης μέχρι τη λήξη της ποινής του τον Δεκέμβριο του 2029. Επιπλέον θα υπάρχει ένας υπάλληλος παρακολούθησης, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται όταν ο Πιστόριους αναζητά ευκαιρίες εργασίας ή μετακομίζει σπίτι. Ως μέρος των προϋποθέσεων, ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει προγράμματα για τη βία με βάση το φύλο και να συνεχίσει θεραπευτικές συνεδρίες για τη διαχείριση του θυμού.

Η αντίδραση της μητέρας της Ρίβα Στίνκαμπ

Η είδηση της αποφυλάκισης του Όσκαρ Πιστόριους έφερε και την πρώτη αντίδραση από την οικογένεια της δολοφονημένης Ρίβα Στίνκαμπ, με τη μητέρα της να σχολιάζει επίσημα το γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται. Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι (σ.σ. σύζυγός της και πατέρας της Ρίβα) και τη δική μου πίστη στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης. Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν, οι οποίοι περιλαμβάνουν μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα για την έμφυλη βία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η βία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» ανέφερε η μητέρα της Ρίβα και πρόσθεσε: «Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Έχει τιμωρηθεί επαρκώς ο Όσκαρ; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει, και κανένας χρόνος έκτισης ποινής δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις