Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Χρήστος Αφρουδάκης λέει το μεγάλο «αντίο» στο πόλο

Ο Χρήστος Αφρουδάκης λέει το μεγάλο «αντίο» στο πόλο
Intime.gr

Κρεμάει το… σκουφάκι μια μεγάλη μορφή του ελληνικού πόλο. Ο Χρήστος Αφρουδάκης έκανε γνωστό ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση έπειτα απ’ το Final 8 το Κυπέλλου Ανδρών.

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πολίστες, ο Χρήστος Αφρουδάκης, ανακοίνωσε πως βάζει «τέλος» στην καριέρα του στο πόλο σε ηλικία 37 ετών.

Ο Χρήστος Αφρουδάκης (με θητείες σε ΝΟΒ, Ολυμπιακό, Ποζίλιπο και Εθνικό και ένας από τους recordman συμμετοχών με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης) έχει γράψει ιστορία στο πόλο, έχοντας κατακτήσει Παγκόσμιους και Εθνικούς τίτλους.

Αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2016 στο Ρίο ως αρχηγός), κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2005, 2015) και τρία χάλκινα στο World League, ενώ το 2001 ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στο Παγκόσμιο Νέων της Κωνσταντινούπολης, όπου η ελληνική ομάδα πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Χρήστος Αφρουδάκης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Βουλιαγμένη, απ΄ όπου ξεκίνησε ακολουθώντας τα χνάρια των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, του (πρώτου σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος) Γιώργου και του Ζάχου. Μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας μεταγράφηκε στην πανίσχυρη τότε Ποζίλιπο Νάπολι, με την οποία κατέκτησε την τότε Euroleague (το σημερινό Champions League) και το Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006, για λογαριασμό του Εθνικού, κι ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, πριν επιστρέψει το 2011 και ως το τέλος στον ΝΟΒ. Συνολικά στις εγχώριες διοργανώσεις κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και έξι κύπελλα.

Η σχετική ενημέρωση του ΝΟΒ

«Ο Αρχηγός της Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης Χρήστος Αφρουδάκης και πρώην Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση του αθλητισμού.

Η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης ευχαριστεί θερμά τον Χρήστο Αφρουδάκη για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στον Ν.Ο.Β. και του εύχεται καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική δήλωση του Χρήστου Αφρουδάκη:

«‘Έπειτα σχεδόν από 31 χρόνια ενασχόλησής μου με το άθλημα της υδατοσφαίρισης, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και για μένα! Μετά από πολύ σκέψη και βαθύτατα συγκινημένος ανακοινώνω ότι με το πέρας του Final 8 για το κύπελλο Ελλάδος αποσύρομαι από την ενεργό δράση.

Αυτή δυστυχώς είναι η μοίρα κάθε αθλητή! Ο πρωταθλητισμός όσο σκληρό και εάν είναι, όσο σκληρό και εάν ακούγεται, έχει ημερομηνία λήξης!!! Μακάρι να μπορούσε το σώμα και το πνεύμα μας να άντεχε στον χρόνο όπως συμβαίνει στα περισσότερα «επαγγέλματα» για να μην είχαμε τόσο σύντομο τέλος.

Δεν θα κουράσω κάνοντας αναφορές και αναλύοντας την καριέρα μου σε επιτυχίες, αποτυχίες, δυσκολίες, θυσίες, οικογένεια, ομάδες, προπονητές κ.α. παρόλο που αντικειμενικά τα παραπάνω αποτελούν  βασικό πυλώνα αλλά και «καύσιμο» για κάθε αθλητή, ώστε να μάθει να βάζει καθημερινά νέους στόχους και να μπορεί να τους πετυχαίνει αργά ή γρήγορα.

Θα ήθελα να εστιάσω αλλού! Σε αυτό που μένει όταν η αυλαία πέφτει και σβήσουν όλα τα φώτα. Δεν είναι άλλο από τις αξίες και τις αρχές όπως ήθος, ειλικρίνεια, σεβασμός, πειθαρχεία, δικαιοσύνη, ομαδικότητα,  με τις οποίες πορεύτηκα και θα συνεχίσω να πορεύομαι και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Με αυτές τις αξίες και τις αρχές ελπίζω να αποτέλεσα και να συνεχίσω να αποτελώ ένα υγιές αθλητικό πρότυπο για τους συμπαίχτες μου και τα νέα παιδιά. Όχι μόνο για τις διακρίσεις και τις ικανότητές μου στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, αλλά κυρίως για την ανθρώπινη στάση μου όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα κυριολεκτικά από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίχτες και προπονητές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και τους συλλόγους που αγωνίστηκα. Προφανώς, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης κατέχει μια εξέχουσα θέση στην καρδιά μου.

Με σεβασμό,

Χρήστος Αφρουδάκης»

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις