Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι 4+1 μεγαλύτερες στοιχηματικές συνωμοσίες όλων των εποχών

Οι 4+1 μεγαλύτερες στοιχηματικές συνωμοσίες όλων των εποχών

Ένα από τα πράγματα που κατέχει διαχρονική αξία στον χρόνο είναι αν μη τι άλλο οι θεωρίες συνωμοσίας. Ειδικά όταν επρόκειτο για αθλητισμό, όπου κρίνονται νίκες, επιτυχίες ή μετάλλια, τότε το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Πόσες φορές έχουμε δει μεγάλα φαβορί στις στοιχηματικές πλατφόρμες να χάνουν είτε σε ομαδικό επίπεδο, είτε σε ατομικά αθλήματα; Πόσες είναι οι φορές που έχουμε αντιληφθεί ότι στοιχηματικά τα υποτιθέμενα αουτσάιντερ δεν έχουν την απόδοση που θα έπρεπε να έχουν; Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι αμέτρητες στον αθλητικό και στοιχηματικό κόσμο, έχοντας τη δική τους εξέχουσα θέση στην ιστορία.

Θεωρίες που ποτέ δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν στο 100% διότι οι πρωταγωνιστές τους είτε δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε έχουν έχουν αποφασίσει να μη μιλήσουν για τα γεγονότα αυτά. Πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με την ευκολία που υπάρχει να έχουμε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, μπορούμε να ανακαλύψουμε σε μεγάλο ποσοστό πόσες από τις θεωρίες που θα δούμε παρακάτω ισχύουν ή όχι. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις πέντε μεγαλύτερες στοιχηματικές συνωμοσίες όλων των εποχών από μια διαφορετική σκοπιά.

Η νίκη του Μοχάμεντ Άλι τον Μάιο του 1965

Στις 25 Μαΐου του 1965 είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας ανάμεσα στο θρύλο της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι και τον Σόνι Λίστον. Ο Λίστον εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε καλύτερη φόρμα και όλοι οι επίγειοι bookmakers τον έδιναν φαβορί για να κερδίσει.

Αυτή ήταν η δεύτερη αναμέτρηση που θα έδιναν οι δυο τους. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί 15 μήνες νωρίτερα, ο Λίστον ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ο Κάσιους Κλέι κατάφερε να κερδίσει στον έβδομο γύρο με τεχνικό νοκ άουτ. Δύο ημέρες αργότερα θα ανακοίνωνε πως είχε ασπαστεί το Ισλάμ και πως το νέο του όνομα θα ήταν Μοχάμεντ Άλι.

Στο δεύτερο μεταξύ τους αγώνα ο Άλι ήταν ο κάτοχος της ζώνης και ο Λίστον ο διεκδικητής. Οι bookmakers έδιναν φαβορί τον Λίστον ο οποίος ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση της καριέρας του. Αυτός ο αγώνας έμελλε να μείνει στην ιστορία για κάτι που κανείς δεν περίμενε. Στον πρώτο κιόλας γύρο ο Άλι με ένα αριστερό τζαμπ έριξε τον Λίστον στο καναβάτσο, σε ένα χτύπημα που δεν είδε κανείς. Μάλιστα, ο Άλι δεν το αντιλήφθηκε καν και παρέμεινε πάνω από τον πεσμένο Λίστον να φωνάζει «σήκω και πάλεψε σαν άντρας, κανείς δεν θα το πιστέψει ότι σε χτύπησα». Ο διαιτητής έστειλε τον Άλι στη γωνία του, ξεκίνησε να μετράει, όμως ο Λίστον κατάφερε να σηκωθεί μετά από 20 δευτερόλεπτα. Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν και πάλι ο νικητής. Αυτό το χτύπημα ονομάστηκε από τους συνωμοσιολόγους «Phantom punch».

Με τη σημερινή τεχνολογία μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο διαδίκτυο το βίντεο. Εάν το βάλει σε slow motion θα καταλάβει χαρακτηριστικά ότι ο Άλι πέτυχε τον Λίστον στο μέτωπο, οπότε παύει και κάθε θεωρία συνωμοσίας για φιξάρισμα του αγώνα, όπως ειπώθηκε τότε.

Αυτή η θεωρία βασίστηκε στο ότι ο Λίστον είχε επαφές με τη Μαφία και πως τους χρωστούσε πολλά χρήματα. Έτσι, έστησε τον αγώνα για να ξεπληρώσει το χρέος του. Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως Ισλαμιστές επισκέφθηκαν τον Λίστον στην προπόνηση και απείλησαν να τον σκοτώσουν εάν δεν έχανε από τον Άλι.

Το χρυσό του Φελπς (ακόμη και αν έχασε τον αγώνα)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο συνέβη κάτι πραγματικά περίεργο. Στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα ο Μάικλ Φελπς πραγματοποίησε κάκιστο ξεκίνημα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν στο πρώτο 50αρι να βρεθεί αρκετά πίσω απ’ τους αντιπάλους του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Σέρβος Μίλοραντ Τσάβιτς.

Όλα έδειχναν πως μία μεγάλη έκπληξη ήταν προ των πυλών καθώς ο Φελπς ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στοιχηματικά η απόδοση για να κερδίσει το χρυσό ήταν αρκετά χαμηλή, όπως ήταν αναμενόμενο. Μην ξεχνάμε ότι σε εκείνη την Ολυμπιάδα κατέκτησε συνολικά οκτώ χρυσά μετάλλια γράφοντας ιστορία.

Στο δεύτερο μισό της κούρσας ο Φελπς αναπτύσσει ταχύτητα και πραγματοποιεί το ακατόρθωτο. Καταφέρνει να περάσει τον Σέρβο αντίπαλό του και να αναδειχθεί και νικητής. Κάπου εδώ ξεκινούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο με γυμνό μάτι, όσο και απ’ το replay, φαίνεται πως ο Σέρβος είναι αυτός που ακουμπά πρώτος τον τοίχο. Ο αισθητήρας όμως που βρίσκεται στον τοίχο της πισίνας έδειξε ότι ο Φελπς ακούμπησε πρώτος νικώντας τον Σέρβο για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με τις θεωρίες συνομωσίας που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό το περιστατικό, λέγεται πως ο αισθητήρας του Φελπς είχε «πειραχτεί» για να είναι πιο ευαίσθητος και στην τελευταία χεριά από τη δύναμη του νερού ενεργοποιήθηκε και έδειξε ότι ο Αμερικανός τερμάτισε πρώτος.

Τα παράνομα στοιχήματα στο NHL

Το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο στην ιστορία του NHL έχει ονομασία «Operation Slapshot». Το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας το 2006 όταν το FBI κατάφερε να ξεσκεπάσει την υπόθεση. Τι συνέβη; Ο βοηθός προπονητή των Φοίνιξ Κογιότς, Ρικ Τότσετ συνελήφθη για παράνομο στοιχηματισμό. Δεν είναι ότι έπαιζε απλά στοίχημα. Είχε δημιουργήσει ολόκληρο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, στο οποίο εμπλέκονταν πολλοί παράγοντες, προπονητές και παίκτες από πολλές ομάδες της λίγκας.

Ο Τότσετ όταν συνελήφθη ομολόγησε ότι εκείνος ήταν που δημιούργησε τόσο το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού όσο και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Λέγεται ότι μέσα σε μόλις 40 ημέρες κατάφερε να βγάλει 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε 1.000 περίπου πονταρίσματα. Πολλά από τα ονόματα που εμπλέκονταν στην υπόθεση έγιναν στην συνέχεια γνωστά. Πρόκειται για τον προπονητή των Βανκούβερ Κανάκς, Τράβις Γκριν, τον Αμερικανό σταρ Τζέρεμι Ρόνικ καθώς και τη γυναίκα του Γουέιν Γκρέτσκιλ, Τζάνετ.

Εν τέλει, μόνο ο Τότσετ τιμωρήθηκε, εξέτισε την ποινή του και πλέον είναι προπονητής στους Φοίνιξ Κογιότς. Πολλοί μάνατζερ, αθλητές και προπονητές ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Τότσετ κατέστη σαφές πως όλα τα στοιχήματα που τοποθετήθηκαν αφορούσαν μόνο αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το εάν είπε την αλήθεια δεν το έχουμε μάθει μέχρι σήμερα, αλλά και πιθανότατα ποτέ…

Το «Χέρι του Θεού» που έμεινε στην Ιστορία

Στο Μουντιάλ του 1986 όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τι συνέβη. Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Αργεντινή του Μαραντόνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Αγγλία του κόουτς Μπόμπι Ρόμπσον. Οι Βρετανοί ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στοιχηματικά και όχι άδικα αφού διέθεταν ένα από τα καλύτερα ρόστερ όλων των εποχών (η παρουσία του Γκάρι Λίνεκερ «εξασφάλιζε» κάτι τέτοιο).

Στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης και με το σκορ στο 0-0, ο Μαραντόνα πήδηξε για κεφαλιά και με έναν αριστοτεχνικό τρόπο χρησιμοποίησε το χέρι του για να σκοράρει. Όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε μετά από χρόνια έκανε χέρι, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Πίτερ Σίλτον. Οι Βρετανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Τυνήσιος Αλί Μπιν Νασέρ μέτρησε το γκολ. Βέβαια, λίγα λεπτά αργότερα, ο Μαραντόνα το πήρε προσωπικά και πέτυχε ίσως το ομορφότερο γκολ όλων των εποχών, περνώντας όποιον βρήκε μπροστά του (ακόμη και τον Άγγλο πορτιέρε).

Οι συνωμοσιολόγοι λένε πως ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν φανατικός υποστηρικτής της Αργεντινής και πως είχε ποντάρει αρκετά χρήματα στη νίκη της, πράγμα το οποίο φυσικά δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Tim Donaghy, μια κατηγορία μόνος του

Ο Τιμ Ντόναχι είναι πραγματικά μία κατηγορία μόνος του. Πρόκειται για έναν απ’ τους διασημότερους διαιτητές στην ιστορία του ΝΒΑ που αποδεδειγμένα έστηνε παιχνίδια εν αγνοία των ομάδων. Το 2007 ο στοιχηματικός αναλυτής Ρ. Τζ. Μπελ ανακάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία πρόδιδαν τον Αμερικανό διαιτητή.

Ο Μπελ συγκεκριμένα ανακάλυψε σε δέκα συνεχόμενα παιχνίδια που διεύθυνε το 2007 ο Ντόναχι, ότι πριν από κάθε ματς υπήρχαν μεταβολές στους πόντους στα over και under από τους bookmakers. Αυτό απέδειξε πως υπήρχαν πολύ μεγάλα πονταρίσματα σε αυτές τις αγορές. Ακόμα πιο τρανή απόδειξη ήταν και το γεγονός ότι όλοι όσοι πόνταραν μεγάλα ποσά σε αυτά τα παιχνίδια κέρδισαν!

Ο Ντόναχι αποκαλύφθηκε από το FBI που ανέλαβε την υπόθεση. Στο ΝΒΑ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διαιτητών που συμμετέχουν σε παράνομους στοιχηματισμούς. Ο ειδικός αναλυτής του ΝΒΑ, Μπράντον Λανγκ είχε δηλώσει στο ESPN πως ένας διαιτητής είναι πολύ εύκολο να αλλάξει το αποτέλεσμα ενός αγώνα εάν το θέλει. Μάλιστα, το ποσοστό που μπορεί να επηρεάσει ένα ματς ανέρχεται σε 75%. Γεγονός που ζημίωσε στη συγκεκριμένη περίπτωση αφάνταστα ακόμα και τις καλύτερες στοιχηματικές.

Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας κρύβουν κάτι το μυστηριώδες. Το εάν τελικά είναι δημιούργημα του κοινού και το κατά πόσο κρύβουν αλήθειες μέσα τους (μάλλον) δεν θα το μάθουμε ποτέ…

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις