Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκκλήσεις ειδικών για αναβολή – Επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκκλήσεις ειδικών για αναβολή – Επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων
Reuters

Το ημερολόγιο έχει πλέον λιγότερες από 100 ημέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά ακόμα και τώρα το μεγάλο αθλητικό ραντεβού φαίνεται πως δεν είναι σίγουρο πως θα πραγματοποιηθεί, αυτό το καλοκαίρι. Η διεξαγωγή τους δεν είναι ακόμα δεδομένη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μπορεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα να συνεχίζει τις εντατικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά η διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού, φαίνεται πως παραμένει στον «αέρα».

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στην Ιαπωνία –όπως έχουν παραδεχθεί οι ειδικοί σε θέματα υγείας της χώρας- θέτοντας εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε λιγότερες από 100 ημέρες.

Reuters

Η Ιαπωνία πρόκειται να επεκτείνει σήμερα (16.04.2021) τους αυστηρούς περιορισμούς για την ανάσχεση του COVID-19 σε συνολικά 10 νομαρχίες της.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Μισιμούρα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει τις νομαρχίες Άιτσι, Κανάγκουα, Σαιτάμα και Σίμπα στον κατάλογο των έξι νομαρχιών όπου ήδη ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το Τόκιο και η Οζάκα. Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί το απόγευμα.

Click4more: «Βόμβα» για πιθανή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Οζάκα έφτασε το ρεκόρ των 1.208 χθες Πέμπτη, κυρίως εξαιτίας του πιο μεταδοτικού βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους. Στο Τόκιο το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 729 νέες μολύνσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές Φεβρουαρίου και οι περισσότερες από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε χθες ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει μια επιλογή, εφόσον δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Ιαπωνία.

Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναβληθούν και πάλι οι Αγώνες, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόκιο 2020 Σέικο Χασιμότο επανέλαβε σήμερα ότι η δέσμευσή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ακλόνητη.

REUTERS

Ωστόσο πολλοί ειδικοί σε θέματα Δημόσιας Υγείας εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση των Αγώνων είναι επικίνδυνη και ζήτησαν να αναβληθούν εκ νέου ή να ακυρωθούν. Το πρόβλημα εντείνεται από τους αργούς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιαπωνία.

Η χώρα έχει «κακές επιδόσεις» στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε συνδυασμό με περιορισμένες ικανότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και μια βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία, σύμφωνα με το άρθρο των ειδικών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

«Τα σχέδια για διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών αγώνων αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα», έγραψε ο επικεφαλής συντάκτης Καζούκι Σιμίζου του London School of Economics.

«Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς –αγνοώντας τις επιστημονικές και ηθικές επιταγές– αντίκειται στη δέσμευση της Ιαπωνίας προς την παγκόσμια υγεία και την ανθρώπινη ασφάλεια», τόνισε.

REUTERS

Έρευνα σε περισσότερους από 1.000 Ιάπωνες γιατρούς που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερο να αναβληθούν οι Αγώνες.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κιότο Χιρόσι Νισιούρα, σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, σε άρθρο του σε περιοδικό αυτή την εβδομάδα κάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα χρόνο προκειμένου να προλάβουν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την εμβολιαστική της εκστρατεία τον Φεβρουάριο, αργότερο από πολλές μεγάλες οικονομίες. Μόνο το 0,9% των Ιαπώνων έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με το 2,5% στη Νότια Κορέα και το 48% στη Βρετανία.

Να αναφέρουμε ότι η περίπτωση ακύρωσης των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, έχει γίνει μία δημοφιλής ανάρτηση στο Twitter, με χιλιάδες Ιάπωνες χρήστες να αποδέχονται μία τέτοια εξέλιξη…

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις