Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο – Ακόμα 31 αθλητές θετικοί

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο – Ακόμα 31 αθλητές θετικοί
ΦΩΤΟ Reuters

Ο κορονοϊός συνεχίζει να αλώνει το Τόκιο με απίστευτους αριθμούς κρουσμάτων να καταγράφονται καθημερινά και την ανησυχία να μεγαλώνει, αφού απέχουμε μόλις 9 ημέρες από τη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια στιγμή υπήρξαν ακόμα 31 κρούσματα στη «φούσκα» όπου διαμένει η ολυμπιακή αποστολή της Βραζιλίας, ενώ η αποστολή προσφύγων ματαίωσε το ταξίδι της στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο κατέγραψε σήμερα 1.149 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μετά τις 22 Ιανουαρίου, καθώς η πρωτεύουσα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, μια ακόμη απόδειξη ότι ένα νέο κύμα κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας των πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού και του αργού εμβολιαστικού ρυθμού. Το Τόκιο ανέφερε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του τελευταίου εξαμήνου μόλις εννέα ημέρες πριν από την μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων η κυβέρνηση έχει κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και τις γειτονικές νομαρχίες και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών ανακοίνωσαν ότι στις περιοχές αυτές θα απαγορεύεται η παρουσία θεατών στους αγώνες.

Ούτε στις «φούσκες» ασφαλείς οι αθλητές

Επτά μέλη του προσωπικού ενός ξενοδοχείου στην πόλη Χαμαμάτσου, στο οποίο διαμένουν 31 μέλη της Ολυμπιακής αποστολής της Βραζιλίας, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. Αν και οι Βραζιλιάνοι αθλητές και συνοδοί (μεταξύ αυτών η ομάδα τζούντο της χώρας) διαμένουν σε συνθήκες «φούσκας» και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους ενοίκους, το γεγονός αυτό οξύνει τους φόβους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενδέχεται να δημιουργήσουν τοπικές συρροές κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι «φούσκες» δεν είναι απολύτως «στεγανές», κυρίως λόγω της κινητικότητας του προσωπικού, κάτι που μπορεί να «τινάξει στον αέρα» τα πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας που έχει λάβει η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές των Αγώνων.

Αρκετές ξένες αποστολές έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Ιαπωνία, προκειμένου να εγκλιματιστούν στις συνθήκες, και έχουν ήδη βρεθεί κρούσματα κορονοϊού μεταξύ τους, ενώ η ομάδα ράγκμπι της Νότιας Αφρικής (συνολικά 21 άτομα) αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα, καθώς άπαντες θεωρήθηκαν στενές επαφές τρίτου ατόμου που επέβαινε στην ίδια πτήση και βρέθηκε θετικό.

Την ίδια στιγμή, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι της για την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, καθώς ένας αξιωματούχος βρέθηκε θετικός στο Κατάρ, όπου προετοιμάζονταν οι περισσότεροι αθλητές. Κανονικά θα μεταβούν στο Τόκιο μόνο δύο αθλητές κι ένας προπονητής που προετοιμάζονταν σε διαφορετικό μέρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Φριχτές εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων

«Από τη στιγμή που η τάση είναι ανοδική , είναι πολύ αργά», λέει ο Χαρούκα Σακαμότο,  γιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Keio του Τόκιο.

“Πιθανόν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να συνεχίσει να αυξάνεται για λίγες ακόμη ημέρες”, προσθέτει ο ίδιος.

Ειδικοί του τομέα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι εποχικοί παράγοντες, η αυξημένη κινητικότητα και η εξάπλωση των παραλλαγών θα οδηγήσουν σε μια αύξηση κρουσμάτων αυτό το καλοκαίρι.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιότο Γιούκι Φουρούσε προέβλεψε νωρίτερα ότι τα νέα ημερήσια κρούσματα στο Τόκιο πιθανόν να αυξηθούν σε 1.000 τον Ιούλιο και 2.000 τον Αύγουστο, ενδεχομένως μειώνοντας τις νοσοκομειακές κλίνες στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Η αναζωπύρωση είναι “απολύτως αναμενόμενη” δεδομένης της εξάπλωσης της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα και της κυβερνητικής απόφασης να άρει μια προηγούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιουνίου, δήλωσε ο Κένζι Σιμπούγια, ο οποίος ηγείται της εμβολιαστικής εκστρατείας στη νομαρχία της Φουκουσίμα.

Μόλις το 31% των πολιτών στην Ιαπωνία έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση–ανάμεσα στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των πλούσιων χωρών, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς.

Η διαδικασία εμβολιασμού επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα όμως έκτοτε επιβραδύνθηκε και πάλι λόγω προβλημάτων στις προμήθειες και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η παραλλαγή Δέλτα αφορά πλέον περισσότερα από το 30% των νέων κρουσμάτων στο Τόκιο και τα ποσοστά αυξάνονται.

Παρότι η Ιαπωνία διαχειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, ο αριθμός των νεκρών σε εθνικό επίπεδο έφθασε σήμερα τους 15.000, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 820.000, με βάση επίσημα στοιχεία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις