Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Προβλήματα στο παρά πέντε! “Παρακαλώ, επισκευάστε την τουαλέτα μου”

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ρίο της Βραζιλίας, οι διοργανωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων. Μεταξύ άλλων, στο σύστημα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης των κοιτώνων των αθλητών…

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε και υπονομεύει τους φετινούς Αγώνες, μετά την οξύτατη οικονομική κρίση, την παραπομπή σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την εκτίναξη της εγκληματικότητας στο Ρίο και την επιδημία του ιού Ζίκα.

Το θέμα με το Ολυμπιακό Χωριό παρουσιάστηκε κατά την άφιξη της αυστραλιανής ομάδας, η οποία διαπίστωσε ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι απαράδεκτοι. Ακολούθησαν επισκευές, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να διαμαρτύρονται και πολλές άλλες εθνικές ομάδες. Η επιτροπή της Αργεντινής αποφάσισε να ενοικιάσει κοντινά διαμερίσματα για να στεγάσει την αποστολή της. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας δημοσίευσε φωτογραφίες με βρώμικα παράθυρα και βουλωμένα σιφόνια για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Οι Σουηδοί αθλητές έφυγαν οργισμένοι από το Χωριό, ενώ ένας Κενυάτης έγραψε πριν από λίγες ημέρες σε έναν πίνακα ανακοινώσεων της εγκατάστασης«Παρακαλώ, επισκευάστε την τουαλέτα μου».

Μια ομάδα 600 υδραυλικών και ηλεκτρολόγων επιστρατεύθηκε για να επισκευάσει τα προβλήματα. Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ, από τα 272 διαμερίσματα τα 57 παρουσίαζαν προβλήματα, όπως έλλειψη ρεύματος και ντους…

Οι συνθήκες εργασίας

Συζητήσεις προκάλεσαν και οι συνθήκες εργασίας, υπό τις οποίες απασχολούνται οι εργάτες που οφείλουν να επουλώσουν την ύστατη ώρα τις ανοιχτές πληγές. Οι 600 τεχνίτες βρέθηκαν από τους επιθεωρητές εργασίας να εργάζονται έως και 23 ώρες (!) και να έχουν υπογράψει άτυπα συμβόλαια. Το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η απουσία νομότυπων συμβολαίων σημαίνει πως αν κάποιος εργάτης τραυματιστεί ή σκοτωθεί, η οικογένειά του δεν θα δικαιούται οποιαδήποτε εγγύηση.

Eνας άλλος πονοκέφαλος είναι φυσικά η ασφάλεια, καθώς η Βραζιλία είναι μεν «εξοικειωμένη» με την εγκληματικότητα, αλλά δεν έχει εμπειρία αντιτρομοκρατικής θωράκισης. Την Πέμπτη, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε άνδρα που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, αφότου παρακολούθησε τη διαδικτυακή «συμπεριφορά» του. Ο δικηγόρος Εντισον Φερέιρα είπε ότι ο 28χρονος Τσαέρ Καλαούν συνελήφθη από την αστυνομία στο σπίτι του στην πόλη Νόβα Ιγκουάτσου επειδή φέρεται ότι πόσταρε εγκώμια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιντερνετ. Ο συνήγορός του αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ο πελάτης του έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχετική είδηση. Πάντως, ο Καλαούν είχε συλληφθεί και το 2014, όταν η Βραζιλία φιλοξένησε το Μουντιάλ, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων.

Στις 21 Ιουλίου, οι Αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν δέκα άτομα που κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε ομάδα που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και σχεδίαζαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακολούθησαν ακόμη δύο συλλήψεις. Εκατομμύρια επισκέπτες θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται στη Λατινική Αμερική. Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία.

Η Βραζιλία ζει σε έναν κόσμο ανέγγιχτο από την 11η Σεπτεμβρίου, έγραψε ο «Ιντεπέντεντ» και σημείωσε ότι η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής δεν έχει σχεδόν καμία εμπειρία επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές, σαν αυτές που συγκλόνισαν ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις. Πολλοί ντόπιοι αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία με ελαφρότητα, καθώς για παράδειγμα στη διάρκεια του καρναβαλιού ντύνονται Οσάμα μπιν Λάντεν και κάνουν κακόγουστα αστεία για τις επιθέσεις.

Σταδιακά, όμως, οι διοργανωτές έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και ο αρμόδιος υπουργός στο κρατίδιο του Ρίο παραδέχθηκε ότι οι Αρχές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε