Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Βατή κλήρωση για τον Ηλία Ηλιάδη

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Βατή, τουλάχιστον έως και τα προημιτελικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κλήρωση του Ηλία Ηλιάδη, στο τουρνουά τζούντο των Ολυμπιακών Αγώνων “Ρίο 2016”.

Ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, πέρασε μπάι τον πρώτο γύρο, ενώ στη φάση των «32» θ` αντιμετωπίσει τον Κινέζο Σουνζχάο Τσενγκ. Ο 25χρονος ασιάτης, χαρακτηρίζεται ως ένας αθλητής μεσαίας δυναμικότητας. Ήταν τρίτος εφέτος στο ασιατικό πρωτάθλημα της Τασκένδης, ενώ μέσα στην χρονιά είχε ακόμη μια δεύτερη θέση και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο στο Γκραν Πρι του Αλμάτι. Νωρίτερα μέσα στην χρονιά ήταν 5ος στο Γκραν Πρι της Αβάνα και 7ος στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ. Με τον Ηλία Ηλιάδη έχει συναντηθεί μόλις μία φορά και συγκεκριμένα το 2015 στο Γκραν Πρι του Τζετζού. Ο Έλληνας τζουντόκα είχε επικρατήσει του Κινέζου αντιπάλου του στο γύρο των 32.

Στον αμέσως επόμενο γύρο (φάση 16), ο πρωταθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου θα έχει αντίπαλο τον Ούγγρο Κρίστιαν Τοθ. Ο Ούγγρος τζουντόκα, με αντίπαλο τον Ηλιάδη, τα έχει βρει σκούρα. Τρεις αγώνες, τρεις ήττες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο Ρίο θα συμπληρώσει καρέ ηττών! Ο Έλληνας τζουντόκα έχει επικρατήσει στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τσέλιαμπινσκ (τελικός), αλλά και στο Γκραν Πρι του Τζετζού (τελικός ρεπεσάζ). Ο Ούγγρος στο βιογραφικό του έχει μια δεύτερη θέση στο παγκόσμιο του Τσέλιαμπινσκ (2014), μια δεύτερη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Καζάν (2016) και μια τρίτη στην αντίστοιχη διοργάνωση του Μονπελιέ (2014). Μέσα στο 2016, εκτός από το μετάλλιο στο Καζάν, έχει ένα χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Πρι της Βουδαπέστης και δύο χάλκινα στα Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ και της Αβάνας.

Στα προημιτελικά, λογικά, παραμονεύει ο Μάρκους Νίμαν, Νο-5 στην Ολυμπιακή κατάταξη. Ο Σουηδός απέναντι στον Ηλιάδη μετράει τρεις νίκες (σ.σ. μία στα… χαρτιά). Ο Νίμαν έχει νικήσει τον Ηλιάδη στο Γκραν Σλαμ του Άμπου Ντάμπι (2015, τελικός ρεπεσάζ) και στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ (2016, προημιτελικά), ενώ πήρε τη νίκη στα χαρτιά και στον τελικό των ρεπεσάζ στο πρόσφατο Masters του Μεξικού (σ.σ. ο Έλληνας τζουντόκα ήταν τραυματίας και δεν κατέβηκε ν` αγωνιστεί). Ο Ηλιάδης από την πλευρά του μετράει δύο νίκες και συγκεκριμένα το 2010 στο Σάο Πάουλο (Παγκόσμιο Κύπελλο, τελικός ρεπεσάζ) και το 2011 στο Μπακού (Masters, φάση 16). Ο Νίμαν το 2010 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2011 και του 2016 ήταν 3ος. Μέσα στη χρονιά έχει προλάβει να πανηγυρίσει τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Ήταν πρώτος στα Γκραν Σλαμ του Τιουμέν και του Μπεκού, πρώτος στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ, δεύτερος στο Γκραν Πρι της Τιφλίδας και τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Καζάν) αλλά και στο Masters της Γκουανταλαχάρα.

Η νίκη επί του Νίμαν θα τον φέρει αυτόματα στα ημιτελικά (και στην πεντάδα) όπου εκεί θα έχει αντίπαλο το Νο-1 του κόσμου, Μασού Μπέικερ από την Ιαπωνία. Και εκεί τα πάντα είναι ανοιχτά…

Όσον αφορά στον Ρομάν Μουστόπουλο (-81κ.) είχε άσχημη κλήρωση, αν και τα πάντα κρίνονται μέσα στο τατάμι. Ο τζουντόκα του Ολυμπιονίκη Αγ.Ι.Ρέντη πέρασε μπάι στη φάση των 32. Εκεί θα έχει εύκολο έργο απέναντι στον άσημο Χουάν Ντιέγκο Τούρσιος από το Ελ Σαλβαδόρ, όμως στους 16 θα τεθεί αντιμέτωπος με το Νο-1 του κόσμου, τον Αφταντίλ Τσρικισβίλι. Ο 25χρονος Γεωργιανός, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής το 2014, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2013, 2014, 2015) και Νο-1 στην Ολυμπιακή κατάταξη της κατηγορίας των -81 κιλών. Ο Τσρικισβίλι, ο οποίος έχει και δύο ασημένια μετάλλια, στο Παγκόσμιο του 2013 (Ρίο) και στο Ευρωπαϊκό του 2016 (Καζάν), έχει βρεθεί τρεις φορές αντίπαλος με τον Μουστόπουλο, δύο εκ των οποίων πανηγύρισε τη νίκη. Συγκεκριμένα, ο Τσρικισβίλι επικράτησε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2014 (Μονπελιέ) και στα προημιτελικά του Γκραν Σλαμ 2015 (Τόκιο). Στον πιο πρόσφατο αγώνα τους (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικό) ήταν η σειρά του Μουστόπουλου να πανηγυρίσει τη νίκη. Μέσα στο 2016, ο Γεωργιανός αθλητής ήταν πρώτος στο Γκραν Σλαμ του Παρισιού.

Στην κατηγορία των -81 κιλών μετέχουν 33 τζουντόκα, έναντι 35 στα -90 κιλών. Η κατηγορία του Μουστόπουλου γίνεται στις 9 Αυγούστου, ενώ την επομένη πραγματοποιείται η κατηγορία του Ηλιάδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε