Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Παπανικολάου: “Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι…”

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει 2 φορές το “triple crown” με διαφορετικές ομάδες, το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό μας… προθερμαίνει για το ευρωπαϊκό ντέρμπι “αιωνίων” στο ΟΑΚΑ.

Με δηλώσεις του στο “Πρακτορείο Sport” ο Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε πως ο έλεγχος του ρυθμού, τα περιφερειακά σουτ, αλλά και τα ριμπάουντ θα παίξουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή.

Να θυμίσουμε πως το καλοκαίρι του 2007 ο Παπανικολάου έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας (ακολούθησε ο Γλυνιαδάκης) που έχει αγωνιστεί και στις τρεις μεγάλες ομάδες του Λεκανοπεδίου (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) και ο δεύτερος μετά τον Άριαν Κόμαζετς.

Η κουβέντα με τον «Παπέου» επικεντρώθηκε στο ντέρμπι «αιωνίων», αλλά κλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη του για περισσότερα θέματα σχετικά με το άθλημα που υπηρέτησε και υπηρετεί.

Νέο σύστημα διεξαγωγής στη Euroleague και ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ήδη από την 8η αγωνιστική…
«Κατ’ αρχάς, η Euroleague από φέτος είναι… μαραθώνιος με το νέο σύστημα διεξαγωγής. Για όλους είναι πρωτόγνωρο, ενώ δεν υπάρχει χρόνος για προπόνηση. Οι προπονητές δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη βελτίωση γιατί η βελτίωση έρχεται μέσα από την προπόνηση.

Πόσο επηρεάζει το σώμα του αθλητή και την ομάδα η αύξηση των αγώνων;
«Οι ομάδες γνωρίζουν από νωρίς το πρόγραμμα. Συνεπώς έκαναν ελαφρότερη προετοιμασία και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις ομάδες σε υψηλή ποιότητα. Μετρά και το βάθος. Οι προπονητές λαμβάνουν υπ΄ όψη τους την καταπόνηση και κατανέμουν το χρόνο. Οι παίκτες αγωνίζονται λιγότερα λεπτά, ανάλογα με την κρισιμότητα του παιχνιδιού. Σε μία τόσο μακρά σεζόν, με τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν, σίγουρα παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη».

Πως είδες Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα την περασμένη Τετάρτη (16/11) ενόψει της μεταξύ τους «μάχης»;
«Παρ’ ότι πριν το ντέρμπι «αιωνίων», η μία ομάδα μας ηττήθηκε, ενώ η άλλη νίκησε για την 7η αγωνιστική της Euroleague, θεωρώ πως πρέπει να είναι και οι δύο ευχαριστημένες: ο Παναθηναϊκός έδειξε καλό πρόσωπο απέναντι στη Ρεάλ στη Μαδρίτη αν και έχασε, ενώ βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν σταθερό κορμό και τον ίδιο προπονητή. Λογικό είναι, λοιπόν να είναι πιο έτοιμος σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει και βρίσκει τα πατήματά του, μετά από εκείνη την ήττα στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Με την αλλαγή προπονητή άλλαξε και η ψυχολογία, το οποίο αντικατοπτρίζεται και βαθμολογικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού βρίσκουν σιγά σιγά ρόλους. Αν έμενε ο Πεδουλάκης μπορεί να έπαιζε πάλι καλά ο Παναθηναϊκός σήμερα, αφού εύλογα θα υπήρχε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου. Κρίθηκε, όμως από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι ψυχολογικά και αγωνιστικά. Ο Πασκουάλ έχει δείξει ότι θέλει αθλητικούς παίκτες και στο πέντε πέντε να κινούνται πολύ γρήγορα, και με μπάλα και χωρίς μπάλα. Έτσι είχε «χτιστεί» και η Μπαρτσελόνα την τριετία κατά την οποία διατέλεσε προπονητής της».

-Και στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε παραιτηθεί ύστερα από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, στο ΟΑΚΑ, το 2014. Πως βλέπεις την άμεση αλλαγή προπονητή, μετά από ήττα σε ντέρμπι «αιωνίων»;
«Κάποιος είχε πει ότι υπάρχουν δύο ειδών προπονητές: «αυτοί που απολύθηκαν και αυτοί που θα απολυθούν». Ένας προπονητής σπάνια μένει μακροπρόθεσμα σε μία ομάδα, όπως συνέβη π.χ. στην περίπτωση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Όταν χρειαστεί να αλλάξει κάτι, αναλώσιμος είναι ο προπονητής και ίσως κάποιοι παίκτες. Το παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό επηρεάζει πολύ τους φιλάθλους. Μια ήττα μπορεί να σε… ρίξει στα τάρταρα, να μεσολαβεί αυτό το παιχνίδι και ν’ αλλάξει πολλά. Είναι, λοιπόν κομβικό σε ποιο χρονικό σημείο πέφτουν αυτά τα παιχνίδια στην κλήρωση. Μπορεί να φτιάξουν τη ψυχολογία ή να τη χαλάσουν. Σε περίπτωση ήττας, δε ο κόσμος ζητά αλλαγή, υπάρχει γκρίνια στην Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν και εσωτερικά θέματα που εμείς που είμαστε εκτός ομάδας ίσως να μην τα γνωρίζουμε. Από την προετοιμασία, τα φιλικά παιχνίδια ίσως να έχουν συμβεί κάποια πράγματα και ο πρόεδρος να είναι ή να μην είναι ευχαριστημένος. Η ζωή συνεχίζεται και το ίδιο ισχύει και στον αθλητισμό. Οι δύο ομάδες… συνεχίζουν. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός δεν προχώρησε στην Ευρώπη, αλλά κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας και η χρονιά θεωρήθηκε επιτυχημένη. Αυτό είναι η τελευταία εντύπωση που μένει… το πρωτάθλημα».

-Που θα κριθεί, λοιπόν κατά την άποψή σου ο νικητής στο ΟΑΚΑ;
«Στο ρυθμό! Ο Ολυμπιακός θα τρέξει μόνο όταν έχει καθαρό αιφνιδιασμό. Θα κριθεί και στα ριμπάουντ. Η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό. Αυτό θα κάνει και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να τρέξει, κάτι που κάνει πολύ καλά. Σημαντικό είναι επίσης σε τι μέρα θα βρεθούν οι περιφερειακοί των δύο ομάδων».

-Πόσο επηρεάζει τον Παναθηναϊκό η απουσία του Τζέιμς Γκιστ, μετά τον τραυματισμό του στη Μαδρίτη;
«Ο Γκιστ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στον Παναθηναϊκό, αλλά πάντα άλλοι παίκτες καλούνται να καλύψουν ένα κενό. Με παγίδες και άλλα τρικ, οι προπονητές επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά. Στο σύγχρονο μπάσκετ, οι ομάδες έχουν βάθος στον πάγκο».

-Ο Πάτρικ Γιανγκ δεν έχει βρει τον καλό εαυτό του (δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Μπαρτσελόνα), ενώ δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα και ο Μιλουτίνοφ. Υπερισχύει στη ρακέτα ?λόγω και της παρουσίας του Γιάννη Μπουρούση- ο Παναθηναϊκός;
«Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ένας σέντερ που είναι και πασέρ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός θα βρει ελεύθερα σουτ. Ο Ολυμπιακός προέρχεται από ένα ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ που τον βοηθά, καθώς ήταν κλειστό, με πιεστικές άμυνες και με έναν παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων (σ.σ. Σπανούλης). Ο Ολυμπιακός επικεντρώνεται εν γένει στην άμυνα και έχει ψηλά γκαρντ, όπως ο Μάντζαρης που μπορεί να βοηθήσει στα ριμπάουντ».

-Αλλάζει η προετοιμασία για ένα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, από την εμπειρία σου σε «μητέρες των μαχών»;
«Αγωνίστηκα σε πολλά ντέρμπι «αιωνίων» και με τις δύο ομάδες. Είναι μεγάλο το κίνητρο για τους παίκτες. Γι’ αυτό και οι προπονητές σε τέτοια παιχνίδια ασχολούνται με τη συγκέντρωση των παικτών και την ηρεμία στην ομάδα».

-Τι διαφορές εντοπίζεις στα ντέρμπι «αιωνίων» της εποχής σου με αυτά των ημερών μας;
«Τη δεκαετία του ’90 ήταν υπερβολική η πίεση. Δεν έβγαινες από το σπίτι, όχι να… πιείς ποτό ή να φας το βράδυ! Όλη η Ελλάδα ασχολείτο με αυτό το παιχνίδι. Τώρα, έχουν γίνει πιο ανθρώπινα τα πράγματα. Αγωνιστικά, τα παιδιά σήμερα είναι πιο αθλητικά εν συγκρίσει με εμάς. Είναι πιο γρήγορα. Οι εποχές αλλάζουν και προχωρά και το μπάσκετ».

-Και ως προς τη βία;
«Ο αθλητισμός είναι μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος δεν είναι καλά, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Κι αυτό αντανακλάται και στα γήπεδα. Πάντως, σε ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» είναι πιο δύσκολο να σημειωθούν επεισόδια, όπως έχει παρατηρηθεί. Αυτό, βέβαια πρέπει να μας προβληματίσει! Γιατί στα ευρωπαϊκά ντέρμπι «αιωνίων», οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν κόσμια συμπεριφορά και επιδεικνύουν σεβασμό, ενώ στις ελληνικές διοργανώσεις όχι;»

-Αν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις, θα προτιμούσες να είσαι αθλητής σήμερα;
«Εκείνη την εποχή βρήκαμε έτοιμα πολλά από την επιτυχία της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Σε οικονομικό επίπεδο είχε ευημερία το μπάσκετ στην Ελλάδα. Σήμερα, βέβαια είναι περισσότερες οι αγωνιστικές ευκαιρίες για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες, λόγω της κρίσης. Δεν έρχονται τα μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό και έτσι μπορούν οι Έλληνες να αναδείξουν το ταλέντο τους. Εμείς είχαμε παίκτες εκατομμυρίων μπροστά μας!»

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε