Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Πασκουάλ: Η ώθηση από Ολυμπιακό, ο Γκιστ και το… μέλλον!

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Ο Καταλανός προπονητής μίλησε σε Μέσο της Ισπανίας, αναφέρθηκε στη νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, την αυριανή αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα, το πόσο δύσκολος αντίπαλος θα γίνει το “τριφύλλι” με την επιστροφή του Γκιστ, ενώ μίλησε και για το πως σκέφτεται το μέλλον του στους “πράσινους”.

Ο Πασκουάλ μίλησε στην εφημερίδα “El Mundo Deportivo”…

-Ποια είναι η πορεία σας στους τρεις μήνες που είστε στην ομάδα;
«Αρκετά καλή. Στο πρωτάθλημα δεν είχαμε καμία ήττα, στο Κύπελλο αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό σε νοκ άουτ αγώνα για τα ημιτελικά και στην Ευρωλίγκα πήραμε αρκετές νίκες παρά τις δυσκολίες. Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Όσον αφορά στην ομάδα και την πόλη, η αλήθεια είναι πως νιώθω άνετα. Όλοι με έχουν υποδεχτεί με ανοιχτή αγκαλιά, η ομάδα, οι φίλαθλοι…».

-Σας λείπει η Μπαρτσελόνα και η Βαρκελώνη;
«Ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, ναι. Μου λείπουν άνθρωποι, μου λείπουν οι φίλοι μου, αλλά σε μπασκετικό επίπεδο έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο και τώρα είμαι σε ένα άλλο».

-Την Τρίτη αντιμετωπίζετε ξανά την Μπαρτσελόνα. Το βλέπετε ως ένα ιδιαίτερο ματς ή ένα όπως όλα τα άλλα;
«Έχουμε πολύ λίγο χρόνο να σκεφτούμε γι’ αυτά τα πράγματα, γιατί παίζουμε ασταμάτητα. Ειδικά γι’ αυτό το ματς έχουμε μια μέρα για ξεκούραση και προετοιμασία. Έχουμε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα μπροστά μας. Παίξαμε με τον Ολυμπιακό, τρεις μέρες μετά με τη Φενέρμπαχτσε που είχε ξεκούραση αρκετών ημερών, μετά πήγαμε στην Πάτρα και τώρα παίζουμε με την Μπαρτσελόνα που είχε ρεπό στην ACB. Δεν υπάρχει χρόνος για να σκεφτείς πολύ τέτοια πράγματα».

-Στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» χάσατε με διαφορά…
«Μέχρι εκείνο το σημείο ήταν το χειρότερο παιχνίδι μας. Είχαμε ένα καλό σερί νικών και εκεί κάναμε πισωγύρισμα. Παίξαμε πολύ άσχημα και δεν είχαμε τύχη να κερδίσουμε ή έστω να μπούμε στο παιχνίδι. Αυτό το ματς, αλλά και εκείνο με τη Φενέρμπαχτσε ήταν τα δύο στα οποία δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί».

-Είναι προσωπική υπόθεση να νικήσετε την Μπαρτσελόνα;
«Σε καμία περίπτωση. Θέλω τη νίκη γιατί κάθε ματς στην Ευρωλίγκα στο δεύτερο γύρο είναι σαν τελικός για όλους. Το ματς της Τρίτης είναι τελικός και για μας και για την Μπαρτσελόνα. Δεν τίθεται προσωπικό ζήτημα, δεν χρειάζεται να αποδείξω κάτι. Η πορεία μου στην Μπαρτσελόνα είναι δεδομένη και ο καθένας μπορεί να την αξιολογήσει, θετικά ή αρνητικά».

-Τι πρέπει να κάνετε για να νικήσετε;
«Θα πρέπει να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Ξέρουμε την ποιότητα της Μπαρτσελόνα, που αν την αφήσεις να παίξει είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο, με επιθετικές αρετές και θα πρέπει να αμυνθούμε σωστά. Θα πρέπει βέβαια να επιτεθούμε καλά, γιατί η Μπαρτσελόνα δεν τρέχει πολύ και πηγαίνει συνήθως σε αργές επιθέσεις και δεν υπάρχουν πολλές κατοχές. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις μας».

-Η Μπαρτσελόνα όμως έχει από τις χειρότερες επιθέσεις στην Ευρωλίγκα. Δεν παίζει πολύ αμυντικά;
«Δεν θεωρώ σημαντικό να κοιτάμε τους πόντους υπέρ ή κατά μιας ομάδας, αλλά την αποτελεσματικότητα ανά κατοχή και σε αυτόν τον τομέα η Μπαρτσελόνα δεν είναι τελευταία στην Ευρωλίγκα. Κάθε άλλο».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον Γιώργο Μπαρτζώκα;
«Θεωρώ πως είναι πολύ καλός προπονητής και θα τα πάει πολύ καλά στην Μπαρτσελόνα. Η καριέρα του μιλά μόνη της και θεωρώ πως μπορεί να πετύχει και τώρα».

-Η Μπαρτσελόνα είχε πολλούς τραυματισμούς με τελευταίο του Όλεσον. Θεωρείτε πως αυτό επηρεάζει την πορεία της ομάδας ως τώρα;
«Οι τραυματισμοί παίζουν ρόλο κι όχι μόνο φέτος που γίνεται πολύς λόγος. Και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε αυτό. Όλοι έχουμε τέτοια προβλήματα κι ας φαίνεται σαν να μην είχε κανένα ο Παναθηναϊκός. Κι εμείς είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς, από τον Τζέιμς, από τον Γκιστ και τώρα τον Σίνγκλετον. Η διαφορά ίσως είναι πως δεν το αναφέρουμε πολύ εμείς. Αναμφίβολα, όλες οι ομάδες με αυτό το απαιτητικό πρόγραμμα έχουν τραυματισμούς. Αν χάσεις έναν παίκτη-κλειδί, αυτό στοιχίζει».

-Ο Ράις ήρθε φέτος, ένας παίκτης που θέλατε χρόνια. Μπορεί ένας τέτοιος παίκτης να ανεβάσει επίπεδο σε μια ομάδα;
«Όχι μόνο αυτός, αλλά ο συνδυασμός αυτού με τους υπάρχοντες. Πιστεύω πως η Μπαρτσελόνα έχει ανανεωθεί και έχει οκτώ νέους παίκτες. Γι’ αυτό παρά τις δυσκολίες που είχε στην αρχή πιστεύω πως θα διεκδικήσουν όλους τους τίτλους».

-Θεωρείτε πως αυτή η Μπαρτσελόνα, όπως άρχισε η σεζόν, μπορεί να κατακτήσει την Ευρωλίγκα;
«Είναι δύσκολο να κερδίσεις εκτός έδρας, όλα τα ματς είναι ισορροπημένα και κρίσιμα και πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα. Πιστεύω πάντως πως η Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι διεκδικήτρια. Ξέρω πολλούς ανθρώπους στην ομάδα και πως είναι νικητές».

-Ο δικός σας Παναθηναϊκός;
«Είμαστε μια διαφορετική ομάδα. Δεν είμαστε μια ομάδα με απίστευτο ταλέντο, αλλά μια ομάδα με συναισθηματικές αρετές, με μαχητές και ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπερνούν τον εαυτό τους με το πάθος τους. Προσπαθούμε με άλλους τρόπους να αναπληρώσουμε κάποια πράγματα που δεν έχουμε στον καλύτερο βαθμό. Θα παλέψουμε σκληρά για να είμαστε στην οκτάδα».

-Είχατε πει πως σας άρεσε η ανανέωση που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός. Θεωρείτε εφικτή την επιστροφή στην κορυφή;
«Δεν είχα ποτέ την τύχη να έχω όλη την ομάδα σε πλήρη σύνθεση, γιατί τη μια φορά έλειπε ο Τζέιμς και την άλλη ο Γκιστ. Σκεφτόμενος όμως όλη την ομάδα, θεωρώ πως αν καταφέρουμε να είμαστε όλοι μαζί στα καθοριστικά σημεία της σεζόν, θα είμαστε ένας δύσκολος αντίπαλος να κερδίσει ο οποιοσδήποτε».

-Πώς παίζει ο Παναθηναϊκός; Πού εστιάζει;
«Προσπαθούμε να είμαστε συμπαγείς σε όλους τους τομείς, να κάνουμε λίγα λάθη, να τρέξουμε όποτε μπορούμε και να έχουμε ισορροπία ανάλογα με το αν έχουμε τον Σίνγκλετον ή τον Μπουρούση στην πεντάδα. Επίσης υπάρχουν διαφορές στο παιχνίδι μας αν παίζει ο Καλάθης ή ο Τζέιμς. Στην άμυνα, προσπαθούμε να προετοιμαζόμαστε για κάθε αντίπαλο και να έχουμε τον έλεγχο των ριμπάουντ».

-Προσαρμόζεστε στο ρόστερ που δεν επιλέγατε εσείς ή προσπαθείτε να βάλετε τους παίκτες σας στη δική σας φιλοσοφία;
«Υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν ρόλο. Δεν είναι το ίδιο να μπορείς να έχεις ταυτόχρονα στην ομάδα τον Γκιστ και τον Σίνγκλετον από το να σου λείπει ο ένας. Προσπάθησα κι εγώ να προσαρμοστώ. Ένας προπονητής έχει από τη μια τη δική του φιλοσοφία, αλλά από την άλλη θα πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών του».

-Η νίκη επί του Ολυμπιακού πρέπει να ήταν μια μεγάλη ώθηση για σας…
«Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλη την ομάδα. Όταν δεν είχα έρθει ακόμη, είχαμε χάσει με 25 πόντους από τον Ολυμπιακό, ενώ χάσαμε και τα δυο ματς της Ευρωλίγκας απέναντί τους, στο πρώτο μέσα από τα χέρια μας. Πήγαμε στον ημιτελικό με 3-0 σε βάρος μας και η κλήρωση μας έφερε να παίξουμε στο ΣΕΦ. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή, αλλά τα καταφέραμε και η νίκη μας έδωσε ώθηση στην ομάδα και χαρά στον κόσμο».

-Πώς ζείτε τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό από το γήπεδο;
«Είναι ιδιαίτερα ματς, υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα και ο κόσμος το ζει στο 100% και παραπάνω. Είναι ωραίο να ζεις αυτή την εμπειρία σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αλλά όπως και οπουδήποτε αλλού, πάντα εξαρτάσαι από το τελευταίο σου αποτέλεσμα. Αυτό είναι που μετράει».

-Η Μπαρτσελόνα μετρά μόλις δύο νίκες εκτός έδρας και έχει χάσει έξι σερί ματς…
«Ναι αλλά έχει κάποιες συνθήκες υπέρ της πλέον. Έχει ψυχολογία μετά τη νίκη επί της Εφές, ενισχύθηκε με τον Φαβεράνι και πιστεύω πως οι περισσότερες μέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας βοηθούν πολύ. Πιστεύω πως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλοί για να νικήσουμε».

-Ο Ομπράντοβιτς πέρασε 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Βλέπετε τον εαυτό σας πολλά χρόνια στην Αθήνα;
«Ελπίζω να βοηθήσω να χτίσουμε ένα καλό πρότζεκτ, να δώσουμε χαρά στον κόσμο και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Νιώθω πολύ καλά εδώ και ελπίζω να μείνω για πολλά χρόνια, γιατί αυτό θα σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά».

-Σκέφτεστε την επιστροφή σας στην Μπαρτσελόνα κάποια μέρα;
«Όχι, δεν το σκέφτομαι, ούτε το φαντάζομαι. Δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο. Είμαι καλά εδώ και συγκεντρωμένος στον Παναθηναϊκό. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αλλά δεν το έχω καθόλου στο μυαλό μου».

-Όμως στην καρδιά σας υπάρχει ένα κομμάτι της Μπαρτσελόνα…
«Αυτό δεν έχει να κάνει… Είναι άλλο ποια ομάδα υποστήριζα σε όλη μου τη ζωή και άλλο το να βλέπω τον εαυτό μου ξανά στην Μπαρτσελόνα. Από τη δεύτερη άποψη, δεν με ξαναβλέπω στην Μπαρτσελόνα».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε