Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παραολυμπιακοί 2018: Οι επιτυχίες της ελληνικής συμμετοχής

Παραολυμπιακοί 2018

Οι Παραολυμπιακοί 2018 είναι γεγονός. Για άλλη μία φορά η ελληνική ομάδα θα κάνει τη πατρίδα της περήφανη!

Στις 9 Μαρτίου ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί 2018. Η ελληνική συμμετοχή για άλλη μία φορά θα καταθέσει σώμα και ψυχή για να γυρίσει στην πατρίδα της με μετάλλια.

Παραολυμπιακοί 2018: Οι επιτυχίες της Ελλάδας

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα. Ήταν μια ομάδα με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα. Από τότε, ξεκίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας για τους αθλητές με αναπηρία.

Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία. Με άλλα λόγια, τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.

Ποιοι ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα).

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, κατάφεραν να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη. 4 χρόνια μετά τους πολύ επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έδειξαν την πυγμή τους, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα.

Στην 44η θέση μεταξύ 165 κρατών που πήραν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) κατετάγη η Ελλάδα. Με απολογισμό ένα χρυσό, τρία ασημένια, οκτώ χάλκινα και συνολικά 12 μετάλλια. Oι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν σε εννέα αθλήματα.

Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα Αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Παραολυμπιακοί 2018: Έτοιμη να τα δώσει όλα η ελληνική ομάδα

Οι Παραολυμπιακοί 2018 διεξάγονται στη PyeongChang της Νότιας Κορέας στις ίδιες εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λίγες μέρες πριν. Η τελετή έναρξης διεξάγεται στις 9 Μαρτίου 2018 και ολοκληρώνονται με την τελετή λήξης στις 18 Μαρτίου.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής της Ελληνικής Ομάδας στο Παραολυμπιακό Χωριό PyeongChang 2018. Η αρχηγός αποστολής Αναστασία Γκούφα αντάλλαξε δώρα με τον δήμαρχο του χωριού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Αγώνες.

Ο Δήμαρχος του χωριού Ιουνσό Παρκ, πρώην δικαστής και βουλευτής, καλωσόρισε την Ελληνική Ομάδα και ακολούθησε το τελετουργικό έπαρσης της Ελληνικής σημαίας και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Παραολυμπιακό Χωριό βρέθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα Ιφιγένεια Κοντολέωντος, η οποία παρακολούθησε την τελετή υποδοχής και επισκέφτηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Ομάδας.

Αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή της Ελλάδας μετά τους Αγώνες του Σαλτ Λέικ 2002, του Τορίνο 2006, του Βανκούβερ 2010 και του Σότσι 2014. Ο αθλητής της Παραολυμπιακής Χιονοσανίδας (Para Snowboard) Κωνσταντίνος Πετράκης από τη Βέροια, Ημαθίας θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητής θα αγωνιστεί στις 12 Μαρτίου στο Snowboard Cross  και στις 16 Μαρτίου στο Bank Slalom.

Το σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι τρία ασύμμετρα μισοφέγγαρα σε κίνηση, χρώματος μπλε, κόκκινου και πράσινου, με σύνθημα «Spirit in Motion» («Πνεύμα σε κίνηση»). Ο Παραολυμπιακός Ύμνος έχει τίτλο «Hymne de l’ avenir» (« Ο Ύμνος του Μέλλοντος») και τον συνέθεσε ο γάλλος κιθαρίστας Τιερί Νταρνί.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις