Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πάτρικ Μουράτογλου: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικό πρότυπο για τους νέους – Οι αθλητές για τα εμβόλια είναι σαν προπονητές καφενείου»

Πάτρικ Μουράτογλου: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικό πρότυπο για τους νέους – Οι αθλητές για τα εμβόλια είναι σαν προπονητές καφενείου»
ΦΩΤΟ intime

Ο Πάτρικ Μουράτογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους προπονητές στο παγκόσμιο τένις, αλλά έχει ξεχωριστή σχέση με τον Στέφανο Τσιτσιπά, για τον οποίο και μίλησε για μία ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Μουράτογλου εκθείασε τον χαρακτήρα του και τόνισε ότι αυτός και η Μαρία Σάκκαρη είναι εξαιρετικά πρότυπα για τους νέους.

Απόσπασμα της συνέντευξης Μουράτογλου

Ήταν μία χρονιά που την παράσταση έκλεψε το νέο αίμα…

Ναι. Στους άνδρες οι νέοι παίκτες που είχαν ξεχωρίσει εδώ και καιρό πλησίασαν πια την “κυριαρχία”: Ο Στέφανος έπαιξε τον πρώτο του τελικό Grand Slam, ο Μεντβέντεφ πήρε τον πρώτο του τίτλο, ο Ζβέρεφ χρίστηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Στις γυναίκες αυτό που κατάφερε η Ραντουκάνου εν μία νυκτί δεν το είχαμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία του τένις… Είδαμε ένα αστέρι να ανατέλλει μια πολίτη του κόσμου με βρετανική υπηκοότητα και ρίζες ρουμανικές και κινεζικές, με απίστευτη διαδρομή ζωής στα 18 της χρόνια, να ξεκινά από τα προκριματικά, να παίζει τέλεια από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, να διαχειρίζεται την πίεση σαν αθλήτρια με τεράστια εμπειρία. Μαζί με την Φερνάντες, αλλά και την Γκοφ είναι τα νέα αστέρια μας.

Ας περάσουμε στο σκάνδαλο με τα διαλείμματα για τουαλέτα. Γράφτηκε ότι ήταν στρατηγικό λάθος του Τσιτσιπά να “μπει στο μάτι” της εξέδρας στον αγώνα με τον Άντι Μάρεϊ, που ήταν ο αγαπημένος του κοινού.

Μπορεί αυτό να ήταν όντως το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν ήταν στρατηγική (γέλια). Όταν ο Στέφανος θέλει να πάει στην τουαλέτα δεν είναι τακτικισμός. Ένας λόγος που αγαπώ τον Στέφανο είναι ότι δεν παίζει παιχνίδια του μυαλού, σε αντίθεση με άλλους. Το μόνο που σκέφτεται ένας μεγάλος αθλητής σε ένα μεγάλο αγώνα, είναι η νίκη. Ο καθένας κάνει ότι θεωρεί καλό για τον εαυτό του για να νικήσει. Δεν ξέρω κανέναν που να σκέφτεται αν κάτι θα αρέσει στον αντίπαλό του ή όχι. Όταν ο Ναδάλ έπαιρνε πολύ χρόνο ανάμεσα στους πόντους, το έκανε για να συγκεντρωθεί. Όταν ο Μάρεϊ παίρνει πολύ χρόνο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο σερβίς ή βαδίζει αργά προς τη θέση του την ώρα που ο Στέφανος είναι έτοιμος να σερβίρει, μπορεί να μην αρέσει στον Στέφανο, αλλά αν δεν παραβιάζει κάποιο κανονισμό, ο Στέφανος δεν θα πει τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για το διάλειμμα για το μπάνιο. Αν ο Στέφανος θέλει χρόνο για να αλλάξει επειδή ιδρώνει πολύ ή για να συγκεντρωθεί για το επόμενο σετ και δεν παραβιάζει κάποιο κανονισμό, δεν είναι στρατηγική. Καταλαβαίνω ότι μερικοί παίκτες μπορεί να ενοχλούνται, αλλά σε τελική ανάλυση, ας θέσει νέους κανόνες η ATP και το πρόβλημα θα λυθεί.

Είναι καλή ιδέα το κοουτσάρισμα στη διάρκεια του αγώνα;

Πολλοί δεν το βρίσκουν καλή ιδέα, εγώ το βρίσκω. Το κοουτσάρισμα είναι μέρος της ουσίας του παιχνιδιού. Σε όλα τα άλλα σπορ επιτρέπεται. Νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για το κοινό να παίρνει μία ιδέα από το πως οι προπονητές εμψυχώνουν ή καθοδηγούν τον τενίστα, από την τακτική του αγώνα. Έτσι θα καταλάβαινε πολύ καλύτερα το παιχνίδι. Σίγουρα θα ήταν και μία ένδειξη σεβασμού στους προπονητές, που μπορεί να κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά η διοργανώτρια αρχή του παιχνιδιού τους έχει στην αφάνεια, αμίλητους και αόρατους, με αποτέλεσμα να μην τους ξέρει κανείς. Νομίζω ότι η θέση του προπονητή είναι στο προσκήνιο, όπως και του τενίστα. Είναι κι αυτός μέρος του σόου.

Στην εποχή της υπερέκθεσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα είναι λάθος να ρωτάμε έναν αθλητή τη γνώμη του για ένα ζήτημα όπως τα εμβόλια;

Ο αθλητής έχει το δικαίωμα να απαντήσει “ουδέν σχόλιον”. Ίσως να αισθάνονται ότι κάτι πρέπει να απαντήσουν, ειδικά όταν τους ρωτούν συχνά. Τις περισσότερες φορές ένας αθλητής δεν είναι πληροφορημένος για ένα θέμα εκτός της δουλειάς του. Είναι σαν το θαμώνα του καφενείου που κρίνει τον προπονητή της εθνικής ομάδας. Δεν υπάρχουν “καλές” ή “κακές” απόψεις, αλλά οποιαδήποτε άποψη από έναν άνθρωπο που κατέχει το 10% της πληροφορίας πάνω σε ένα θέμα, σίγουρα δεν έχει αξία και δεν μπορεί να είναι σωστή. Αν ρωτάς έναν αθλητή για ένα πολιτικό ζήτημα, με εξαίρεση το ενδεχόμενο αυτός να ασχολείται σοβαρά με την πολιτική -που θα έλεγα ότι δεν ισχύει στο 99% των περιπτώσεων- το πιο πιθανό είναι ότι η άποψή του δεν θα έχει ενδιαφέρον και θα τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας βομβαρδισμός αρνητικών σχολίων, με κοινό παρονομαστή ότι ο Στέφανος δεν έχει ενσυναίσθηση.

Είναι δική σας άποψη αυτό; Εξηγήστε μου γιατί λέτε ότι κάποιος δεν έχει ενσυναίσθηση. Πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. 

Μεταφέρω ένα κλίμα από τα social media.

Στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουν μέσο έκφρασης πολλοί άνθρωποι που μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι, αρνητικοί, επιθετικοί. Δεν με αφορά το τι γράφεται εκεί, γιατί δεν νομίζω ότι εκφράζει την κοινή γνώμη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Στέφανος είναι ένας επαγγελματίας, ένα εξαιρετικό πρότυπο για τους νέους, απολύτως σοβαρός – όπως και η Μαρία Σάκκαρη – που δίνει τα πάντα για το άθλημά του και μοχθεί να γίνει όσο καλύτερος μπορεί, και αυτό είναι ότι περισσότερο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν αθλητή. Δίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι στη δουλειά σου και στη ζωή σου. Να κυνηγάς τα όνειρά σου, να παλεύειες κάθε μέρα κόντρα σε κάθε δυσκολία και να μην τα παρατάς ποτέ. Δεν θέλω να μπω σε προσωπικές λεπτομέρειες, αλλά σκέφτεται τους ανθρώπους γύρω του, σέβεται την ομάδα του, έχει μια μεγάλη καρδιά. Δεν είναι όλοι οι τενίστες σαν αυτόν. Και ο Στέφανος και η Μαρία είναι πρότυπα, ως αθλητές και ως νέοι άνθρωποι.

Το Open της Αυστραλίας είναι σε δύο μήνες και οι αρχές άναψαν “κόκκινο” για τους ανεμβολίαστους, ακόμα και για κορυφαία ονόματα, όπως ο Τζόκοβιτς και ο Τσιτσιπάς. Τι πιστεύετε;

Η κατάσταση στην Αυστραλία και φέτος δεν θα είναι εύκολη. Σύμφωνα με την ATP, περίπου το 35% των αθλητών δεν έχουν εμβολιαστεί για διάφορους λόγους και, αν δεν το αποφασίσουν άμεσα, δεν θα τους επιτραπεί η συμμετοχή. Τα ονόματα του Στέφανου και του Νόβακ επανέρχονται συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση. Ο Στέφανος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εμβολιαστεί, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα παίξει. Ο Τζόκοβιτς δεν το έχει αποφασίσει αν θα πάει στην Αυστραλία. Αυτό είναι μεγάλη απόφαση, γιατί πέρυσι έκανε εξαιρετική εμφάνιση και είναι η ευκαιρία του να κερδίσει τον 21ο τίτλο Grand Slam και να στεφθεί κορυφαίος όλων των εποχών.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις