Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέθανε ο Ted Toleman, ο άνθρωπος που έφερε τον Ayrton Senna στη Formula 1

Πέθανε ο Ted Toleman, ο άνθρωπος που έφερε τον Ayrton Senna στη Formula 1

Θρήνος στο χώρο της Formula 1. Ο Norman Edward “Ted” Toleman, άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας πίσω του μια “κληρονομιά” και έχοντας σαν… παράσημο την πρώτη παρουσία του Ayrton Senna, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Norman Edward “Ted” Toleman, ιδρυτής και επικεφαλής της ομώνυμης ομάδας της Formula 1, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 86 ετών. Ύστερα από επιτυχίες στις μικρότερες κατηγορίες, η Toleman «μπήκε» στη Formula 1 το 1981, ενώ έδωσε το 1984 την ευκαιρία στον -μετέπειτα τρις παγκόσμιο πρωταθλητή οδηγών- Ayrton Senna να κάνει το ντεμπούτο του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Βραζιλιάνος «ρούκι» και η Toleman «συστήθηκαν» στον κόσμο με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Σένα υπό βροχή στο γκραν πρι του Μονακό για το 1984, το οποίο ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας στην ιστορία της στη Formula 1.

Η Toleman κατέγραψε εκείνη τη χρονιά άλλες δύο παρουσίες στο βάθρο με τον Άιρτον Σένα σε Μεγάλη Βρετανία και Πορτογαλία, ενώ πανηγύρισε τη μοναδική “pole position” της, όταν ο Τέο Φάμπι “νίκησε” τις καιρικές συνθήκες στο γερμανικό Grand Prix του 1985. Ύστερα από πέντε σεζόν στη Formula 1, κατά την οποία συγκέντρωσε 26 βαθμούς, η Toleman πουλήθηκε στην Benetton και πήρε το όνομα του ιταλικού οίκου μόδας ενόψει της σεζόν του 1986, ενώ ο Τεντ Τόλμαν αποσύρθηκε από το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η λίστα των οδηγών που «έτρεξαν» στη Formula 1 με την Toleman περιλαμβάνει επίσης τους Μπράιαν Χέντον, Ντέρεκ Γουόργουικ, Μπρούνο Τζιακομέλι, Τζόνι Τσεκότο, Στέφαν Γιόχανσον, Πιερλουίτζι Μαρτίνι και Πιερκάρλο Γκιντζάνι. Στο μεταξύ, οι Ρόρι Μπιρν και Πατ Σίμοντς -μηχανικοί που θα απολάμβαναν θρυλικές καριέρες στο άθλημα- ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους στη Formula 1 με την ομάδα.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις