Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

15 χρόνια από το “θαύμα” του Euro 2004! Όταν η εθνική Ελλάδας μας έστελνε στον “ψυχίατρο”

15 χρόνια από το “θαύμα” του Euro 2004! Όταν η εθνική Ελλάδας μας έστελνε στον “ψυχίατρο”
Intime

Το φινάλε ενός ΕΠΟΥΣ! Στιγμές γεμάτες πάθος, ποδοσφαιρική μαγκιά και δάκρυα χαράς. Πριν από 15 χρόνια η Ελλάδα πυροδότησε την μεγαλύτερη αθλητική “βόμβα” στο “Ντα Λουζ” της Λισαβόνας, νικώντας την Πορτογαλία με 1-0 στον τελικό του Euro 2004 και έδωσε το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Πολλά θα γραφτούν για εκείνη την ημέρα, για εκείνη την πορεία, αλλά όλες οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά σε αυτό που νιώσαμε όλοι οι Έλληνες. Μια ομάδα από… υπέροχους τρελούς, βρέθηκε πριν από 15 χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αγωνίστηκε… αντρίκεια -και καθόλου «πειρατικά»- και «γονάτισε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη, κατακτώντας το Euro 2004.

Ο τελικός της Εθνικής Ελλάδας με την Πορτογαλία, που έγινε πριν 15 χρόνια, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές μας και έχει μια θέση στην κορυφή του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού, στο πλάι της πρωτιάς του Eurobasket του 1987.

Ένας Γερμανός, ο Ότο Ρεχάγκελ, και οι Έλληνες διεθνείς, έβγαλαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας τον… καλύτερο τους εαυτό. Απέδειξαν πως όταν έχεις πλάνο και πείσμα, μπορείς να κάνεις θαύματα. Η εθνική Ελλάδας έκανε το δικό της και «σόκαρε» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο νικώντας για δεύτερη φορά τη Πορτογαλία των Φίγκο, Ρούι Κόστρα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντέκο, Σκολάρι.

Ο Άγγελος Χαριστέας κάρφωσε τους Ίβηρες, οι υπόλοιποι διεθνείς «έφαγαν σίδερα», ο Τζίμι Τζαμ “έκοψε” την πίεση των Πορτογάλων, πετώντας μια σημαία της Μπαρτσελόνα στα μούτρα του Φίγκο και το σφύριγμα της λήξης του Μάρκους Μεργκ… τρέλανε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Το γράφουμε, το διαβάζετε, το βλέπουμε όλοι στα video που ψάχνουμε κι έχουμε φυλαγμένα.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, το «τιμημένο» στα χέρια του MVP του τουρνουά, Θοδωρή Ζαγοράκη και οι Έλληνες στον… ψυχίατρο, λίγο πριν υποδεχθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το «γλέντι» είχε μόλις αρχίσει και μεταφέρθηκε σε κάθε πόλη της Ελλάδας, αλλά και σε κάθε σημείο της γης, όπου βρίσκονται Έλληνες. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την «μικρή» ποδοσφαιρικά Ελλάδα, που όμως μπόρεσε να «γονατίσει» μεγαθήρια.

Ιδανικό φινάλε για κάθε ΕΠΟΣ! Αιώνιο “RESPECT” γι’ αυτούς τους “γίγαντες”…

Οι συνθέσεις των ομάδων στον τελικό του Euro 2004:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76′ Βενετίδης), Ζαγοράκης, Φύσσας, Κατσουράνης, Βρύζας (81′ Παπαδόπουλος), Καψής

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60′ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74′ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43′ Φερέιρα), Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις