Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΑΕΚ: Έτοιμη για ρεκόρ προκρίσεων! Δοκιμάζεται το σερί της κόντρα στην Κράιοβα

ΑΕΚ: Έτοιμη για ρεκόρ προκρίσεων! Δοκιμάζεται το σερί της κόντρα στην Κράιοβα
ΦΩΤΟ intime

Τη 13η πρόκρισή της στην Ευρώπη θα ψάξει κόντρα στην Κράιοβα η ΑΕΚ, η οποία “τρέχει” ένα σερί με τρεις συνεχείς προκρίσεις και θέλει μία ακόμα για να ισοφαρίσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ της από τις σεζόν 2001-2006.

Μετά την εκπληκτική περσινή της πορείας στα προκριματικά του Champions League, που την έφερε μέχρι και τους ομίλους της διοργάνωσης, η ΑΕΚ ρίχνεται ξανά στη “μάχη” των προκριματικών, αυτή τη φορά για το Europa league.

Η Ένωση θα αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες την Κράιοβα για τον τρίτο προκριματικό γύρο κι αν προκριθεί θα ισοφαρίσει το ρεκόρ προκρίσεών της, ενώ στα πλέι οφ θα έχει την ευκαιρία και να το “σπάσει” κόντρα στον νικητή του ζευγαριού Σπάρτα Πράγας ή Τραμπζονσπόρ.

Η ενημέρωση από την ΠΑΕ ΑΕΚ

“Για τον 18ο συνολικά προκριματικό της ευρωπαϊκής της ιστορίας και τον 9ο στο πλαίσιο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης αναχωρεί σε λίγη ώρα η ΑΕΚ με προορισμό την Κραϊόβα επιστρέφοντας σε ρουμανικό έδαφος ακριβώς δέκα χρόνια παρά λίγες μέρες από τον τελευταίο της ευρωπαϊκό αγώνα στη Ρουμανία, που ήταν για τα πλέι οφ του πάλαι ποτέ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στη Βασλούι!

Σε συνολικά 17 δοκιμασίες στην καλοκαιρινή φάση των ευρωπαϊκών προκριματικών για Champions League αλλά και για Europa League (ή Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) η ΑΕΚ μετράει δώδεκα προκρίσεις και πέντε αποκλεισμούς, μόλις δύο εκ των οποίων είναι για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση από την κυπριακή Ομόνοια το καλοκαίρι του 2008 και τον πρόσφατο από τη Σεντ Ετιέν στην ευρωπαϊκή της επιστροφή.

Στα ευρωπαϊκά της καλοκαίρια μετράει 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 10 ήττες και γκολ 49-31 από 31 ποδοσφαιριστές με πρώτο σκόρερ στους προκριματικούς τον Ντέμη Νικολαϊδη με επτά, δεύτερο τον νυν τεχνικό της διευθυντή, Νίκο Λυμπερόπουλο με τρία και τέσσερις σκόρερ από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της με κορυφαίους τους Κλωναρίδη και Σιμόες από δύο γκολ ενώ από μία φορά έχουν σκοράρει Μάνταλος και Λιβάια.

Ο αυριανός αγώνας κόντρα στη ρουμανική Κραϊόβα είναι ο 35ος καλοκαιρινός ευρωπαϊκός αγώνας για την ΑΕΚ σε μία χώρα από την οποία έχει φύγει ηττημένη και τις τρεις φορές που την έχει επισκεφτεί για αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χωρίς ποτέ να έχει περάσει από την πρωτεύουσά της!

Πρώτος αγώνας της ευρωπαϊκής της ιστορίας στη Ρουμανία ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 1977 για τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την ΑΕΚ να χάνει 1-0 από την Τίργκου Μούρες, την οποία απέκλεισε με 3-0 στη ρεβάνς. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε για το Κύπελλο Πρωταθλητριών η συντριβή με 3-0 από την Αρτζες Πιτέστι (στον μοναδικό αποκλεισμό από ρουμανική ομάδα) και πριν από δέκα χρόνια η ήττα με 2-1 από τη Βασλούι, την οποία απέκλεισε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ στα καλοκαιρινά πλέι οφ του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η πρώτη εμπειρία της ΑΕΚ (φωτό) από καλοκαιρινό προκριματικό για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν τραυματική όταν τον Αύγουστο του 1998 μέχρι και τρία λεπτά πριν από το φινάλε του ματς έχανε με 4-0 από τη Φερεντσβάρος, αλλά κατάφερε να μειώσει σε 4-2 με δύο γκολ από Νικολαϊδη και Σέμπουε και με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια να πάρει την πρόκριση για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Ηταν μόλις ο δεύτερος προκριματικός στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ενωσης, τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική πρόκριση επί της Ρέιντζερς και την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

H AEK μετράει τρεις σερί προκρίσεις σε ισάριθμους καλοκαιρινούς προκριματικούς (Μπριζ, Σέλτικ και Βίντι) και αν τα καταφέρει κόντρα στην Κραϊόβα θα ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της ιστορίας της με τέσσερις συνεχόμενες προκρίσεις από το καλοκαίρι του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2006, όταν κατά σειρά είχε αποκλείσει την Γκρεβενμάχερ από το Λουξεμβούργο (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και τους ΑΠΟΕΛ, Γκρασχόπερς και Χαρτς στον τρίτο προκριματικό του Champions League”.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις