Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΑΕΚ: Μια βραδιά… ευρωπαϊκής δόξας! Το έπος με την ΚΠΡ [vid]

ΑΕΚ
.facebook.com/AEK.FC.OFFICIAL

41 χρόνια συμπληρώνονται από τη βραδιά όπου η ΑΕΚ έκανε υπερήφανη την Ελλάδα. Ήταν η 16η Μαρτίου 1977, όταν η Ένωση έκανε μια τεράστια ανατροπή, αποκλείοντας την αγγλική Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (QPR), κερδίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Μοναδική βραδιά, από εκείνες που ενώνει τους πάντες και τους φέρνει ακόμα και δάκρυα στα μάτια. Σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, η ΑΕΚ έγραψε την πιο ένδοξη σελίδα στην ευρωπαϊκή της ιστορία, παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, με επική ανατροπή απέναντι στην ΚΠΡ.

Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί με 3-0 στην Αγγλία, αλλά η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν κατάμεστη στον επαναληπτικό και έδωσε μήνυα… πίστης και πρόκρισης στους παίκτες του Φάντροκ, που μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν συγκλονιστικοί.

Η Ένωση κατάφερε να στείλει το ματς στα πένατι, με τα δύο γκολ του τραυματία Θωμά Μαύρου κι ένα του 35χρονου τότε Μίμη Παπαϊωάννου. Η επιλογή του Φράντισεκ Φάντροκ να αντικαταστήσει στο 115′ της παράτασης Λάκη Στεργιούδα με τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Νίκο Χρηστίδη ήταν καταλυτική.

Ο Νικολούδης απέτυχε στο πρώτο πέναλτι, ο Χρηστίδης απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ίστοου και Γουέμπ, η ΑΕΚ ευστόχησε με τους Τάσο, Θεοδωρίδη, Ραβούση, Βάγκνερ, Ιντζόγλου, Ζαρζόπουλο και Παπαϊωάννου και πήρε την πρόκριση με 7-6.

Η εικόνα του Χρστίδη να αποκρούει το πέναλτι του Γουέμπ, συγκλόνισε τους φίλους της ΑΕΚ αλά και τους φιλάθλους όλων των ομάδων.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να ξεχάσει το.. έπος με την QPR

“Η 16η Μαρτίου είναι η ημερομηνία της πιο μεγάλης ευρωπαϊκής επιτυχίας της ΑΕΚ. Σαν σήμερα το 1977, η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου και του Φράντισεκ Φάντρονκ απέκλεισε την αγγλική Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77. Η ομάδα μας είχε ηττηθεί στο Λονδίνο με το βαρύ 3-0, όμως στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας έγινε η μεγαλύτερη ελληνική ανατροπή όλων των εποχών!

Τα γκολ του Θωμά Μαύρου στο 11’ και στο 65’ έβαλαν τις βάσεις της μεγάλης ανατροπής και στο 82′ ο αρχηγός Μίμης Παπαϊωάννου … περπάτησε στον αέρα για να πετύχει με κεφαλιά το 3-0.

Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα και στο 117′ ο Φάντροκ πήρε τη μεγάλη απόφαση: ο έμπειρος Νίκος Χρηστίδης αντικατέστησε το Λάκη Στεργιούδα για τη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Χρηστίδης απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ίστοου και Γουέμπ, χαρίζοντας στην ΑΕΚ μία πρόκριση που όμοιά της δεν έχει πετύχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα”

Η ΑΕΚ του Λουκά Μπαρλου βρήκε στη συνέχεια μπροστά της την πανίσχυρη Γιουβέντους και αποκλείστηκε, αλλά το κατόρθωμα της δεν μπορεί να ξεχαστεί.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις