Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΑΕΚ – Βίντι: Επιστροφή στο Champions League με… θρίλερ και κόκκινες

ΑΕΚ – Βίντι: Επιστροφή στο Champions League με… θρίλερ και κόκκινες

Έχει “εκπαιδεύσει” τους φίλους της να κάθονται με το… πιεσόμετρο σε κάθε σημαντικό της ματς, αλλά στο τέλος τους δίνει μεγάλη χαρά. Η ΑΕΚ πήρε αγχωτική πρόκριση στους ομίλους του Champions League, φέρνοντας 1-1 στο ΟΑΚΑ με τη Βίντι και έχοντας συνολικό σκορ 3-2 με τους Ούγγρους. Αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 80′ ο Λόπες – Κόκκινη και για τον Λιβάγια μετά τη λήξη, αφού κλώτσησε αντίπαλο.

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του αγώνα

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια (μόλις πέντε) από τότε που οι φίλοι της έψαχναν να βρουν την… αλάνα που θα αγωνιζόταν, για ματς της Γ εθνικής. Η ΑΕΚ πείσμωσε, πήρε την αγωνιστική της εκδίκηση, επέστρεψε στη Superleague, κατέκτησε το πρωτάθλημα και κατάφερε να κάνει το πιο… λαμπερό της όνειρο, πραγματικότητα. Η Ένωση βρίσκεται και πάλι στους ομίλους του Champions League, μετά από 12 χρόνια, μένοντας αήττητη για 14ο σερί ματς στην Ευρώπη.

Το ΟΑΚΑ γέμισε με περισσότερους από 40.000 φίλους της, που “έσπρωξαν” την ομάδα του Ουζουνίδη στην πρόκριση. Αυτή όμως ήρθε με έναν -κλασικό για τους “κιτρινόμαυρους”- αγχωτικό τρόπο, με τη Βίντι να παίρνει το 1-1 (3-2 το συνολικό σκορ). Η Ένωση προηγήθηκε με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μάνταλου, αλλά δέχθηκε άμεσα την ισοφάριση και κινδύνεψε να δει το παιχνίδι να πηγαίνει στην παράταση. Ο Λόπες άφησε τους γηπεδούχους να αγωνιστούν στο τελευταίο δεκάλεπτο με δέκα παίκτες, αλλά ο Μπάρκας συνέχισε τις μεγάλες επεμβάσεις που είχε κατά τη διάρκεια του ματς και την κράτησε.. όρθια.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της ΑΕΚ σε.. ημιλιπόθυμη κατάσταση -μετά την υπερπροσπάθεια τους- αλλά να πανηγυρίζουν και τον Μάρκο Λιβάγια να έχει μια στιγμή έντασης με τον Λάζοβιτς, να τον κλωτσά και να βλέπει την κόκκινη κάρτα.

Το παιχνίδι…

Όπως αναμενόταν η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς και είχε στην κατοχή της την μπάλα. Η Βίντι προσπάθησε να φανεί πιεστική στο χώρο του κέντρου, αλλά βρήκε δυσκολία στο να επιτεθεί. Η Ένωση ήταν πολύ νηφάλια και γρήγορη στις κινήσεις της και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα λάθη των Ούγγρων. Το μόνο που της έλειπε ήταν η κλασική ευκαιρία.

Από το 20λεπτο και μετά που οι παίκτες της Βίντι θέλησαν να γίνουν πιο επιθετικοί -κυρίως από την αριστερή τους πτέρυγα- αλλά η ΑΕΚ αντέδρασε σωστά. Η πρώτη μεγάλη φάση του ματς πάντως χάθηκε από τους φιλοξενούμενους. Στο 30′ ο Σιμόες έκανε αχρείαστο φάουλ στον Λάζοβιτς -σε πολύ καλό σημείο- ο παίκτης της ουγγρικής ομάδας ανέλαβε την εκτέλεση του “στημένου” και ο Μπάρκας… απογειώθηκε στην αριστερή του γωνία και έδιωξε σε κόρνερ.

Η ΑΕΚ αντέδρασε και στο 32′ η χαμηλή σέντρα σουτ του Μάνταλου ανάγκασε τον Κόβατσικ να κάνει μια δύσκολη απόκρουση. Η βροχή έπεσε με μεγάλη ένταση στη συνέχεια, κάτι που έκανε δύσκολες τις κινήσεις των παικτών. Οι Ούγγροι έγιναν απειλητικοί μόνο από στημένες φάσεις, την ώρα που οι “κιτρινόμαυροι” επιτέθηκαν από τις πτέρυγες, αλλά οι μπαλιές που έβγαλαν δεν πήγαν σε συμπαίκτη. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τον Λιβάγια να πιάνει το τεχνικό σουτ εκτός μεγάλης περιοχής και να στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Τα πρώτα λεπτά της επανάληψης ήταν… ιδανικά για την ΑΕΚ, αφού έφτασε στο πολυπόθητο 1-0. Στο 47′ βγήκε μπαλιά από τα δεξιά και ο Φιόλα τράβηξε από το χέρι τον Λόπες που πήδηξε για να πάρει την κεφαλιά. Ο Μαρτίνιακ έδειξε την άσπρη βούλα του πέναλτι και ο αρχηγός της Ένωσης, Πέτρος Μάνταλος, ήταν εύστοχος στην εκτέλεση, στέλνοντας τους φίλους των “κιτρινόμαυρων” στα… ουράνια.

Από το 50′ και μετά όμως οι παίκτες της Βίντι ανέβασαν στροφές, κέρδισαν μέτρα και επιτέθηκαν από τα δεξιά. Σε μια μπαλιά που βγήκε από εκεί, ο Γαλανόπουλος παραλίγο να βάλει αυτογκόλ. Το 1-1 όμως ήρθε στο 57′. Η άμυνα της Ένωσης “κοιμήθηκε”, ο Νεγκό βρέθηκε μόνος του και με πολύ ωραίο πλασέ πέρασε την μπάλα πάνω από τον Μπάρκα.

ΑΕΚ και.. αγχωτικό αποτέλεσμα είναι δυο έννοιες που τα τελευταία χρόνια συμβαδίζουν. Αυτό έγινε και στα υπόλοιπα λεπτά της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ, με τη Βίντι να κάνει προσεκτικές κινήσεις για να στείλει το ματς στην παράταση. Απ΄’ την άλλη, ο Ουζουνίδης πέρασε στο ματς τον Πόνσε, προκειμένου να μην κλειστεί η ομάδα του στην άμυνα.

Η νευρικότητα στις κινήσεις των “κιτρινόμαυρων” ήταν εμφανέστατη, ενώ στο 68′ ο Νεγκό έπιασε το σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα άουτ! Το ματς έγινε… θρίλερ με τον Μπάρκα να διώχνει δύσκολα το φαλτσαριστό σουτ του Σκέποβιτς στο 71′. Το σουτ του Λιβάγια στο 74′ ήταν η πρώτη φάση της ΑΕΚ μετά από το γκολ της!

Η ομάδα του Ουζουνίδη βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση δέκα λεπτά πριν τη λήξη του ματς, αφού ο Λόπες είδε απευθείας κόκκινη κάρτα και άφησε την ΑΕΚ με δέκα παίκτες (σε ριπλέι φάνηκε πως ο Πορτογάλος έριξε κουτουλιά στον Νέγκο, με το διαιτητή να είναι δίπλα). Στο 81′ πάντως ο Μπάρκας έκανε νέα εκπληκτική επέμβαση σε εκτέλεση φάουλ του Λάζοβιτς. Ο Άλεφ πέρασε στη θέση του κουρασμένου Λιβάγια, ο Τζόσιτς πέρασε σε αυτή του Μάνταλου κι έτσι η Ένωση άντεξε στη… λυσσαλέα προσπάθεια της Βίντι. Στην τελευταία φάση του ματς το σουτ του Γιούχας έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Μπάρκα.

Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης, ο Λιβάγια είχε μια στιγμή έντασης με τον Λάζοβιτς και μάλιστα κλώτσησε τον αντίπαλο. Ο διαιτητής έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Κροάτη επιθετικό της Ένωσης!

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις