Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυτοί είναι οι 10 πιο ισχυροί οικονομικά ποδοσφαιρικοί σύλλογοι!

Αυτοί είναι οι 10 πιο ισχυροί οικονομικά ποδοσφαιρικοί σύλλογοι!

Η Mάντσεστερ Σίτι είναι η πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Soccerex, η οποία δημιούργησε το «Football Finance 100».

Πρόκειται για μια μελέτη που, βάσει μιας σειράς παραμέτρων, επιτρέπει την κατάταξη των συλλόγων με βάση την οικονομική ισχύ τους.

Για να πραγματοποιήσει την ανάλυση, η εταιρεία χρησιμοποίησε πέντε διαφορετικά στοιχεία: την αξία των παικτών, τις δομές που ανήκουν στον σύλλογο (γήπεδα, προπονητικά κέντρα κ.α.), τον τραπεζικό λογαριασμό τους, το επενδυτικό δυναμικό και το καθαρό χρέος. Το σύνολο αυτών των τιμών παράγει το αποτέλεσμα, που δίνει μια ιδέα της δύναμης του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στην πρώτη θέση σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση (βαθμολογία 4,21), ιδιαίτερα χάρη στην αξία του ρόστερ της και στη δύναμη της ομάδας από την άποψη των επενδύσεων. Η Παρί Σεν Ζερμέν (3.84) και η Μπάγερν (2.67) ακολουθούν στην κατάταξη.

Συνολικά, στο top 10 υπάρχουν πέντε αγγλικές ομάδες (Τότεναμ-4η, Άρσεναλ-5η, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-8η, Τσέλσι-10η, καθώς και η Σίτι), δύο ισπανικές (Ρεάλ-6η και Μπαρτσελόνα-7η), μία γερμανική, μία γαλλική και μία ιταλική (Γιουβέντους-9η).

Η μοναδική ομάδα που η αξία του ρόστερ της ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ είναι η Μάντσεστερ Σίτι, που φτάνει τα 1.058.000.000 ευρώ.

Μεταξύ των 100 συλλόγων της σχετικής λίστας δεν υπάρχει ελληνική ομάδα, ενώ στην 88η θέση βρίσκεται η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League, Ντιναμο Κιέβου.

Οι πρώτοι 30 σύλλογοι της κατάταξης έχουν συνολική αξία ρόστερ 14,53 δισ. ευρώ, περιουσία ακινήτων 7,3 δισ. ευρώ, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδυτικά προγράμματα 715 δισ. ευρώ και χρέη 5,3 δισ. ευρώ.

Οι 100 σύλλογοι έχουν συνολική αξία ρόστερ 22,8 δισ. ευρώ, περιουσία ακινήτων 11,1 δισ. ευρώ, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδυτικά προγράμματα 928 δισ. ευρώ και χρέη 10,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις