Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΕΕΑ: “Προβλέπεται μόνο υποβιβασμός για Ξάνθη! Μη θεωρείτε δεδομένη την παράβαση”

ΕΕΑ: “Προβλέπεται μόνο υποβιβασμός για Ξάνθη! Μη θεωρείτε δεδομένη την παράβαση”
ΦΩΤΟ intime

Για το ζήτημα της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθης, που εξετάζεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, το μέλος της ΕΕΑ, Νίκος Αρκούδης.

Παράταση μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχει πάρει η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, η οποία και εκδικάζεται από τον Επιτροπή Επαγγελματικού αθλητισμού μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού.

Λεπτομέρειες γύρω από τη διαδικασία ανέλυσε στον Libero 107.4, το μέλος της ΕΕΑ, Νίκος Αρκούδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σημειώνοντας όμως ότι αν διαπιστωθεί παράβαση, η μόνη ποινή είναι ο υποβιβασμός από τη Superleague.

Οι δηλώσεις του μέλους της ΕΕΑ

Για τα δύο θέματα που συζητήθηκαν χθες και τις μετοχές της Ξάνθης:

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα, αυτόνομα. Είναι συγκεκριμένα τα γεγονότα. Οι μεταβιβάσεις έγιναν το Δεκέμβριο, άδεια πήρε τον Μάρτιο και δε μας το γνωστοποίησε. Μας είπαν από την Ξάνθη ότι μεταβίβαση ταυτίζεται με το γράψιμο στο βιβλίο μετόχων και ότι μας το είπαν τηλεφωνικά… Θα το εξετάσουμε. Η ποινή είναι μόνο υποβιβασμός. Αυτό το έχει αποφασίσει ο νομοθέτης. Εμείς εφαρμόζουμε νόμους. Εμείς θα φτιάξουμε την απόφαση και θα στείλουμε τα στοιχεία στη Σούπερ Λιγκ. Εκείνοι θα επιβάλλουν τις ποινές. Εμείς θα βεβαιώσουμε την παράβαση αν υπάρχει. Μη θεωρείτε δεδομένο ότι υπάρχει. Σύμφωνα με το νόμο, η εισήγησή μας είναι δεσμευτική βάσει νόμου. Δεν αποφασίζουμε εμείς την ποινή όμως. Εμείς συντάσσουμε έκθεση, τη στέλνουμε κι εκείνοι αποφασίζουν με βάση την έκθεση μας. Μπορεί να πάει και στην ΕΠΟ μετά. Δεν ξέρω που μπορεί να πάει παραπέρα».

Για το αν γνωστοποίησε η Ξάνθη την αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση τηλεφωνικά:

«Ο νόμος λέει γνωστοποίηση. Κανείς μας δεν το ήξερε. Δε θέλω να μπω στη συζήτηση αν θα δεχτώ το «τηλεφωνικά». Τον Αύγουστο που δώσαμε το πιστοποιητικό και είδαμε ότι στο μετοχολόγιο είναι η «Βιαμάρ», σχολιάστηκε από όλους μας ότι δώσαμε άδεια και δεν την υλοποίησαν. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Είχαμε δώσει άδεια στον Τσάκα να πάρει τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν το πήρε. Πρέπει να υπάρχει έγκριση για να πάρει κάποιος πάνω από το 5% των μετοχών μιας ομάδας».

Για το θέμα που εξετάζουν στην Ε.Ε.Α. και αν υπάρχει κάποια εισήγηση:

«Είναι το άρθρο 69 που προβλέπει υποβιβασμό για παραβάσεις. Εμείς θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει παράβαση. Δεν έχω δεδομένη την απόφαση ή την εισήγηση. Θέλω να δω λεπτομερειακά όλα τα στοιχεία στο υπόμνημα της Ξάνθης και μετά να εισηγηθώ».

Για τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι «προκάλεσαν γέλιο στην Επιτροπή οι ισχυρισμοί της Ξάνθης»:

«Όχι δε μας προκάλεσε γέλιο η Ξάνθη. Αν ειπώθηκε κάτι και χαμογέλασε κάποιος, δε θέλω να μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Όταν ακούς ότι ο Ιβάν δεν έχει καμία σχέση και συμβουλεύει το γιο του και τη γυναίκα του, μπορεί να έχει ουσία, αλλά μπορεί και κάποιος να χαμογελάσει. Δεν υπήρχε ειρωνεία. Όλοι οι δικηγόροι που παρίσταντο ήταν πολύ σοβαροί και πολύ προσεκτικοί. Κάποια επιχειρήματα, ο καθένας τα κρίνει όπως θέλει και σε κάποιον μπορεί να φανούν αστεία».

Για το πότε θα υπάρξει εισήγηση και το λόγο που δεν ήταν ανοικτή στα ΜΜΕ η συνεδρίαση:

«Στις 27 του μήνα θα δείτε την απόφαση μας. Με βάση τον κανονισμό της Επιτροπής δεν είναι ανοικτή στα ΜΜΕ η διαδικασία. Έτσι έχει αποφασίσει ο νομοθέτης. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να μη θέλουμε. Μήπως δεν ξέραμε ότι από όλες τις πλευρές θα υπήρχαν διάφορα για επικοινωνιακούς λόγους; Αλλά δεν προβλέπεται. Πόσα δικαστήρια επιτρέπουν απευθείας μετάδοση; Υπήρχαν και θέματα, η Επιτροπή δεν έχει απόρρητο. Μπορεί να ακουγόντουσαν και θέματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα».

Για τα φυσικά πρόσωπα που έλειπαν:

«Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Ο κ. Πιαλόγλου είχε οσφυαλγία και ήταν στο νοσοκομείο. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν. Δεν είναι στο χέρι μας. Δεν είμαι ποινικό δικαστήριο να διατάξω τη βίαιη προσαγωγή. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έρχεται ή δεν έρχεται. Εγώ θα κάνω κρίση μόνο με βάση τα στοιχεία και τα υπομνήματα».

Για αυτά που ειπώθηκαν με τους εκπροσώπους των Κυπριακών εταιρειών:

«Μας είπαν ότι δεν είναι ενημερωμένοι κι εμείς τους είπαμε ότι θέλουμε να σας εξετάσουμε. Εκείνοι μας είπαν ότι δεν είναι ενημερωμένοι και ότι δε μπορούν να μας απαντήσουν σε τίποτα. Τους είπαμε να κάτσουν και αυτοί, ζητούσαν την άδεια μας να φύγουν. Τους είπαμε να φύγουν αν θέλουν, αλλά χωρίς την άδεια μας. Εμείς θέλουμε να σας εξετάσουμε. Μας είπαν ότι δε μπορούν να συνεισφέρουν σε τίποτα, ότι δεν έχουν κάποια γνώση. Κάποιες εταιρείας είναι συγκεκριμένων συμφερόντων, δε μπορεί να μην το ήξεραν. Θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι παρόντες. Θα βοηθούσε κι εμάς να φτάσουμε στην αλήθεια. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μένα, να ψηφίσω υποβιβασμό του ΠΑΟΚ ή της Ξάνθης. Καταλαβαίνω τι σημαίνει για το ποδόσφαιρο, για την Ελλάδα και ήθελα να το ψάξω όσο μπορώ στη λεπτομέρεια. Να είμαι 100% σίγουρος για το τι πάω να κάνω».

Για τη σημασία της υπόθεσης:

«Αν δεν ήταν σοβαρή, δε θα ήταν 18 δικηγόροι, αρκετοί εκ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίου. Δε θα ήταν και τόσοι δημοσιογράφοι. Αν στέκουν ή δε στέκουν τα στοιχεία, είναι μια άλλη συζήτηση. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία».

Για τον κ. Καλπαζίδη και το βαθμό συγγένειας του με τον Ιβάν Σαββίδη:

«Δεν είναι το θέμα αν είναι 2ου ή 3ου βαθμού, αλλά τι βαθμούς εξάρτησης έχει με τα επιχειρηματικά συμφέροντα Σαββίδη. Αν είναι παρένθετο πρόσωπο ή δεν είναι. Θα το κρίνουμε από τα στοιχεία που θα προσκομιστούν».

Για το λόγο που οι νομικοί του Ολυμπιακού έμειναν ως αργά στην αίθουσα της χθεσινής συνεδρίασης:

«Αυτοί είχαν κάνει την καταγγελία, αυτοί προσκόμισαν τα στοιχεία. Ήρθε με ένα όνομα που δεν ξέρουμε αν είναι υπαρκτό ή δεν είναι. Θα το εκτιμήσει η Επιτροπή. Κάποιες τραπεζικές κινήσεις έχουν επιβεβαιωθεί. Θα τα αξιολογήσει το σύνολο της Επιτροπής. Σημασία έχει αν τα στοιχεία είναι αληθινά, όχι η ταυτότητα του προσώπου. Τίποτα δεν είναι εύκολο».

Για το αν στις 27 Ιανουαρίου θα υπάρξει απόφαση:

«27 θα υπάρξει συνεδρίαση. Θα δούμε αν προλάβουμε να βγει αυθημερόν ή άλλη μέρα».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις