Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Επίθεση” Πλατινί σε Ινφαντίνο: “Δεν γίνεται να είναι αυτός πρόεδρος της FIFA!”

“Επίθεση” Πλατινί σε Ινφαντίνο: “Δεν γίνεται να είναι αυτός πρόεδρος της FIFA!”
ΦΩΤΟ intime

Ο “πόλεμος” στο εσωτερικό της UEFA και της FIFA συνεχίζεται με τον πρώην πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, να “επιτίθεται” στο αφεντικό της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Θέση υπέρ του Γιόζεπ Μπλάτερ και κατά του Τζιάνι Ινφαντίνο πήρε ο Μισέλ Πλατινί σε μία σπάνια συνέντευξή του, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για χρηματισμό. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA έβαλε κατά του “ισχυρού άνδρα” της παγκόσμιας ομοσπονδίας, θεωρώντας τον ανίκανο για τη θέση.

Οι δηλώσεις του Πλατινί

«Έχω μερικές σκέψεις, αλλά από τη στιγμή που δεν έχω αποδείξεις έχω προχωρήσει σε καταγγελίες εναντίον αγνώστων. Αλλά είναι κάποιος από το ποδόσφαιρο. Στην τελευταία συνεδρίαση της UEFA ως πρόεδρος το 2015 στο Μόντε Κάρλο κάποιος ήρθε και με προειδοποίησε. Είναι μυστικό, δεν μπορώ να πω ποιος. Με προειδοποίησε ότι κάποιος προσπαθούσε να με σταματήσει από το να γίνω πρόεδρος της FIFA».

Για την πληρωμή των 2 εκατ. ευρώ που τον έφερε κατηγορούμενο: «Ήταν για τη δουλειά που είχα κάνει στη FIFA στο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 1998 ο Μπλάτερ είχε υποσχεθεί να με πληρώσει, τον Αύγουστο του το είχα υπενθυμίσει και έτσι πήγαινε όλη η ιστορία. Ήταν χρήματα που μου όφειλε. Νομίζετε θα έβαζα σε κίνδυνο τη ζωή και την καριέρα μου για δύο εκατομμύρια; Η ιστορία τράβηξε πολύ, ίσως έπρεπε να είχα ζητήσει αυτά τα χρήματα πιο πριν. Αλλά δεν μετανιώνω γι’ αυτό».

Για τον Ινφαντίνο: «Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο Ινφαντίνο είναι πίσω από όλο αυτό. Έπειτα από όλα όσα έκανα για αυτόν στην UEFA, όταν ήταν γραμματέας, να έκανε κάτι εναντίον μου… Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι έκανε τα πάντα για να με κρατήσει από το να επιστρέψω. Η Ελβετία είναι μικρή, όλοι μιλάνε, κάποιοι θεωρούν πως ο Ινφαντίνο γνώριζε κάτι πριν κατηγορηθώ. Για μένα δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος της FIFA. Δεν είσαι απλά εκεί για να πετάς τα μπαλάκια στην κληρωτίδα. Ήταν ένας πολύ καλός γενικός γραμματέας, αλήθεια. Αλλά κάποιος που ξερνούσε στη FIFA για δέκα χρόνια γίνεται να είναι πλέον πρόεδρος; Γίνεται κάποιος που πάντα κριτίκαρε το γυναικείο ποδόσφαιρο να έρχεται στο Παρίσι για να προωθήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο; Για μένα θα έπρεπε να ήταν ο γραμματέας του Σαλμάν (του αντιπάλου του στις εκλογές του 2016 για την προεδρία της FIFA)».

Για τον Μπλάτερ: «Ήταν ένας καλός πρόεδρος. Μέχρι το 2013 ήμουν πιστός σε αυτόν. Αλλά ήταν λάθος με την εισροή τόσο μεγάλων ποσών στο ποδόσφαιρο και με την αποχώρησή του σίγουρα δημιούργησε ένα κακό περιβάλλον για μένα».

Για την ιστορία με το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν μου ζήτησαν τίποτα. Είχα πάει για φαγητό με τον Σαρκοζί και βρήκα αυτούς τους ανθρώπους από το Κατάρ. Αλλά είπα ότι ψήφισα υπέρ της Ρωσίας και του Κατάρ, εγώ το αποφάσισα. Κανένας δεν με πίεσε. Μόνο ο Μπλάτερ μου είχε ζητήσει να ψηφίσω υπέρ της Ρωσίας».

Για το VAR και το πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ: «Το VAR δίνει κάποια πλεονεκτήματα, με τις 35 κάμερες, αλλά έχει και πολλά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τον ρόλο του διαιτητή και τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου. Πάρτε αυτό που συνέβη στον τελικό του Champions League. Δεν ήταν. Ο Σκόμινα έκανε λάθος και το VAR το επιβεβαίωσε. Αυτό αλλάζει το πνεύμα του ποδοσφαίρου. από αύριο οι επιθετικοί δεν θα σεντράρουν, αλλά θα προσπαθούν να βρουν το χέρι του αντιπάλου».

Για το μοντέλο με 48 ομάδες στην τελική φάση του Μουντιάλ: «Η αύξηση των ομάδων ήταν και στο δικό μου πρόγραμμα, αλλά θα το αποφάσιζα μετά το Μουντιάλ, όχι πριν. Και αφού είδα το Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018 δεν θα το έκανα γιατί το επίπεδο δεν το επιτρέπει. Πήρα την απόφαση να αυξήσω τις ομάδες στο Euro γιατί ήταν καιρός να γίνει. Δημιούργησα το Nations League για να διαβεβαιώσω πως ομάδες του ίδιου επιπέδου θα παίζουν μαζί».

Για το Super Champions League: «Σίγουρα όταν μετατρέψαμε το Champions League, δημιουργώντας δύο φάσεις, ήταν καταστροφικό. Και με οκτώ γκρουπ το ρίσκο να καταντήσει βαρετό ήταν πολύ μεγάλο. Η G-14 όταν μίλησε πρώτη φορά για τη Super League, εγώ σκεφτόμουν τη δημιουργία ενός ταμπλό όπως το τένις, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι σύλλογοι θέλουν να παίζουν ένα μίνιμουμ αγώνων. Το ρίσκο που υπάρχει είναι τα πρωταθλήματα να χάσουν την αξία τους, αλλά ίσως στους οπαδούς να αρέσει κάτι τέτοιο».

Για το Financial Fair Play: «Είναι το πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος. Όταν ήρθα υπήρχαν δισεκατομμύρια χρέη. Τώρα το ποδόσφαιρο είναι σε σωστή βάση. Γίναμε σκληροί και αυστηροί και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να το κοντρολάρουν».

Για τη χρυσή μπάλα: «Νομίζω ο Μέσι και μετά ο Ρονάλντο. Κατέκτησαν τα πρωταθλήματά τους και πήγαν μακριά στο Champions League. Έχουν κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτοί που θα ακολουθήσουν στο μέλλον πολύ δύσκολα θα πετύχουν κάτι ανάλογο».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις