weather-icon °C AΘΗΝΑ

ΕΠΟ – Βασάλο: «Υπάρχει ακόμη κίνδυνος Grexit – Να μην υποκύψουν σε πιέσεις»

ΕΠΟ – Βασάλο: «Υπάρχει ακόμη κίνδυνος Grexit – Να μην υποκύψουν σε πιέσεις»
ΦΩΤΟ eurokinissi

Ο κίνδυνος για Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμη εξαληφθεί σύμφωνα με όσα είπε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, ο επικεφαλής των Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA και επιτετραμμένος της στην Ελλάδα, Μπιορν Βασάλο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς και σημείωσε για την επόμενη σεζόν, την προσπάθεια να ενσωματώσει η Ομοσπονδία νέες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων και το VAR, για το οποίο έχει ήδη ληφθεί η απόφαση.

Οι δηλώσεις του Βασάλο στην ΕΠΟ

«Νιώθω περισσότερο ενεργητικός σε σχέση με τέτοια μέρα ακριβώς πριν έναν χρόνο. Αισθάνομαι καλύτερα, διότι μέχρι στιγμής βλέπω πως καταλαβαίνετε πως λειτουργούν τα πράγματα, έχετε καλύτερα κριτήρια στην λήψη αποφάσεων. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, για το καλό του ποδοσφαίρου. Πήρα φτηνές απαντήσεις και δεν βοήθησαν. Δεν θα φύγουμε, μέχρι να καταλάβουμε πως όλα λειτουργούν με τον σωστό τρόπο.

Πρέπει να υπάρχει ένας τεχνοκράτης, που θα μπορεί να βοηθάει τον πρόεδρο και την ομοσπονδία στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Θα συνεχίσουμε να σας βοηθάμε, ώστε να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο. Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και θα εξαλειφθεί, μόνο αν ο καθένας αφήσει την προσωπική του ατζέντα, καταλάβει τον ρόλο του, δεν υποκύψει σε πιέσεις και συμβάλλει προς όφελος της ομοσπονδίας, των παικτών, των προπονητών, των φιλάθλων, των χορηγών και όλων όσων καθιστούν το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ισχυρό προϊόν. Ελπίζουμε πως όλοι αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, ώστε αυτό να καταστεί ανταγωνιστικό».

Οι δηλώσεις του Γραμμένου

«Θέλω να αναφερθώ σε αυτά που μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουμε. Δράττομαι της ευκαιρίας, με αφορμή την παρουσία των διεθνών ομοσπονδιών, να αναφερθώ στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ΕΠΟ. Ζητάμε τη στήριξη τους και παραδέχομαι πως μας την παρέχουν. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι αυτό των προσυνεννοημένων αγώνων. Με τη συμμετοχή της ΕΠΟ, της FIFA, της UEFA και του υφυπουργού αθλητισμού, έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει θεσμικό νομικό πλαίσιο, που να οδηγεί το δικαστικό όργανο σε μια ασφαλή δικανική κρίση, που θα επιβάλλει ποινές η θα απαλλάσσει χωρίς αμφιβολίες.

Χρειάζεται τεχνογνωσία και τέτοια αποκτούμε το τελευταίο διάστημα με την πολύτιμη βοήθεια των υπολοίπων φορέων. Θα καταφέρουμε όμως να δώσουμε τη λύση. Στο ζήτημα της αναδιοργάνωσης της ομοσπονδίας, επιδιώκουμε την ανανέωση ενός πεπαλαιωμένου συστήματος μηχανογράφησης, που θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα όλων των ομοσπονδιών. Θέλουμε να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη χρήση της πληροφορίας. Πρέπει η ομοσπονδία να οργανωθεί και να οχυρωθεί και να δώσει με τη σειρά της τα φώτα της στα μέλη της. Αποφασίσαμε εξάλλου να εισάγουμε το VAR στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο διεθνής διαγωνισμός δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα κι αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση και μια κληρονομιά αξιοπιστίας στο ποδόσφαιρο μας. Αυτό βλέπουμε και στους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, λόγου έχουν αποφευχθεί πολλά διαιτητικά λάθη και απονέμεται δικαιοσύνη στο γήπεδο. Ακόμα, με την ανταπόκριση των συλλόγων της Superleague, προκαταβάλλονται τα χρήματα των διαιτητών και λύνονται γραφειοκρατικά ζητήματα με μια τροπολογία, ώστε να μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να αποδίδουμε αυτά τα χρήματα στους διαιτητές. Τους ζητάμε συγγνώμη, έστω κι αν δεν υποπέσαμε σε κάποιο πταίσμα, ωστόσο τελικά τους δίνουμε τα χρήματα που δικαιούνται. Ακόμα, διοργανώσαμε 30 σχολές προπονητών την περασμένη χρόνια, ώστε άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο, να βρουν το δρόμο τους».

#TAGS MM