Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία – Τουρκία: Άρωμα… πολέμου στο “Stade de France” λόγω Συρίας!

Γαλλία – Τουρκία: Άρωμα… πολέμου στο “Stade de France” λόγω Συρίας!
ΦΩΤΟ Reuters

Γαλλία και Τουρκία δίνουν “μάχη” στο “Stade de France” για τα προκριματικά του Euro 2020, αλλά το εξωαγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης είναι αυτό που φοβίζει.
Η αναμέτρηση… μυρίζει μπαρούτι λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία και της πολιτικής έντασης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο “μονομάχους”.
Ρίχνει “λάδι στη φωτιά” ο Γκιουνές που θέλει ποδόσφαιρο αλλά… μιλά για “τρομοκρατία από το εξωτερικό”.
“Κύμα” με στρατιωτικούς χαιρετισμούς “χτύπησε” το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία 24ωρα.

Το… no politica στο ποδόσφαιρο φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση έχει πάει “περίπατο”! Σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το Παρίσι, που προετοιμάζεται να φιλοξενήσει την αναμέτρηση Γαλλία – Τουρκία, για τα προκριματικά του Euro 2020.

Ο αγώνας του “Stade de France” γίνεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών ,λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Συρία. Η Γαλλία ζήτησε επισήμως από την Άγκυρα να σταματήσει την επίθεση στα κουρδικά εδάφη, κάτι που όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο… παιχνίδι οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι αθλητές που -για να πανηγυρίσουν μια επιτυχία τους αυτό το διάστημα- χαιρετούν στρατιωτικά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι εγκρίνουν την πολιτική Ερντογάν.

Το… χορό άνοιξαν οι ίδιοι οι παίκτες της εθνικής ποδοσφαίρου της Τουρκίας, στην πρόσφατη νίκη τους επί της Αλβανίας.

Ενόψει της αποψινής αναμέτρησης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Τούρκων, Σενιόλ Γκιουνές, προσπάθησε από τη μια να… ρίξει τους τόνους, ζητώντας από τους οπαδούς της ομάδας να επιδείξουν “πνεύμα αδελφοσύνης” στους Γάλλους, αλλά την ίδια στιγμή έκανε λόγο και για… τρομοκρατία από το εξωτερικό!

Να αναφέρουμε ότι στις κερκίδες του “Stade de France” αναμένεται να βρεθούν περίπου 30.000 φίλαθλοι της εθνικής Τουρκίας, φτάνοντας στο Παρίσι από τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, είναι έτοιμοι αποδοκιμάσουν τον γαλλικό εθνικό ύμνο, αλλά και να επικροτήσουν πιθανή επανάληψη του στρατιωτικού χαιρετισμού των παικτών της εθνικής ομάδας, την ώρα που Τούρκος ποδοσφαιριστής προκάλεσε αίσθηση λέγοντας «ο Αλλάχ να βοηθήσει τους ήρωες στρατιώτες μας»!

Προκαλεί ο Γκιουνές!

Η τρομοκρατία προέρχεται από το εξωτερικό. Και αυτό έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα ασφαλείας στην Τουρκία. Δεν θέλω να κάνω όμως πολιτικές δηλώσεις. Το ζήτημα είναι ότι το παιδί καθενός από εμάς θα μπορούσε να είναι στρατιώτης. Δεν εύχομαι να υπάρχουν νεκροί. Όλες οι χώρες πρέπει να καταδικάσουν τρομοκρατικές πράξεις. Τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στην Τουρκία και έχουν ως στόχο τον Τουρκικό λαό. Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα ήθελα αυτή η συζήτηση να γίνεται στο πλαίσιο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα” ανέφερε ο Γκιουνές στην δύσκολα διαμορφωμένη πολιτική ατμόσφαιρα, διαβεβαίωσε ότι η ομάδα του “ενθαρρύνει τους στρατιώτες”, αλλά έκανε έκκληση προς τους φίλους της Τουρκίας να επιδείξουν “πνεύμα αδελφοσύνης” στους Γάλλους.

Click4more: Ο προκλητικός στρατιωτικός χαιρετισμός του Τούρκου αντιπάλου του Πετρούνια! video

Ενθαρρύνω τους στρατιώτες, αλλά επιθυμώ αυτές οι συζητήσεις να μην κυριαρχήσουν του αγώνα. Ζητώ από τους Τούρκους φιλάθλους που ζουν στην Ευρώπη και θα έρθουν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν και να ευχαριστηθούν ένα παιχνίδι να χειροκροτήσουν τον αντίπαλο αν είναι ανώτερος. Το ποδόσφαιρο είναι φιλία, ειρήνη, αδερφοσύνη”, ανέφερε ο Τούρκος τεχνικός.

Τα γεωπολιτικά προβλήματα υπάρχουν. Και πιθανώς αυτό να έχει αντίκτυπο και στην ατμόσφαιρα του γηπέδου” τόνισε από τη μεριά του ο προπονητής των “τρικολόρ”, Ντιντιέ Ντεσάν.

Ακύρωσε την παρουσία του ο Λεντριάν

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αποφάσισε να μην παρευρεθεί στον αγώνα, όπως σχεδίαζε αρχικά, ανακοινώνοντας και επίσημα το γεγονός. Γάλλοι πολιτικοί μάλιστα, ζήτησαν να ματαιωθεί το αποψινό ματς.

Click4more: Τα παπούτσια του Καντέρ «έκρυβαν» μήνυμα για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς αύριο στο Σταντ ντε Φρανς αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των κούρδων συμμάχων μας!”, έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις