Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κροατία – Ελλάδα: Για… πλάκα, “τεσσάρα”! Γαλανόλευκος “εφιάλτης” στο Ζάγκρεμπ

Κροατία - Ελλάδα
ΦΩΤΟ Reuters

Χαμένο θα πρέπει να θεωρείται το όνειρο της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας για την Εθνική Ελλάδας μετά την ήττα με κάτω τα… χέρια (4-1) στο “Μάξιμιρ”. Όταν το μεγάλο σου “όπλο” είναι η άμυνα και στο κρίσιμο ματς είναι κατώτερη των περιστάσεων, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι καλό. Η “γαλανόλευκη” έκανε αδιανόητα λάθη και θα πρέπει να κάνει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα την Κυριακή, για να πάρει σκορ πρόκρισης κόντρα στην εκπληκτική “χρβάτσκα”.

Τραγική βραδιά για την Εθνική Ελλάδας. Ο Λούκα Μόντριτς και η παρέα του έδειξαν στον αγωνιστικό χώρο την κλάση τους και την ανωτερότητα τους και η Κροατία διέλυσε με 4-1 τη “γαλανόλευκη” μέσα στο Ζάγκρεμπ, κάνοντας έτσι τεράστιο βήμα για την πρόκριση τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η Εθνική Ελλάδας ήταν απογοητευτική και χωρίς πάθος, η αμυντική της γραμμή υπέπεσε σε τραγικά λάθη, οι επιλογές του Σκίμπε δεν βοήθησαν (ειδική η τοποθέτηση του γρήγορου Ζέκα στην άκρη και αυτή του Μανιάτη στην αρχική σύνθεση και μάλιστα κόντρα στον Πέρισιτς), η κυκλοφορία της μπάλας ήταν ανύπαρκτη και το τελικό σκορ πέρα για πέρα δίκαιο.

Έτσι, το έργο των διεθνών για τον επαναληπτικό της Κυριακής μοιάζει ακατόρθωτο, εκτός αν οι διεθνείς καταφέρουν να κάνουν ότι τους έκαναν οι Κροάτες μέσα στο “Μάξιμιρ” και πραγματοποιήσουν κάποιο ποδοσφαιρικό θαύμα.

Οι επιλογές των προπονητών

Ο Μίχαελ Σκίμπε επέλεξε παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν σε ένα αμυντικό σχήμα 3-5-1 αλλά και στο πιο επιθετικό με 4-4-1-1. Ο Γερμανός τεχνικός έπαιξε με 3 στόπερ (Τζαβέλας, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος), τον Μανιάτη να παίρνει τη θέση του ανέτοιμου Τοροσίδη στα δεξιά (“πήρε” τον εκπληκτικό Πέρισιτς) και τον Σταφυλίδη να παίζει στα αριστερά. Τζιόλης, Σάμαρης και Ζέκα έπαιξαν στο κέντρο. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού δεν “έπεσε” πάνω στον Μόντριτς, το κέντρο ήταν.. ανεμικό, ενώ ο Φορτούνης αγωνίστηκε πίσω από τον Μήτρογλου, τον μοναδικό μας επιθετικό.

Απ’ την άλλη, ο Ζλάτκο Ντάλιτς “κατέβασε’ την Κροατία με ένα 4-4-1-1. Οι φήμες που ήθελαν τον Μάντζουκιτς να μην παίρνει φανέλα βασικού, προκειμένου να προφυλαχθεί ενόψει του επαναληπτικού, επαληθεύτηκαν. Έτσι, τη θέση στην κορυφή της επίθεσης της “χρβάτσκα” πήρε ο Κάλινιτς. Η απουσία του όμως δεν φάνηκε και σε αυτό “βοήθησε” η αμυντική γραμμή της “γαλανόλευκης”, που δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα… άκρα των γηπεδούχων.

“Προδομένη” από την άμυνα

Η Κροατία προσπάθησε να ασκήσει από τα πρώτα λεπτά πίεση στα καρέ του Καρνέζη, με την Εθνική Ελλάδας να αναχαιτίζει τις προσπάθειες των αντιπάλων με σχετική ευκολία. Η “γαλανόλευκη” όμως δυσκολεύτηκε να κυκλοφορήσει μπάλα κι έτσι οι Φορτούνης – Μήτρογλου ήταν αποκομμένοι.

Το 1-0 για την “χρβάτσκα” ήρθε στο 14′, μετά από τραγικό λάθος του Καρνέζη. Ο Τζαβέλλας γύρισε στον Έλληνα πορτιέρε την μπάλα, αυτός έκανε τραγικό κοντρόλ και ο Κάλινιτς μπήκε στη φάση και ανατράπηκε. Ο Μόντριτς ήταν αυτός που εκτέλεσε εύστοχα και έκανε το 1-0.

Η πίεση της Κροατίας συνεχίστηκε και το 2-0 ήρθε έξι λεπτά αργότερα. Ο Στρίνιτς έκανε το γύρισμα παράλληλα και ο αφύλαχτος Κάλινιτς -εκμεταλλεύτηκε το τρομερό κενό στην άμυνα της Εθνικής- με τακουνάκι νίκησε τον Καρνέζη!

https://twitter.com/SempreMilanCom/status/928719213061124097

Βλέποντας πως πλέον πρέπει να επιτεθεί, η Εθνική Ελλάδας ανέβασε ρυθμό, κέρδισε… μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή, στο 29΄είδε τον Βίντα να διώχνει προ του “οπλισμένου” Μήτρογλου. Στην εξέλιξη της φάσης όμως ο Παπασταθόπουλος πήδησε ψηλότερα απ’ όλους και με κεφαλιά μείωσε σε 2-1.

https://twitter.com/DataAfaOk/status/928721245364981760

Η… χαρά για την “γαλανόλευη” εξαφανίστηκε γρήγορα. Στο 31′ η “χρβάτσκα” εκμεταλεύτηκε ένα ακόμα κενό στην άμυνα της εθνικής μας ομάδας, ο Βρσάλικο έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, Παπαδόπουλος-Μανιάτης έχασαν τον Πέρισιτς, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε με εξ επαφής κεφαλιά να κάνει το 3-1.

Το τραγικό αυτό ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Καρνέζη να αποκρούει δύσκολα το πλασέ του Κράμαριτς (44′).

Συνεχίστηκε ο… εφιάλτης! Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με σκληρό τρόπο

Ο Μίχαελ Σκίμπε άλλαξε -με την έναρξη της επανάληψης- τον Μανιάτη, βάζοντας στο ματς τον Ρέτσο. Η αδυναμία όμως που είχε η Εθνική Ελλάδας στο χώρο του κέντρου και η τραγική αμυντική της συμπεριφορά έφεραν το 4-1. Στο 49′ ο Σταφυλίδης προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα με το στήθος στον Καρνέζη, ο Βρσάλικο χώθηκε στη φάση, πήρε την μπάλα την “έσπασε” στον Κράμαριτς που πλάσαρε σε κενή εστία.

https://twitter.com/1xbet_Eng/status/928732125716762624

Η τοποθέτηση του Ζέκα πιο κεντρικά, βοήθησε την Εθνική Ελλάδας να βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας. Όταν όμως η Κροατία έπαιρνε την μπάλα στην κατοχή της ήταν απολαυστική. Τα νέα δεν ήταν ευχάριστα ούτε στη συνέχεια για τον Σκίμπε, που το στήσιμο του δεν βοήθησε σε καμία περίπτωση τη “γαλανόλευκη”.

Στο 62′ έχασε μια αλλαγή, περνώντας τον Ταχτσίδη στη θέση του Σάμαρη, που αποχώρησε με πρόβλημα, ενώ στο 72′ πέρασε τον Μπακασέτα στη θέση του Σταφυλίδη, που είχε και αυτός ενόχληση.

Το παιχνίδι κύλησε προς τη λήξη του, με την Εθνική Ελλάδας να χάνει την μεγαλύτερη της ευκαιρία με την ολοκλήρωση των 90 λεπτών. Ο Μήτρογλου έπιασε τη δύσκολη κεφαλιά, ο Σούμπασιτς απέκρουσε εκοπληκτικά και στην επαναφορά μετά από γύρισμα του Παπαδόπουλου η μπάλα πέρασε παράλληλα με τη γραμμή της εστίας. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του αγώνα.

Οι συνθέσεις

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Μόντριτς (89΄ Πάσαλιτς), Ράκιτιτς, Κάλινιτς (75΄ Ρέμπιτς), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς (82΄ Βλάσιτς).

Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανιάτης (46΄ Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης (62΄ Ταχτσίδης), Ζέκα, Σταφυλίδης (71΄ Μπακασέτας), Φορτούνης, Μήτρογλου

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις