Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μηχανισμός… βοήθειας από FIFA! Ειδικό ταμείο για απλήρωτους παίκτες

Μηχανισμός… βοήθειας από FIFA! Ειδικό ταμείο για απλήρωτους παίκτες
reuters

Σε μία κίνηση που θα βοηθήσει εκατοντάδες ποδοσφαιριστές που έχασαν το εισόδημά τους από ΠΑΕ που δήλωσαν χρεωκοπία από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, προχώρησε η FIFPRO σε συνεργασία με την FIFA

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αποφάσισε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, με σκοπό να ενισχύει οικονομικά τους παίκτες, που μένουν απλήρωτοι, λόγω κακής οικονομικής κατάστασης των ομάδων τους ή λόγω αναστολής της λειτουργίας τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η FIFPRO (διεθνής ομοσπονδία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 50 ομάδες σε 20 διαφορετικές χώρες, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη και στην Ασία, έχουν κατεβάσει «ρολά» για διάφορους λόγους, ενώ αρκετές είναι και οι ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν πληρώνουν τους παίκτες τους.

Την Τρίτη (11.02.2020) η FIFA ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτού του ταμείου, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 (στο άμεσο μέλλον θα γίνουν γνωστά τα βήματα που δύναται να ακολουθήσει κάθε ποδοσφαιριστής, ώστε να διεκδικήσει μέρος των οφειλομένων του, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις).

Η FIFA θα διαθέσει 16 εκατομμύρια δολάρια για το ταμείο έως το 2022: 3 εκατομμύρια δολάρια το 2020, 4 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και 4 εκατομμύρια δολάρια το 2022, συν άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια για την αναδρομική προστασία των παικτών, δηλαδή για τους μισθούς για την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Ιουνίου 2020.

«Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους παίκτες που είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε επίσης εδώ για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, ειδικά μέσα στην ποδοσφαιρική κοινότητα, και αυτό ξεκινά με τους παίκτες, οι οποίοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές στο παιχνίδι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο πρόεδρος της FIFPRO, Φιλίπ Πιατ τόνισε : «Περισσότεροι από 50 σύλλογοι σε 20 χώρες έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια, βυθίζοντας εκατοντάδες παίκτες σε αβεβαιότητα και δυσκολία. Το εν λόγω ταμείο θα παράσχει πολύτιμη στήριξη σε εκείνους τους παίκτες και τις οικογένειες με τις περισσότερες ανάγκες. Πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν κλείσει για να αποφύγουν να πληρώσουν εκκρεμείς αμοιβές, δημιουργώντας τους αποκαλούμενους νέους συλλόγους. Το FIFPRO έχει αγωνιστεί εδώ και καιρό εναντίον αυτής της ασυνείδητης πρακτικής και ευχαριστεί τη FIFA για την καταπολέμησή της στον Πειθαρχικό της Κώδικα ».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις