Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πανάξια και… μάγκικα Κυπελλούχος! Ο ΠΑΟΚ σήκωσε την κούπα στην Αθήνα – “Ανύπαρκτη” η ΑΕΚ

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
ΦΩΤΟ eurokinissi

– Είχε το… αγριεμένο βλέμμα που πρέπει να έχει μια ομάδα για να “πάρει” έναν τελικό
– Ο ΠΑΟΚ έκανε το back to back στο Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 2-0
– “Έκρηξη” από τους Θεσσαλονικείς, που έδωσαν την απάντηση που ήθελαν κόντρα στους πρωταθλητές Ελλάδας
– Γκολάρα από τον Βιεϊρίνια, που βγήκε MVP – Ο Πέλκας “σφράγισε” το 6ο Κύπελλο του “δικέφαλου του Βορρά”
– Τραγική η ΑΕΚ. Πέρα από ελάχιστες στιγμές δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική…
– Μπάρκας, Γκάλο και Αραούχο κατάφεραν να.. διασωθούν – Απέκρουσε πέναλτι ο Έλληνας πορτιέρε και είχε μεγάλες επεμβάσεις
– Επεισόδια πριν, μετά την έναρξη αλλά και το σφύριγμα της λήξης του αγώνα

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του τελικού

Βραδιά… θριάμβου και ηθικής ικανοποίησης. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε μπαλάρα μέσα στο ΟΑΚΑ, βρήκε μια ΑΕΚ που εμφανίστηκε χωρίς πάθος και “ενέργεια” μετά την κατάκτηση της Superleague και την “κατασπάραξε”.

Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν με 2-0 και κατέκτησαν το 6ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας τους, ενώ σήκωσαν τη συγκεκριμένη κούπα για πρώτη φορά για δεύτερη σερί φορά.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι, έχασαν σωρεία ευκαιριών μεταξύ των οποίων και ένα πέναλτι, αλλά έπεσαν πάνω σε έναν εκπληκτικό Μπάρκα που κράτησε όσο μπορούσε την πρωταθλήτρια ΑΕΚ στο παιχνίδι. Αντελίνο Βιεϊρίνια και Δημήτρης Πέλκας όμως κατάφεραν να… κουνήσουν τα αντίπαλα δίχτυα και να δώσουν το τρόπαιο στο “δικέφαλο του Βορρά”! Οι Θεσσαλονικείς ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Μαουρίσιο και Βαρέλα και η ΑΕΚ με δέκα, λόγω αποβολής του Βράνιες. 

Ο ΠΑΟΚ έτσι έκανε πανευτυχείς τους οπαδούς του, που έκαναν τόσα χιλιόμετρα για να τον βοηθήσουν να φτάσει στην κούπα, φωνάζοντας του “Νά τοι, νά τοι οι πρωταθλητές”.

Μαλεζάς και Βιεϊρίνια σήκωσαν την κούπα μέσα στο ΟΑΚΑ, την ώρα που στο Λευκό Πύργο ξεκίνησε το… πάρτι των φίλων της ομάδας. Το… γύρο του θριάμβου έκανε ο Γιώργος Σαββίδης, κρατώντας το τρόπαιο.

Ο… χαμός πριν τη “σέντρα”

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους… φόβους που όλοι μας είχαμε, αφού υπήρξαν “θέματα” με τους οπαδούς. Αρκετές ώρες πριν τη “σέντρα” του ματς, είχαμε αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ -στην οδό Νερατζιωτίσσης, κοντά στο Mall- αλλά και έξω από το Golden Hall.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ προκάλεσαν προβλήματα και εντός γηπέδου, αφού πέταξαν φωτοβολίδες ευθείας βολής στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, έσπασαν μέρος του διαχωριστικού plexiglass ενώ προσπάθησαν να μπουν και εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά δεν τα κατάφεραν, μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Παράλληλα, είχαμε σημαντικά επεισόδια έξω από τη θύρα 3 του γηπέδου. Την ώρα που έμπαιναν στο ΟΑΚΑ οπαδοί της ΑΕΚ, κάποιοι πέταξαν μολότοφ και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Είχαμε μάχες σώμα με σώμα μεταξύ οπαδών και της αστυνομία και… συλλήψεις. Μάλιστα, έκαναν και ένα “ντου” στη “νεκρή” ζώνη και έριξαν φωτοβολίδες, περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κάτι ανάλογο έγινε και όταν οπαδοί των Θεσσαλονικέων μπήκαν στην τάφρο του ΟΑΚΑ και προσπάθησνα να πλησιάσουν τους “κιτρινόμαυρους”.

Οι εκπλήξεις των προπονητών

Ο Μανόλο Χιμένεθ προτίμησε να βάλει στην αρχική ενδεκάδα τον Πέτρο Μάνταλο, αφήνοντας τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο στον πάγκο. Εκτός έμεινε και ο Γκάλο, με τον Μπακάκη να παίζει στη “φυσική” του θέση στα δεξιά της άμυνας. Όσον αφορά τον Ραζβάν Λουτσέσκου, προτίμησε να βάλει τον Κάνιας στο χώρο του κέντρου, δίπλα στον Μαουρίσιο και τον Μπίσεσβαρ στη μεσοεπιθετική γραμμή και αριστερά στην πτέρυγα, στη θέση του Μακ.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Μπακασέτας, Αραούχο, Λιβάγια

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Πρίγιοβιτς, Κάμπος, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Κάνιας, Βιερινία

Το παιχνίδι…

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που είχε την κατοχή της μπάλας και που προσπάθησε να δημιουργήσει επιθετικά. Στο 8′ το σουτ του Μαουρίσιο δεν έστειλε την μπάλα προς τα δίχτυα, αλλά ήταν η πρώτη φάση των Θεσσαλονικέων, που είδαν την πίεση τους στον χώρο του κέντρου να έχει αποτέλεσμα (φάνηκε η απουσία του Κονέ δίπλα στον Σιμόες).

Η ΑΕΚ έδειξε πως περίμενε τις επιθέσεις των φιλοξενούμενων, ενώ από το δεκάλεπτο και μετά “κοίταξε” και στην επίθεση, με τον Αραούχο να δέχεται την μπάλα και να δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Ο Αργεντινός είχε και ένα άστοχο πλασέ στο 11′, μετά από καλή ανάπτυξη από τα δεξιά των Μπακάκη και Λιβάγια.

Ο “δικέφαλος του Βορρά” συνέχισε να πιέζει, ήταν πολύ κξαλύτερος και στο 18′ έχασε νέα σημαντική ευκαιρία. Η σέντρα βγήκε από τα δεξιά, ο Πρίγιοβιτς δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφτασε στον Μπίσεσβαρ, το πλασέ του οποίου -μέσα απ’ την μεγάλη περιοχή- έστειλε την μπάλα για λίγο άουτ.

Πέντε λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Οι κορυφαίοι των Θεσσαλονικέων, Πρίγιοβιτς και Μπίσεσβαρ συνεργάστηκαν, ο Σέρβος έβγαλε κάθετη και ο δεύτερος ανατράπηκε από τον Μπακάκη. Ο Μπορμπαλάν έδειξε με τη μια το πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπάρκα, που απέκρουσε!

Οι παίκτες του Λουτσέσκου συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι και αυτοί του Χιμένεθ να έχουν καθαρά αμυντικό ρόλο και να… υποφέρουν. Στο 34′ ο Μπάρκας και πάλι άπλωσε το κορμί του και έσωσε τους “κιτρινόμαυρους”, διώχνοντας το πλασέ του Κάμπος!

Η ΑΕΚ προσπάθησε να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο -πιέζοντας πιο ψηλά- κι έτσι να περιορίσει κάπως την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ. Ο Μάνταλος βοήθησε ως ένα βαθμό σε αυτό, αφού κατάφερε να κρατήσει στα πόδια του την μπάλα.

Το ίδιο… σκηνικό είχαμε και με την έναρξη της επανάληψης. ΠΑΟΚ εναντίων Μπακάκη. Στο 50′ ο Χουλτ έκανε τραγικό γύρισμα προς την άμυνα, ο Πρίγιοβιτς βγήκε τετ-α-τετ με τον Μπάρκα, προσπάθησε να τον “κρεμάσει” αλλά ο Έλληνας πορτιέρε ήταν ψύχραιμος, δεν έπεσε και απέκρουσε με το ένα χέρι!

Στη συνέχεια είχαμε τις πρώτες αλλαγές των προπονητών. Ο Λουτσέσκου έβαλε τον Μακ στη θέση του Κάμπος (που αντιμετώπισε πρόβλημα το τελευταίο διάστημα), ενώ Χουλτ δεν μπόρεσε να συνεχίσει και αντικαταστάθηκε από τον Γκάλο (πήγε στα δεξιά της άμυνας της ΑΕΚ και… έστειλε τον Μπακάκη στα αριστερά)

Ο ΠΑΟΚ είχε στριμώξει στα.. σχοινιά την ΑΕΚ. Στο 61′ ο Πέλκας έφυγε στην αντεπίθεση από αριστερά, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, απέφυγε τον Τσιγκρίνσκι, αλλά το κοντινό σουτ που έπιασε έστειλε την μπάλα για λίγο άουτ. Στο 65′ όμως ήρθε το γκολ που… λαχταρούσε ο “δικέφαλος του Βορρά”. Ο Αντελίνο Βιερίνια -με μία πανέμορφη εκτέλεση φάουλ- νίκησε τον Μπάρκα έκανε το 0-1 και πανηγύρισε έξαλλα. “Έκρηξη”από τον Πορτογάλο και την εξέδρα των Θεσσαλονικέων.

Ο Μανόλο Χιμλενεθ κινήθηκε άμεσα και πέρασε μέσα σε λίγα λεπτά τους Χριστοδουλόπουλο και Γιακουμάκη, για να φέρει… τούμπα το ματς. Η “απάντηση” του Λουτσέσκου ήρθε με την είσοδο του Σάκχοφ στη θέση του Μπίσεσβαρ. Η Ένωση ανέβασε.. στροφές και στο 76’΄είχε μια σημαντική στιγμή. Ο Γκάλο έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Γιακουμάκη ήταν άστοχη.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ματς πήρε.. φωτιά. Στο 80 ο Μαουσίριο είδε κόκκινη κάρτα; για σκληρό μαρκάρισμα -από πίσω- στον Αραούχο. Ο Βράνιες όμως διαμαρτυρήθηκε στην συνέχεια με τον Ισπανό ρέφερι να του δείχνει δεύτερη κίτρινη και να αφήνει και την Ένωση με δέκα παίκτες.

Οι δυο “δικέφαλοι” έχασαν από μια μεγάλη φάση στη συνέχεια. Στο 82′ ο Αραούχο έκανε ένα σουτ έξω από την περιοχή, ο Πασχαλάκης έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό ο Μακ έφυγε στην αντεπίθεση, σούταρε από δύσκολη γωνία και δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπάρκα.

Η ΑΕΚ έκανε την ύστατη προσπάθεια στο φινάλε του αγώνα και “άγγιξε” την ισοφάριση στο 89′. Ο Γκάλο έκανε τη σέντρα, ο Αραούχο έκανε το πλασέ στην κίνηση και η μπάλα πέρασε ελάχιστα εκατοστά δεξιά από το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη. Η κούπα πήγε τελικά στον ΠΑΟΚ, αφού ο ο Πέλκας έκανε στις καθυστερήσεις το τελικό 0-2, δίνοντας για δεύτερη σερί χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας στον ΠΑΟΚ. Αμέσως μετά το γκολ, ο Βαρέλα είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα και έφυγε για τα αποδυτήρια.

Οι συνθέσεις

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας – Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο) – Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (66’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης) – Λιβάγια, Αραούχο.

Στον πάγκο: Τσιντώτας, Λαμπρόπουλος, Γιούσης, Γιαννούτσος.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς) – Κάνιας, Μαουρίτσιο – Μπίσεσβαρ (75’ Σακχόφ), Πέλκας, Κάμπος (52’ Μακ) – Πρίγιοβιτς.

Στον πάγκο: Σιαμπάνης, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Κουλούρης.

 

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις