Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Παναθηναϊκός: Ο Παϊρό Πιεμπονγκσάντ που είναι… μπροστά από την “Pan Asia”

Παναθηναϊκός
@Royaltypoints

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στο να περάσει στα χέρια του fund, “Pan Asia”, αφού ο Γιάννης Αλαφούζος αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε. Ο… μπροστινός του consortium, δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο με το όνομα γλωσσοδέτη, Παϊρό Πιεμπονγκσάντ.

Το έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασε το κονσόρτσιουμ “Pan Asia” -που έχει έδρα την Ελβετία- για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στο να εξελιχθεί σε… γάμο.

Όπως έγινε γνωστό, ο Γιάννης Αλαφούζος ενημέρωση την PanAsiaInvestments ότι κάνει δεκτή την πρότασή της κι έτσι το “τριφύλλι” είναι πολύ κοντά στο να αλλάξει χέρια.

Παναθηναϊκός: “Ο Ρέστης εμπλέκεται με το ενδιαφέρον της «Pan Asia»”

Με το επιχειρηματικό fund συνεργάζεται ο άνθρωπος που έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις αγοραπωλησίες μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, Πάιρο Πιεμπονγκσάντ.

Ο 63χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας (Pairoj Piempongsant) εκπροσωπεί το ασιατικό κονσόρτσιουμ και είναι επικεφαλής του Empire Asia Group Co., το οποίο ιδρύθηκε μόλις προ 18ετίας, το 2000.

Ο Πιεμπονγκσάντ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1955 στο Μπανγκ Τσανγκ του Ραγιόνγ, είναι από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας του και έχει αποτελέσει δεξί χέρι πρωθυπουργών. Παράλληλα ήταν αυτός που είχε κάνει το deal ανάμεσα στους Άραβες και την Μάντσεστερ Σίτι.

Το… πολιτικό του παρελθόν

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο Πιεμπονγκσάντ εκμεταλλεύτηκε την ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών στην πατρίδα του και συνδυάζοντας τις γνώσεις, την επιχείρηση και τις διασυνδέσεις, ανέλαβε αρκετά κατασκευαστικά έργα, ιδίως στην Μπανγκόκ. Παράλληλα, ίδρυσε το “Ban Chang Group”, μία επενδυτική εταιρία με συμμετοχή στους τομείς της κατοικίας, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας κά.

Ο Πιεμπονγκσάντ ήταν ενεργός στην πολιτική σκηνή στην Ταϊλάνδη. Αρχικά ως σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Πραμάρν Αντιρεσκάν και στη συνέχεια ως σύμβουλος προσωπικοτήτων υψηλού επιπέδου. Έτσι, απέκτησε μοναδική ευκαιρία στο να συμμετέχει σε πολλές σημαντικές διεθνείς αποστολές στην Ευρώπη, την Ασία και επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1991, ο Πιεμπονγκσάντ διορίστηκε μέλος της Γερουσίας στην Εθνοσυνέλευση, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1999. Η εμπειρία του τον διατήρησε σε υψηλά αξιώματα και γι’ αυτό ο 23ος πρωθυπουργός της χώρας, ο Τακσίν Σιναβάτρα, τον πήρε μαζί του ως… δεξί χέρι του.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα

Ο Πιεμπονγκσάντ ίδρυσε μία εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εφοδίαζε με εργατικά χέρια διάφορες εταιρίες στην Ταϊλάνδη αλλά και στη Μέση Ανατολή, ενώ ακόμα είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας κι παράλληλα αναλάμβανε την εργολαβία για την ενίσχυση με δυναμικό -κυρίως εργατών- αρκετών εταιριών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανέλαβε αρκετά κατασκευαστικά έργα, ιδίως στην Μπανγκόκ, ενώ ίδρυσε και το “Ban Chang Group”, μία επενδυτική εταιρία με συμμετοχή στους τομείς της κατοικίας, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας

Η σχέση του με τον αθλητισμό

Το 1990 ο Πιέμπονγκσταντ είχε αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της εγχώριας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα ήταν και ο ο γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ταϊλάνδης στους Πανασιατικούς Αγώνες (1990) και στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας (1991).

Η σχέση του με το deal των Αράβων και της Σίτι

Αρχικά ο Ταίλανδός επιχειρηματίας ήθελε να αναλάβει την Λίβερπουλ, αλλά η προσπάθεια του δεν ήταν πετυχημένη, με αποτέλεσμα να στραφεί το 2007 στην Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πιεμπονγκσάντ αξιοποίησε τις διασυνδέσεις του με τη Μέση Ανατολή, ώστε να φέρει σε επαφή τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τον τότε ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδα, με την συμφωνία τότε να φτάνει στα 250.000.000 ευρώ περίπου και να αλλάζει το 2008 τα δεδομένα στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2009, ο Πιεμπονγκσάντ βοήθησε τον Σουλαϊμάν αλ Φαχίμ, τον εκπρόσωπο του σεΐχη Μανσούρ και ιδιοκτήτη της κτηματομεσιτικής εταιρίας του Ντουμπάι “Hydra Properties”, να εξαγοράσει την Πόρτσμουθ.  Η ομάδα της νότιας Αγγλίας τελικώς εξαγοράστηκε για περίπου 90.000.000 ευρώ.

Εμφανίστηκε και πάλι το 2014, όταν συμμετείχε στην εξαγορά της Ρέντινγκ. Μάλιστα, έγινε ένας από τους διευθυντές της αγγλικής ομάδας. Η τελευταία του ποδοσφαιρική.. κίνηση έγινε πριν από 20 ημέρες (26 Μαρτίου) όταν και εξαγόρασε το 90% των μετοχών της βελγικής Μουσκρόν.

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Πιεμπονγκσάντ ξεκίνησε τις χορηγίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Αρχικά συμφώνησε με την Τσέλσι για τη χορηγία προπονητικών εμφανίσεων των Λονδρέζων με το λογότυπο της “Carabao”. Κατόπιν, συμφώνησε με την αγγλική Football League για τη μετονομασία του Λιγκ καπ σε Carabao Cup, όπως ονομάζεται τώρα και μέχρι το 2020. Την περασμένη σεζόν, η “Carabao” υπόγραψε διετή χορηγία φανέλας με την περίφημη βραζιλιάνικη ομάδα της Φλαμένγκο, αντί 60 εκατ δολαρίων.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις