Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σαπεκοένσε – Το πόρισμα για την τραγωδία: “Το αεροπλάνο δεν είχε αρκετά καύσιμα”

Σαπεκοένσε
ΑΠΕ

Το τελικό πόρισμα παρουσιάστηκε ένα χρόνο και πέντε μήνες μετά την τραγωδία που… ξεκλήρισε τη Σαπεκοένσε και στοίχισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους.

Σε έλλειψη καυσίμων οφείλεται, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, η συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας, Σαπεκοένσε.

Ηταν ξημερώματα (σ.σ. ώρα Ελλάδας) της 29ης Νοεμβρίου 2016, όταν η παγκόσμια ποδοσφαιρική -και όχι μόνον- κοινή γνώμη, συγκλονίσθηκε από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

«Το δυστύχημα, οφείλεται στην έλλειψη καυσίμων, ως αποτέλεσμα της ακατάλληλης κι επικίνδυνης διαχείρισης, από την αεροπορική εταιρεία LaMia», δήλωσε σχετικά ο Μιγκέλ Καμάτσο, επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμώνων ερευνητών που ανέλαβαν να διαλευκάνουν τα αίτια της τραγωδίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η «LaMia Airlines», είναι μία εταιρεία που εδρεύει στην Βολιβία και είχε ως κύριο έργο της, την διοργάνωση πτήσεων τσάρτερ ποδοσφαιρικών ομάδων της Λατινικής Αμερικής.

Η αποστολή της Σαπεκοένσε και 22 Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι, ταξίδευαν με προορισμό το Μεντεγίν, για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana, όταν λίγο πριν το αεροδρόμιο της κολομβιανής πόλης, το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων. Το αεροπλάνο, είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, έκανε μια στάση στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα, στη Βολιβία και κατόπιν συνέχισε την πορεία του για την Κολομβία.

Ο τραγικός απολογισμός, 71 νεκροί και έξι διασωθέντες, ανάμεσά τους τρεις ποδοσφαιριστές: ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν, που τελικά υπέστη ακρωτηριασμό στο δεξί πόδι, ο αμυντικός Ελιο Νέτο, που παρέμεινε αρκετές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρό τραύμα στο κρανίο, τον θώρακα και τους πνεύμονες του και ο επίσης αμυντικός, Αλαν Ρούσελ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη. Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί. Της συντριβής, διεσώθησαν επίσης, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Ερβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ενζέλ, μοναδικός από τους 22 δημοσιογράφους που ταξίδευαν και σώθηκε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις