Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Σακίλ Ο’ Νιλ: Ο χαμογελαστός οδοστρωτήρας του ΝΒΑ

Σακίλ Ο’ Νιλ: Ο χαμογελαστός οδοστρωτήρας του ΝΒΑ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σακίλ Ο’Νιλ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο 52χρονος πλέον Σακίλ Ο’ Νιλ, που αγωνιζόταν ως σέντερ, θεωρείται από τους καλύτερους στη θέση του όλων των εποχών.

Ο τρόπος που αγωνιζόταν ήταν πραγματικά μοναδικός. Κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Τον φοβόντουσαν οι αντίπαλοι, τον «έτρεμαν» τα στεφάνια. 

Και πώς να γινόταν αλλιώς; Ο τεράστιος Σακ με ύψος 2,16 μ και με κιλά που κατάφεραν να φτάσουν τα 179, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι όποιος «τυχερός» καλούνταν να τον μαρκάρει, θα περνούσε ένα αξέχαστο βράδυ. 

Η τεράστια καριέρα του είναι γεμάτη ομαδικές και ατομικές διακρίσεις, με αποκορύφωμα φυσικά τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με τους Λος Αντζελες Λέικερς στις αρχές του 2000.

Ευρέως γνωστός για την κυριαρχία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ο «μεγάλος Αριστοτέλης» του μπάσκετ αναδείχθηκε το 1992 από τους Μάτζικ ως ένα από τα κορυφαία πεντάρια στο NBA.

Μετά από τέσσερα χρόνια μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου δίπλα στον Κόμπι Μπράιαντ κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με τους Λέικερς.

Εξαιτίας της κόντρας του με τον αδικοχαμένο «Μπλακ Μάμπα» οδηγήθηκε στο Μαϊάμι, όπου με τους Χιτ κέρδισε το τέταρτό του πρωτάθλημα.

Το 2011 μετά από 19 χρόνια πορείας ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα παρκέ. 

Μεγάλος θαυμαστής του Γιάννη Αντετοκούνμπο έφτασε να παραδεχτεί ότι «είναι καλύτερος από εκείνον» ενώ για χάρη του προσπάθησε να μιλήσει και ελληνικά, όχι βέβαια με μεγάλη επιτυχία, για να τον συγχαρεί για τη βράβευσή του ως MVP της regular season για δεύτερη σερί χρονιά στο ΝΒΑ. 

Το βίντεο με τα ελληνικά του Σακίλ Ο’ Νιλ:

Ο γιος των Λούσι Ο’ Νιλ και Τζο Τόνι, Σακίλ, γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στις 6 Μαρτίου 1972.

Η κλίση και η αγάπη του Σακίλ στο μπάσκετ ήταν εμφανής από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και ο ίδιος αποφάσισε να την ακολουθήσει μετά τα χρόνια στο πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα.

Οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «φάλαινα» λόγω του παρουσιαστικού του.

Με ύψος 2 μέτρων και βάρος 120 κιλών μόλις στα 13 του χρόνια, μόνο ο αθλητισμός θα του έδινε διέξοδο για να εκμεταλλευτεί την προίκα των φυσικών του δυνάμεων.

Το ΝΒΑ τον καλούσε και δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση των Ορλάντο Μάτζικ.

Από την αρχή ξεχώρισε για το δυναμικό τρόπο παιχνιδιού του χρησιμοποιώντας τον όγκο του ως βασικό επιθετικό όπλο.

Η δύναμη των καρφωμάτων του τον έκανε άμεσα γνωστό και δημοφιλή αλλά και φόβο και τρόμο για τους συμπαίκτες του. 

Πρώτη ομάδα του Σακίλ Ο’Νιλ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου οι Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι μάλιστα τον επέλεξαν στο νούμερο 1 του draft του NBA το 1992.

Γρήγορα έγινε ένας από τους κορυφαίους σέντερ στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας το βραβείο Rookie of the Year τη σεζόν 1992-93 έχοντας μέσο όρο 23,4 πόντους και 13,9 ριμπάουντ και αργότερα οδηγώντας την ομάδα του στους τελικούς του NBA το 1995.

Μετά από τέσσερα χρόνια με τους Μάτζικ, υπέγραψε με τους Λος Άντζελες Λέικερς το 1996.

Κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα το 2000, 2001, και το 2002, κατακτώντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών ισάριθμες φορές.

Οι εμφανίσεις του στους τελικούς του 2000 απέναντι στους Ιντιάνα Πέισερς με μέσο όρο 38 πόντους και 16,7 ριμπάουντ θεωρούνται από τις καλύτερες στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Την ημέρα των 28ων γενεθλίων του σημείωσε ρεκόρ καριέρας έχοντας 61 πόντους απέναντι στους Λος Άντζελες Κλίπερς.

Μέτα από κόντρα του με τον Κόμπι Μπράιαντ, πωλήθηκε στους Μαϊάμι Χιτ το 2004, και το τέταρτο πρωτάθλημα NBA ακολούθησε το 2006.

Στα μέσα της σεζόν 2007-08 πήρε μεταγραφή στους Φοίνιξ Σανς.

Μετά από 1,5 χρόνο με τους Σανς, την σεζόν 2009-10 έγινε παίκτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Ο Ο’Νιλ έπαιξε για τους Μπόστον Σέλτικς τη σεζόν 2010-11 πριν από την αποχώρησή του το 2011.

Προσωπικά βραβεία που έχει κερδίσει περιλαμβάνουν το βραβείο MVP το 1999-2000, το NBA Rookie της Χρονιάς το 1992-93, 15 εμφανίσεις στο All-Star game, τρία All-Star Game βραβεία MVP, τρεις φορές MVP τελικών, δύο φορές πρώτος σκόρερ ΝΒΑ, 14 φορές στην καλύτερη ομάδα, και τρεις φορές στη καλύτερη αμυντική ομάδα.

Είναι ένας από τους τρεις παίκτες που έχουν κερδίσει το βραβείο NBA MVP, All-Star Game MVP και MVP τελικών την ίδια χρονιά (2000), οι άλλοι παίκτες είναι Ουίλις Ριντ το 1970 και ο Μάικλ Τζόρνταν το 1996 και το 1998.

Κατατάσσεται 8ος σκόρερ όλων των εποχών, 5ος σε δίποντα, 13ος σε ριμπάουντ και 7ος στα κοψίματα.

Ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος για 10 φορές.

Με βάρος 147 έως και 179 κιλά από το μέσο της καριέρας του, ήταν ένας από τους βαρύτερους παίκτες που έχουν παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.

Καθόλου τυχαίο ότι οι Μαϊάμι Χιτ απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 32 και οι Λέικερς με το 34 που φορούσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στις ομάδες αυτές. 

Το 2021 συμπεριλήφθηκε στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων του NBA με τη συμπλήρωση 75 χρόνων ιστορίας του.

Εκτός από την καριέρα του στο μπάσκετ, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ ραπ, με το πρώτο Shaq Diesel να γίνεται πλατινένιο. Ακολούθησαν το «Shaq Fu The Return», το «Υου can’t stop the Reign», το «Respect» και το «Gorilla Warfare» ως DJ Diesel που είναι το πιο πρόσφατο και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2023.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και έχει πρωταγωνιστήσει και σε δικά του ριάλιτι σόου.

Η κόντρα Σακίλ Ο’ Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ

Ο αδικοχαμένος Κόμπι Μπράιαντ μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ αποτελέσαν ίσως το καλύτερο δίδυμο στην ιστορία του NBA, όμως η συνύπαρξή τους στο Λος Άντζελες δεν ήταν καθόλου ειρηνική.

Παρόλα αυτά οι δύο τους έχουν πανηγυρίσει μαζί 3 σερί πρωταθλήματα με την φανέλα των Λέικερς.

Ο πρώτος τσακωμός έγινε κατά την διάρκεια του lock out της σεζόν 1998/99 όταν πήγαν να ανταλλάξουν μπουνιές.

«Ο Σακ μου έδωσε την πρώτη μπουνιά, εγώ ανταπέδωσα και έπεσαν όλοι πάνω μας να μας χωρίσουν», είχε παραδεχθεί ο Μπράιαντ αρκετό καιρό αργότερα διακωμωδώντας το σκηνικό.

Η κόντρα συνεχίστηκε άτυπα με τον Μπράιαντ να εξομολογείται πως είχε βάλει στόχο να πάρει περισσότερα δαχτυλίδια από τον Σακίλ:

«Όταν χωριστήκαμε, είχα στόχο να σε περάσω σε πρωταθλήματα. Ήξερα ότι θα έπαιρνες ακόμα ένα σίγουρα με τους Χιτ του Ουέιντ, επομένως ήξερα πως έπρεπε να πάρω τουλάχιστον 2-3 ακόμα, για να είμαι πάνω από εσένα».

Για τη σχέση του με τον Κόμπι Μπράιαντ είχε μιλήσει ο Σακίλ Ο’ Νιλ, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που τους ήθελαν να έχουν κόντρα.

«Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε καμία κόντρα με τον Κόμπι. Υπήρχαν διαφωνίες κάποιες φορές, κυρίως γιατί ήθελε να σουτάρει διαρκώς, ενώ εγώ ήθελα να μου πασάρει διαρκώς», δήλωσε αρχικά ο παλαίμαχος σέντερ.

Ακόμα και υπό αυτές τις ανορθόδοξες καταστάσεις μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, η ομάδα φόρεσε το τρίτο συνεχόμενο δαχτυλίδι της.

Οι κόντρες στο παρκέ δεν έλεγαν να κοπάσουν μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο… χτένι κι ένας από τους δύο έπρεπε να φύγει για αλλού.

Τελικά αυτός ήταν ο Σακίλ και συγκεκριμένα πήγε στο Μαϊάμι. Η κόντρα συνεχίστηκε για λίγο ακόμα, όσο οι δύο σταρ έπαιζαν αντίπαλοι, όμως εν τέλει εξελίχθηκε σε μια θεμελιώδη φιλία.

Τόσο ο Κόμπι όσο και ο Σακίλ γνώριζαν πως ό,τι διαφωνίες υπήρχαν μπορούσαν να ξεπεραστούν.

«Κανένα άλλο δίδυμο δεν είχε τις δικές μας διαφωνίες. Ούτε οι Τζόρνταν-Πίπεν, ούτε οι Μάτζικ-Τζαμπάρ. Εμείς δεν αγκαλιαζόμασταν, αλλά όταν μπαίναμε στο παρκέ τα ξεχνούσαμε όλα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήμασταν ίσως το καλύτερο δίδυμο» είχε πει ο Ο’ Νιλ.

 «Έχασα τον αδερφό μου» είπε ο Σακίλ μετά την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DR. SHAQUILLE O’NEAL Ed.D. (@shaq)

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο που νιώθω με αυτή την τραγική και θλιβερή στιγμή που έχασα την ανιψιά μου, Τζίτζι, και τον φίλο μου, τον αδερφό μου, τον παρτενέρ μου στην κατάκτηση πρωταθλημάτων, τον κολλητό μου. Σε αγαπώ και θα μου λείψεις. Συλλυπητήρια στην οικογένεια Μπράιαντ και στους επιβαίνοντας στο ελικόπτερο. Έχω αρρωστήσει» ανέφερε ο Σακίλ.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις