Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σαν σήμερα το θρυλικό ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

Σαν σήμερα το θρυλικό ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, πριν από 39 ολόκληρα χρόνια (1982), η Σοφία Σακοράφα έγραψε ιστορία για τον ελληνικό στίβο, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό.

Η αθλήτρια του ΓΣ Τρικάλων έκανε μία τρομερή εμφάνιση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Χανιά και εκτόξευσε» το ακόντιο της στα 74 μέτρα και 20 εκατοστά, καταρρίπτοντας την κορυφαία επίδοση του αθλήματος μέχρι τότε.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, κατείχε η Φινλανδή Τίνα Λίλακ με 72.40μ από τις 29 Ιουλίου 1980, ενώ η ίδια αθλήτρια κατάφερε το επόμενο καλοκαίρι (13 Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε) να κάνει και πάλι δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ με 74.76μ. 

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στις 29 Απριλίου 1957 και άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό, σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του ΓΣ Τρικάλων. Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το, συνολικά, περισσότερο από 30 μέτρα. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ). Το 2004, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την Ολυμπιακή ομάδα της Παλαιστίνης, μια πρωτοβουλία ειρήνης, που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Πρόσφατα δε, εκλέχθηκε νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις